Ankestyrelsens principafgørelse 91-15
Beskrivelse
En sygedagpengemodtager, som er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom, og som ikke kan få forlænget sygedagpengene efter reglerne i sygedagpengeloven, har ret til at få et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse ved ophør af sygedagpengene. P...
Journalnummer
2015-4116-07983
Indhold
Afgørelse
Sag 1:
2015-4116-13850
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har i møde truffet afgørelse i din sag om klage over A Kommunes afgørelse truffet den 16.2.2015.
Resultatet er:
•
Du har fortsat ret til jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse efter den 18.2.2015
Det betyder, at vi ændrer kommunens afgørelse.
Kommunen vil kontakte dig.
Der var enighed på mødet.
Begrundelse for afgørelsen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du fortsat er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom efter en bred vurdering af din uarbejdsdygtighed.
Du blev sygemeldt den 20.1.2014 fra dit arbejde som socialrådgiver. Kommunen traf den 27.8.2014 afgørelse om ophør af sygedagpenge og overgang til jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse, da kommunen vurderede, at du ved revurderingstidspunktet fortsat var uarbejdsdygtig og ikke opfyldte betingelserne for forlængelse af udbetalingen af sygedagpenge.
Vi har lagt vægt på, at det fremgår af statusattest af 19.6.2014 fra speciallæge i reumatologi og idrætsmedicin, at du lider af fibromyalgi og kroniske non maligne smerter. Du har smerter i bevægeapparatet i form af primært muskelsmerter. Du er i medicinsk behandling og går til fysioterapi og deltager i kursus i mindfulness med henblik på smertehåndtering. Selv om dit arbejde som sagsbehandler ikke er fysisk belastende, og der er mulighed for at hvile undervejs i hele arbejdsdagen, vil du ikke kunne arbejde på fuld tid.
Vi har også lagt vægt på, at det fremgår af psykiatrisk speciallægeerklæring af 17.7.2014, at du lider af en behandlingskrævende depression af moderat til svær grad, og at dit funktionsniveau er klart nedsat.
Vi har desuden lagt vægt på, at det fremgår af notat af 20.8.2014 fra behandlende speciallæge i psykiatri, at du har gode og dårlige perioder, og at du selv i dine gode perioder ikke magter at komme op på fuld arbejdsfunktion.
Vi har ligeledes lagt vægt på, at det fremgår af notat af 1.9.2014 fra din praktiserende læge, at du har en kronisk smerteproblematik, og at du ikke kan vende tilbage til arbejdsmarkedet på normale vilkår.
På den baggrund vurderer vi, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag for at fastslå, at du ikke er uarbejdsdygtig.
Det fremgår af kommunens afgørelse, at du på møde i rehabiliteringsteamet den 19.11.2014 har oplyst, at du er i stand til at varetage dit arbejde på normale vilkår.
Vi bemærker, at uanset om det lægges til grund, at du på møde i rehabiliteringsteamet den 19.11.2014 har oplyst, at du er i stand til at varetage dit arbejde på normale vilkår, kan dette ikke i sig selv føre til en ændret vurdering af sagen.
Kommunen har i sin afgørelse lagt vægt på, at du bør kunne varetage arbejde eventuelt på deltid. Vi bemærker i den forbindelse, at der i relation til retten til jobafklaringsforløb ikke skal skelnes mellem fuld og delvis uarbejdsdygtighed. Det betyder, at en borger, der er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom – det være sig helt eller delvis – har ret til jobafklaringsforløb.
Vi bemærker, at vi ikke ved denne afgørelse har taget stilling til, hvor længe efter den 30.11.2014 du har ret til jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse.
Vi bemærker, at vi den 26.10.2015 stadfæstede kommunens afgørelse af 27.8.2014 om, at du ikke opfylder betingelserne for forlængelse af udbetalingen af sygedagpenge.
Efter reglerne har en sygedagpengemodtager, som er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom, og som ikke kan få forlænget sygedagpengene efter forlængelsesreglerne i lov om sygedagpenge, ret til at få et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse ved ophør af sygedagpengene.
Retten til sygedagpenge er betinget af, at en person er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. Afgørelsen af, om en person anses for uarbejdsdygtig, sker på grundlag af en samlet vurdering af sygdommen og dens indvirkning på den sygemeldtes arbejdsevne.
Vurderingen af en persons uarbejdsdygtighed skal som udgangspunkt foretages i forhold til beskæftigelsen før sygemeldingen. Efter 3 måneders sygefravær skal vurderingen ske på grundlag af den sygemeldtes uddannelses- og beskæftigelsesområde, medmindre der er særlige grunde, der taler for andet med hensyn til tidspunktet for vurderingen.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-10
En afgørelse om retten til sygedagpenge var ugyldig, da den måtte anses for truffet af anden aktør. Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg lagde vægt på, at det private firma X havde indgået kontrakt med A Kommune, og at vikarerne, der traf afgørelse om...
Udgivet: 2013-07-11
De formelle sagsbehandlingsmangle havde konkret ikke haft betydning for kommunens afgørelse om at standse sygedagpengene den 22. december 1999, og skulle således ikke have ugyldighedsvirkning. Ved denne vurdering lagde Ankestyrelsen vægt på, at der p...
Udgivet: 2013-07-11
Et tilbud om arbejdsaktivering krævede revision af en jobplan, der var uden varighedsbegrænsning, og som vedrørte tilbud om vejledning og opkvalificering gennem kommunens projektafsnit med start på afklaringsforløbet. En arbejdsaktivering var ikke di...