Ankestyrelsens principmeddelelse 2-20

GældendeÅr: 2020Udgivet: 2020-03-12

Beskrivelse

Hvis en tilskadekommen var tilknyttet efterlønsordningen, kan en arbejdsskade betyde, at tilskadekomne ikke optjener de efterlønspræmier, som vedkommende ville have gjort, hvis arbejdsskaden ikke var sket. Højesteret har i dommen offentliggjort som U...

Journalnummer

19-9077

Indhold

Afgørelse

Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikringskontrol har klaget over Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings afgørelse om erstatning for tab af erhvervsevne. Ankestyrelsen har udvidet prøvelsen til også at omfatte spørgsmålet om årsløn. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afgjorde sagen den 14. januar 2019.

Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.

Resultatet er:

Du har ret til 40 procent i erstatning for tab af erhvervsevne. Erstatningen udbetales som et skattefrit engangsbeløb. Du har også ret til en løbende erstatning fra overgangen til efterløn og frem til kapitaliseringen.

Det betyder, at vi stadfæster Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings afgørelse, da vi er kommet til samme resultat.

Din årsløn er 505.000 kroner.

Det betyder, at vi stadfæster Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings afgørelse om årsløn, da vi er kommet til samme resultat.

Begrundelsen for afgørelsen om erhvervsevnetab

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsen vurderer, at du som følge af arbejdsskaden har et tab af erhvervsevne på 40 procent.

Vi vurderer, at arbejdsskaden forhindrer dig i at tjene det samme som før arbejdsskaden. Arbejdsskaden forhindrer dig således i at arbejde som rørlægger og blikkenslager og har medført relevante skånebehov inden for andre fysisk aktive erhverv.

Du er som følge af erhvervssygdommen overgået til efterløn.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du har skånehensyn over for knæbelastende, særligt knæliggende, arbejde.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har anerkendt, at du har fået slidgigt i begge dine knæ, som følge af dit arbejde. Det varige mén er vurderet til 12 procent.

Vi lægger også lagt vægt på, at du siden 1977 har arbejdet som rørlægger og blikkenslager.

Det er også indgået i vores vurdering, at du var 62 år, da du anmeldte din erhvervssygdom, og at vi på grund af din alder ikke kan stille nogen særlige krav til din omstillingsevne. Din indtjening forud for arbejdsskaden, var ca. 484.000 kroner. Dette svarer til en indtjening på ca. 505.000 kroner i 2019, hvis du ikke havde pådraget dig din erhvervssygdom.

Vi har nedenfor under afgørelsen om årsløn vurderet, at der skal tillægges mistet efterlønspræmie svarende til fire såkaldte præmieportioner. Vi vurderer, at der ikke skal tillægges mistet efterlønspræmie ved vurderingen af erhvervsevnetabsprocenten. Vi har herved lagt vægt på, at de to domme på området (Højesteretsdom af 22. august 2013 (U. 2013.3120/2H) og Østre Landsretsdom af 12. oktober 2018 (FED. 2019.425Ø) kun udtaler, at mistet efterlønspræmie efter omstændighederne skal tillægges årslønnen, sådan at årslønnen bliver højere og dermed medfører en højere erstatning for tab af erhvervsevne i kroner.

Den beløbsmæssige størrelse af erhvervsevnetabet udregnes på følgende måde (lovens § 17, stk. 6) årsløn X 0,83 X erhvervsevnetabsprocenten. Dette er den årlige ydelse. Denne årlige ydelse skal så ganges med en kapitaliseringsfaktor (lovens § 27). Det betyder, at jo højere årslønnen er, jo højere bliver erhvervsevnetabserstatningen (i kroner).

Vi vurderer, at du på trods af dine knægener vil kunne arbejde fuld tid med ufaglært arbejde, hvor du ikke skal ligge på knæ eller sidde på hug. Vi vurderer, at du vil kunne tjene ca. 300.000 kr. ved sådant arbejde.

