Arveloven § 49

Billedgenerering afventer

Kort sagt

§ 49 betyder, at så snart et ægtepar separeres eller skilsmisses, ophører deres indbyrdes arveret automatisk.

Lovtekst – § 49

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 1347 af 24.6.2021

Ægtefællers indbyrdes arveret bortfalder ved separation og skilsmisse.

Stk. 2. Dør en af parterne i et omstødeligt ægteskab, arver den anden part ikke, hvis § 27, stk. 1 eller 2, i lov om ægteskabs indgåelse og opløsning efter den pågældendes anmodning anvendes, eller hvis sag til ægteskabets omstødelse af det offentlige var anlagt eller ifølge den lov, der var gældende ved ægteskabets indgåelse, skulle have været anlagt.

Praktisk betydning

§ 49 betyder, at så snart et ægtepar separeres eller skilsmisses, ophører deres indbyrdes arveret automatisk. Det vil sige, at hvis den ene dør efter separationen eller skilsmissen, har den anden ikke ret til arv efter loven, selv om de tidligere var gift. Bestemmelsen sikrer, at eks-ægtefæller ikke arver hinanden, medmindre der er oprettet et testamente, der særskilt tager højde for dette, og testamentet ikke er blevet tilbagekaldt. Paragraffen har stor praktisk betydning for mange danskeres økonomiske og familiemæssige situation efter et samlivsbrud. Reglen har sine rødder i det princip, at arveret bygger på en eksisterende familiemæssig nærhed, som ophører ved separation eller skilsmisse. I nutiden anvendes bestemmelsen ofte som grundlag for at sikre, at afdødes formue overgår til børn, nye ægtefæller eller andre slægtninge – men ikke til den fraskilte.

Eksempler

  • Død under skilsmisse

    Et par har fået bevilget skilsmisse, men skilsmissen er ikke endeligt gennemført. Den ene ægtefælle dør. Den anden arver ikke, da arveretten er bortfaldet ved separation/skilsmisse.

  • Glemt testamente efter skilsmisse

    En person har testeret alt til sin ægtefælle, men parret bliver siden skilt. Testamentet anses som tilbagekaldt, og eks-ægtefællen arver som udgangspunkt ikke.

  • Omstødeligt ægteskab

    Et ægteskab omstødes af retten. Ved den enes død har den anden ikke arveret, fordi ægteskabet anses for ugyldigt fra begyndelsen.

Almindelige misforståelser
  • Man mister ikke arveretten allerede ved at flytte fra hinanden – det kræver separation/skilsmisse.
  • Et testamente til fordel for ægtefællen gælder automatisk efter skilsmisse – det gør det ikke, medmindre det klart fremgår.
  • Arveretten ophører først ved endelig skilsmisse – men den bortfalder allerede ved separation.
Almindelige spørgsmål

Mister man arveretten allerede ved separation?

Ja, arveretten bortfalder både ved separation og ved skilsmisse. Man arver altså ikke fra det tidspunkt, hvor separationen træder i kraft.

Kan man genindsætte en eks-ægtefælle som arving?

Ja, ved at oprette et nyt testamente kan man bestemme, at eks-ægtefællen skal arve – men standardreglen er, at arveretten bortfalder.

Hvad sker der hvis ægtefæller flytter fra hinanden, men ikke er formelt separeret?

Hvis der ikke er søgt og givet separation eller skilsmisse, har parterne fortsat arveret efter hinanden.

Bortfalder arveretten også ved ægtepagtsaftaler?

Nej, alene en ægtepagt påvirker ikke arveretten direkte – det gør kun separation eller skilsmisse efter § 49.

Relaterede paragraffer
  • § 67

    Denne paragraf fastslår, at testamente oprettet til fordel for en ægtefælle anses for tilbagekaldt ved separation eller skilsmisse, medmindre andet fremgår.

  • § 48

    Behandler situationer, hvor arveret mistes på grund af strafbare handlinger, ikke på grund af ophør af ægteskab, men relevant som tab af arveret.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – spørg trygt om arveret ved skilsmisse!

Foreslåede spørgsmål
Hvad sker der med arveretten ved separation?
Mister man automatisk arveretten ved skilsmisse?
Har et testamente stadig gyldighed efter skilsmisse?
Arveloven § 49 | Forklaring med eksempler