Ankestyrelsens principafgørelse 55-15
Beskrivelse
Når en person søger om trangsbestemte ydelser efter aktivloven, integrationsloven, pensionsloven og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v., lægges der vægt på størrelsen af personens rådighedsbeløb. Rådigheds...
Journalnummer
2014-4012-50647
Indhold
Afgørelse
Ankestyrelsen har i møde truffet afgørelse i din sag om klage over NN Kommunes afgørelse truffet den 16. juli 2014.
Resultatet er
• Du har ikke ret til hjælp til samværsudgifter.
Det betyder, at vi er enige i kommunens afgørelse, som vi stadfæster.
Der var enighed på mødet.
Begrundelse for afgørelsen
Ankestyrelsen vurderer, at du selv har økonomisk mulighed for at afholde udgifterne i forbindelse med dit samvær med dine børn.
Vi lægger vægt på, at dit månedlige rådighedsbeløb efter afholdelse af faste udgifter, der efter praksis indgår i en trangsvurdering efter bestemmelserne i lov om en aktiv socialpolitik, udgør 5.910 kr. Dette rådighedsbeløb skal dække forsørgelsen af 1 voksen.
Fastlæggelsen af dit rådighedsbeløb sker med udgangspunkt i dine månedlige nettoindtægter fratrukket dine rimelige og nødvendige faste udgifter. Rimelige og nødvendige faste udgifter er f.eks. udgifter til husleje, herunder el, vand og varme og eventuelle andre udgifter som f.eks. børnepasning og børnebidrag. Det beløb, der er tilbage, er dit rådighedsbeløb. Det beløb skal dække dine udgifter til mad, tøj og andre udgifter, som du selv har indflydelse på størrelsen af. Det er en forudsætning for hjælp, at udgiften ikke med rimelighed kan afholdes inden for rådighedsbeløbet.
Ved fastlæggelsen af dit rådighedsbeløb har vi medregnet de samme indtægter og udgifter, som fremgår af kommunens afgørelse.
Herudover har vi medregnet en månedlig udgift til børnebidrag på 500 kr.
Det fremgår af sagen, at du er pålagt at betale børnebidrag til 3 børn, men at du på tidspunktet for kommunens afgørelse ikke betalte bidragene. Bidragene blev derfor udlagt forskudsvis af Udbetaling Danmark.
Det fremgår endvidere, at du afdrog på bidragsgælden med 500 kr. om måneden.
Kommunen har ikke medregnet udgiften til børnebidraget, idet kommunen har lagt vægt på, at der er tale om afdrag på gæld til det offentlige.
Vi finder, at der i tilfælde af afdragsvis betaling af bidragsgæld er grundlag for undtagelsesvis at medregne det betalte afdrag som en rimelig og nødvendig udgift. Det er en forudsætning, at bidragspligten ikke er ophørt. Der kan maksimalt medregnes et beløb svarende til det pålagte bidrag.
Vi lægger i den forbindelse vægt på, at betaling af børnebidrag generelt er en udgift, som indgår i rådighedsberegningen. Dette ville også være tilfældet, hvis du kun betalte en mindre del af børnebidraget. Den omstændighed, at du betaler en mindre del (500 kr.) af bidraget til det offentlige i stedet for at betale det direkte til børnenes mor, skal ikke have den konsekvens, at udgiften ikke medregnes i rådighedsberegningen.
Vi bemærker, at hvis du på et tidspunkt betaler et højere afdrag på bidragsgælden eller betaler det fulde børnebidrag, har du mulighed for igen at søge kommunen om hjælp til samværsudgifter.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-10
Ankestyrelsen fandt, at en mand, der søgte om økonomisk hjælp til en ferierejse til Polen, hvor han sammen med sin datter ønskede at besøge sin 85 årige mor, ikke havde ret til hjælp til samværsudgifter i forbindelse med besøget. Begrundelsen for afg...
Udgivet: 2013-07-10
Hjælp til en førtidspensionist til dækning af udgifter til samvær med et barn skulle bedømmes efter aktivlovens regler. Begrundelsen var, at aktivlovens bestemmelse om hjælp til samvær måtte anses for en specialregel, som gik forud for de almindelige...
Udgivet: 2014-07-05
Udmålingen af støtte til samvær skal ske med udgangspunkt i det samvær, der er aftalt mellem forældrene eller er fastsat af Statsforvaltningen. Det er i den forbindelse uden betydning for udmålingen, om der er tale om et aftalt eller et fastsat samvæ...