Det er til sidst indgået som et moment i vurderingen, at overgangen til efterløn som udgangspunkt alene kræver, at tilskadekomne opfylder et alderskrav og betingelserne for at modtage arbejdsløshedsdagpenge. Der sker således ikke en vurdering af tilskadekomnes sociale eller helbredsmæssige situation eller en vurdering af tilskadekomnes erhvervsevne. Overgangen til efterløn indikerer således ikke i sig selv, om det er et tab af erhvervsevne, men det udelukker heller ikke, at arbejdsophøret og overgangen til efterløn kan anses for at være udtryk for en nedsættelse af evnen til at skaffe sig indtægt ved arbejde. En afgørelse om erstatning for tab af erhvervsevne skal således afspejle arbejdsskadens reelle følger og sammenhængen med beslutningen om at gå på efterløn.

Om reglerne

Erstatning for tab af erhvervsevne kompenserer for, at arbejdsskaden har forringet tilskadekomnes evne til at tjene penge ved arbejde. Tilskadekomne har bevisbyrden for, at erhvervsevnen er forringet med mindst 15 procent.

Når tilskadekomne efter arbejdsskaden er overgået til efterløn, foretager vi en skønsmæssig vurdering af, hvad tilskadekomne kunne have tjent på det ordinære arbejdsmarked, hvis arbejdsskaden ikke var sket. Denne indtjening sammenholder vi med, hvad tilskadekomne burde være i stand til at tjene med arbejdsskadens følger, hvis muligheden for efterløn ikke forelå.

Vi foretager en konkret vurdering ud fra, hvad vi med rimelighed kan forlange af tilskadekomne ud fra evner, uddannelse, alder samt muligheder for erhvervsmæssig omskoling og optræning, hvis muligheden for efterløn ikke forelå. Der er altid tale om en konkret vurdering.

Begrundelsen for afgørelsen om årsløn

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsen vurderer, at din årsløn er 505.000 kroner.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi har fastsat din årsløn på baggrund af din indtjening 12 måneder forud for arbejdsskaden. Vi har tillagt fire efterlønspræmieportioner.

Din årsløn er fastsat ud fra oplysningerne fra e-indkomst om din indtægt i perioden 9. november 2015 til 6. november 2016.

Din samlede løn i dette år var 362.661,34 kr. Det samlede ATP-bidrag var 3.334, 20 kr.

Dit pensionsbidrag kan udregnes ved at tage udgangspunkt i punktet ”A-indkomst + eget ATP-bidrag m.v. og derfra fradrag ”bidragspligtig A-indkomst og dit eget ATP-bidrag. Dit eget ATP-bidrag udgør 1/3 af det samlede ATP-bidrag.

Regnestykket ser således ud:

403.050,62 – 362.661,34 kr. – (334,20/3) = 39.277, 88 kr.

Det fremgår af oplysninger fra din arbejdsgiver, at dit pensionsbidrag var 4 procent af lønnen og din arbejdsgivers pensionsbidrag var 8 procent af lønnen. Din arbejdsgivers pensionsbidrag var derfor det dobbelte af dit. Din arbejdsgivers pensionsbidrag var derfor 39.277,88 kr. X 2 = 78.555,76.

Din årsløn er herefter:

Løn

362.661,34 kr.

Samlet ATP-bidrag

3.334, 20 kr.

Dit pensionsbidrag

39.277,88 kr.

Din arbejdsgivers pensionsbidrag

78.555,76 kr.

I alt

483.829,18 kr.

Din årsløn fastsat på almindelig vis efter lovens § 24, stk. 1 er således 483.829,18 kr.

Vi vurder dog, at der til dette beløb skal tillægges mistet efterlønspræmie.

Du har fået udstedt efterlønsbevis med virkning fra den 12. juli 2015, hvor du fyldte 61 år.

Du er født den 12. juli 1954. Din folkepensionsalder er derfor 66 år.

Du kunne have begyndt at optjene efterlønspræmie to år efter udstedelsen af efterlønsbeviset. Det vil sige den 12. juli 2017.

Da du anmeldte din erhvervssygdom den 14. november 2016, havde du således endnu ikke påbegyndt optjeningen af efterlønspræmie.

Du gik på efterløn den 17. juli 2017, hvor du lige var fyldt 62 år.

Du har oplyst, at du ikke før du pådrog dig din arbejdsskade, havde planer om at gå på efterløn. Du havde således heller ikke nogen aftale med din arbejdsgiver om at gå på efterløn. Din daværende arbejdsgiver oplyser heller ikke om nogen aftale om at gå efterløn.

