Ankestyrelsens principafgørelse 43-16
Beskrivelse
Generelt om særlig støtte Borgere, som har høje boligudgifter eller stor forsørgerbyrde, kan efter aktivloven få særlig støtte. Det er en betingelse for at få særlig støtte, at ansøgeren har været ude for ændringer i sine forhold, som har bevirket, a...
Journalnummer
2016-4028-03869
Indhold
Afgørelse
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har i møde truffet afgørelse i din sag om klage over kommunens afgørelse truffet den 24. november 2015.
Resultatet er
•
Du har den 30. november 2015 ret til XXX kr. i særlig støtte til dækning af dine nettoboligudgifter i december måned 2015.
Det betyder, at vi ændrer kommunens afgørelse.
Kommunen vil kontakte dig.
Begrundelse for afgørelsen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at kommunen ikke har hjemmel til forholdsmæssigt at nedsætte din særlige støtte svarende til venteperioden, selvom du først ansøger om hjælp den 9. november 2015.
Vi vurderer i den forbindelse, at den hjælp du får udbetalt den 30. november 2015, skal dække dine nettoboligudgifter i december måned, men beregnes på baggrund af dine dokumenterede faktiske nettoboligudgifter for november måned 2015.
Vi har lagt vægt på, at du den 9. november 2015 søger om særlig støtte.
Vi har endvidere lagt vægt på, at kommunen forholdsmæssigt har nedsat din særlige støtte svarende til venteperioden (perioden fra den 9. november til og med den 30. november 2015).
Vi har endeligt lagt vægt på, at udbetalingen af særlig støtte ikke er omfattet af betingelsen om, at ansøgeren tidligst kan få udbetalt hjælp 1 måned efter henvendelsesdagen.
Efter aktivlovens regler kan personer, der opfylder betingelserne om social begivenhed og som har høje boligudgifter eller stor forsørgerbyrde, særskilt eller i forbindelse med udbetaling af uddannelses- og kontanthjælp få særlig støtte.
Der kan som udgangspunkt ydes særlig støtte til høje boligudgifter, når nettoboligudgiften overstiger det grænsebeløb, der fastsættes efter bekendtgørelsen.
Efter reglerne kan en person ikke få hjælp til udgifter, som den pågældende har påtaget sig, inden vedkommende har ansøgt om hjælpen.
Det fremgår af bemærkninger til forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om individuel boligstøtte, integrationsloven og forskellige andre love 2015/1 LSF 113 punkt 2.1.2.3, at:
”Integrationsydelse, uddannelseshjælp, kontanthjælp og særlig støtte udbetales månedligt bagud for den samme måned, mens boligstøtte udbetales månedligt forud.
”
Efter reglerne i aktivloven kan en person, der ansøger om integrationsydelse, uddannelses- eller kontanthjælp, som hovedregel tidligst få udbetalt hjælp 1 måned efter den første henvendelse til kommunen.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2016-07-22
Kommunen yder hjælp til dækning af en rimelig boligudgift, hvis en indsat har en bolig, som bør bevares af hensyn til den indsattes benyttelse heraf under udgang eller efter løsladelsen. Det er bl.a. en betingelse, at den indsatte ikke selv har indtæ...
Udgivet: 2016-08-31
Generelt om særlig støtte En borger, som har høje boligudgifter eller stor forsørgerbyrde, kan efter aktivloven få særlig støtte. Det er en betingelse for at få særlig støtte, at ansøgeren har været ude for ændringer i sine forhold (-dvs. en social b...
Udgivet: 2020-12-03
Principmeddelelsen er en sammenskrivning af A-2-99, A-16-99, A-7-00, N-2-08, N-3-08, N-7-08, N-10-08, 23-09, 161-09, 181-10 og 16-12. Principmeddelelsen indeholder ikke noget nyt. Meddelelsen har til formål at give et samlet billede af den praksis om...