Ankestyrelsens principafgørelse 2-16
Beskrivelse
Kommunen yder hjælp til dækning af en rimelig boligudgift, hvis en indsat har en bolig, som bør bevares af hensyn til den indsattes benyttelse heraf under udgang eller efter løsladelsen. Det er bl.a. en betingelse, at den indsatte ikke selv har indtæ...
Journalnummer
2015-4026-39495
Indhold
Afgørelse
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har i møde truffet afgørelse i din sag om klage over XX Kommunes afgørelse truffet den 10. juli 2015.
Resultatet er:
•
Du har ikke ret til hjælp til boligudgifter under varetægtsfængsling
Det betyder, at vi er enige i kommunens afgørelse, som vi stadfæster, men med en ændret begrundelse.
Der var enighed på mødet.
Begrundelse for afgørelsen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du ikke opfylder betingelserne for at kunne få hjælp til betaling af løbende boligudgifter under varetægtsfængsling, fordi du ikke har dokumenteret, at du har afholdt udgifter forbundet med erhvervelsen af den nye bolig eller løbende boligudgifter til den nye bolig.
Vi vurderer i den forbindelse, at de omstændigheder, at du har afholdt udgifter til den bolig, som du og din samlever boede i inden fængslingen, og at flytningen til den nye bolig var planlagt, inden du blev fængslet, ikke i sig selv giver dig ret til hjælp til betaling af de løbende boligudgifter til den nye bolig.
Vi har lagt vægt på, at du blev varetægtsfængslet den 13. april 2015, at din samlever har indgået lejekontrakt vedrørende jeres nye bolig den 8. maj 2015 med overtagelse den 1. juli 2015, og at du har ansøgt kommunen om hjælp til betaling af boligudgifter den 9. juli 2015.
Vi har også lagt vægt på, at du ikke har dokumenteret, at du har afholdt udgifter forbundet med erhvervelsen af den nye bolig, f.eks. i form af en andel af depositummet, eller at du har afholdt en andel af de løbende boligudgifter til boligen. Der er kun dokumentation for, at din samlever har afholdt udgifter til boligen.
Efter reglerne har en indsat, hvis bolig bør bevares af hensyn til den indsattes benyttelse heraf under udgang eller efter løsladelse, som udgangspunkt ret til hjælp til dækning af en løbende, rimelig boligudgift, hvis pågældende ikke selv har indtægter eller formue, der kan dække udgifterne.
En indsat, som ikke har haft indtægt forud for fængslingen og ikke kan dokumentere at have afholdt udgifter til den bolig, som pågældende har boet i før fængslingen, kan ikke få hjælp til betaling af boligudgifter til denne bolig under fængslingen.
Kommunen kan yde hjælp til betaling af løbende boligudgifter til en ny bolig, som en indsat har planlagt at flytte ind i, men som den indsatte ikke har nået at flytte ind i før fængslingen.
Det er en betingelse, at den indsatte kan dokumentere at have forpligtet sig økonomisk i forhold til den nye bolig ved selv at have afholdt udgifter forbundet med erhvervelsen af den nye bolig eller selv at have afholdt løbende boligudgifter til den nye bolig.
Den omstændighed, at der er indgået lejekontrakt eller købsaftale om bolig i form af fast ejendom eller andelsbolig, giver ikke i sig selv ret til at få hjælp til betaling af de løbende boligudgifter under fængslingen. Også i denne situation er det en betingelse for, at der kan ydes hjælp til de løbende boligudgifter, at den indsatte selv har afholdt udgifter forbundet med erhvervelsen af den nye bolig eller selv har afholdt løbende boligudgifter til den nye bolig.
Kommunen kan yde hjælp til betaling af de løbende boligudgifter, selvom lejekontrakt eller købskontrakt vedrørende boligen først er indgået efter fængslingen, hvis den indsatte kan dokumentere selv at have afholdt udgifter forbundet med den nye boligs erhvervelse eller selv har afholdt løbende boligudgifter vedrørende den nye bolig.
Kommunen kan også yde hjælp til betaling af de løbende boligudgifter i den situation, hvor den indsatte har til hensigt at flytte til en bolig sammen med sin ægtefælle eller samlever og evt. børn, men ikke selv har indgået lejekontrakten eller købsaftalen vedrørende boligen, eller hvor lejekontrakten m.v. er indgået efter fængslingen, hvis den indsatte kan dokumentere selv at have afholdt udgifter forbundet med erhvervelsen af den nye bolig eller selv har afholdt løbende boligudgifter vedrørende den nye bolig.
Hvis kommunen inden fængslingen har ydet hjælp betaling af udgifter forbundet med erhvervelsen af den nye bolig eller løbende boligudgifter vedrørende den nye bolig, sidestilles det med, at den indsatte selv har afholdt udgifterne.
De andre betingelser for at kommunen kan yde hjælpen, herunder at der er tale om en rimelig boligudgift, som den indsatte også vil kunne afholde efter løsladelsen, skal også være opfyldt.
Sagsoplysninger
- Du har oplyst, at beslutningen om at flytte blev truffet, inden du blev fængslet. Lejemålet var på det tidspunkt ikke ledigt, hvorfor flytningen først sker efter fængslingen. Inden fængslingen var du i arbejde og fik udbetalt ca. 30.000 kr. efter skat. Du har selv afholdt boligudgifter af din formue frem til juli måned. Boligudgifterne til den nye bolig er på i alt 6.000 kr., hvoraf din andel udgør halvdelen.
- Vi henviser til begrundelsen for afgørelsen.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
Hjælpen til en ung under 25 år, der i længere tid havde været indlagt på hospital, skulle udmåles efter taksten for unge hjemmeboende. Ankestyrelsen lagde vægt på de regler, der gælder ved udmåling af SU i relation til spørgsmålet, om en ansøger er h...
Udgivet: 2016-07-22
Generelt om særlig støtte Borgere, som har høje boligudgifter eller stor forsørgerbyrde, kan efter aktivloven få særlig støtte. Det er en betingelse for at få særlig støtte, at ansøgeren har været ude for ændringer i sine forhold, som har bevirket, a...
Udgivet: 2013-07-10
Ansøger, der var 14 år og dermed undervisningspligtig, var i forbindelse med fødsel berettiget til kontanthjælp som forsørger. Ankestyrelsen lagde ved afgørelsen vægt på, at ansvaret for at forsørge et barn i forhold til det offentlige ophørte, når b...