Du har oplyst, at du arbejdede på fuld tid. Sammenholdt med oplysningerne i den arbejdsmedicinske speciallægeerklæring af 24. februar 2017, ”branchekodeoversigt” (oversigt over indbetaling af ATP-bidrag), samt skatteoplysninger fra 2012 og fremefter, så har du haft en meget lang og stabil tilknytning til arbejdsmarkedet, hvor du har arbejdet på fuld tid.

På baggrund af disse oplysninger finder vi det tilstrækkeligt sandsynliggjort, at du ville have fortsat med at arbejde i samme omfang som tidligere, frem til folkepensionsalderen, hvis du ikke havde pådraget dig din erhvervssygdom.

Årslønnen er begrebsmæssigt indtægten i ét år. Der skal derfor tillægges et års mistet efterlønspræmie, svarende til fire præmieportioner. Vi kan således ikke tillægge mere end fire præmieportioner, selvom du har mistet flere end fire præmieportioner, som følge af erhvervssygdommen.

Da din årsløn er fastsat i 2016-niveau skal præmieportionerne også tillægges med den værdi de havde i 2016.

En præmieportion var i 2016 13.042 kr. Fire præmieportioner svarer således til 4 X 13.042 kr. = 52.168 kr.

Din årsløn er herefter 52.168 kr. + 483.829,18 kr. = 535.997,18 kr.

I loven er der dog en grænse for, hvor høj årslønnen kan være. Dette fremgår af lovens § 24, stk. 4.

I 2016 var denne grænse 505.000 kr.

Da din samlede indtægt var over denne grænse fastsætter vi din årsløn til 505.000 kr.

Oplysningerne fremgår særligt af skatteoplysninger fra 2012 til 2016, arbejdsmedicinske speciallægeerklæring af 24. februar 2017, ”branchekodeoversigt” (oversigt over indbetaling af ATP-bidrag), din besvarelse af spørgeskema af 10. september 2018, vedlagt efterlønsbevis, og din tidligere arbejdsgivers besvarelse af spørgeskema af 4. oktober 2018.

Om reglerne

Tilskadekomnes årsløn er som hovedregel den samlede arbejdsfortjeneste i året før arbejdsskaden.

Årslønnen fastsættes efter totalindkomstprincippet. Det vil sige, at alle indtægter fra arbejde indgår i vurderingen, og at det er uden betydning, om der er tale om løn fra en eller flere arbejdsgivere, fra hoved- eller bierhverv, fra overarbejde eller fra individuelle tillæg.

Årslønnen bliver fastsat efter et skøn, når særlige indtægts- eller ansættelsesforhold gør sig gældende, eller hvis indtjeningen i året forud for arbejdsskaden ikke er retvisende for tilskadekomnes reelle indtjeningsevne.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.

Metadata

Retsområder

Arbejdsskadeloven

Nøgleord

ArbejdsskadeÅrslønErstatning for tab af erhvervsevne

Paragraffer

§ 27§ 24§ 17

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principmeddelelse 2-20

Udgivet: 2020-03-12

Hvis en tilskadekommen var tilknyttet efterlønsordningen, kan en arbejdsskade betyde, at tilskadekomne ikke optjener de efterlønspræmier, som vedkommende ville have gjort, hvis arbejdsskaden ikke var sket. Højesteret har i dommen offentliggjort som U...

Ankestyrelsens principafgørelse U-3-07

Udgivet: 2013-07-11

Ankestyrelsen har i en arbejdsskadesag taget stilling til, hvordan årsløn og erhvervsevnetab skulle beregnes, når tilskadekomsten var sket i fleksjob. Ved fastsættelse af årsløn efter en arbejdsskade i et fleksjob skulle der anlægges en konkret bedøm...

Ankestyrelsens principafgørelse 195-09

Udgivet: 2013-07-10

Bevisbyrden for krav på erhvervsevnetabdserstatning efter arbejdsskadeloven ved indtægtsnedgang på over 15 procentligger hos skadelidte. Vestre Landsret afsagde den 13. maj 2009 dom i sagen om erstatning for tab af erhvervsevne til tidligere pædagogs...