Ankestyrelsens principafgørelse 195-09

GældendeÅr: 2009Udgivet: 2013-07-10

Beskrivelse

Bevisbyrden for krav på erhvervsevnetabdserstatning efter arbejdsskadeloven ved indtægtsnedgang på over 15 procentligger hos skadelidte. Vestre Landsret afsagde den 13. maj 2009 dom i sagen om erstatning for tab af erhvervsevne til tidligere pædagogs...

Journalnummer

J.nr.: 1204603-06

Indhold

Lovhenvisninger

  • Lov om arbejdsskadesikring - lovbekendtgørelse nr. 154 af 7. marts 2006 - § 12 og § 17

Afgørelse

Vestre Landsret afsagde den 13. maj 2009 dom i sagen.

Landsretten frifandt Ankestyrelsen og henviste til, at skadelidte ikke fandtes at have godtgjort, at hendes evne til at skaffe sig arbejde var nedsat i en sådan grad, at hun var berettiget til, at der blev fastsat en endelig erstatning for tab af erhvervsevne efter arbejdsskadeloven.

Landsretten lagde vægt på helbredsvurderinger fra Ankestyrelsens lægekonsulenter og udtalelse fra Retslægerådet om, at arbejdsskaden ikke fandtes at have påført skadelidte en væsentlig varig lidelse, som ville medføre skånebehov i ikke rygbelastende erhverv, og at skadelidtes helbredsgener var relateret til de forudbestående forhold.

Skadelidtehavde således ikke løftet sin bevisbyrde for årsagssammenhæng mellem skaden og det angivne indtægtstab.

Information

  • I juni 2004 fikskadelidte en forstrækning af ryggen i forbindelse med håndtering af en epileptiker under et praktikophold som led i pædagoguddannelsen. Skadelidte stoppede uddannelsesforløbet godt 1 år senere på grund af tiltagende ryggener og modtog dagpenge under arbejdsprøvning i hotelbranchen.
  • Skadelidte blev tilbudt elevplads men fravalgte dette til fordel for et ordinært ansættelsesforhold som uudannet receptionist.
  • I juli 2005 traf Arbejdsskadestyrelsen afgørelse om afslag på méngodtgørelse og erhvervsevnetabserstatning og henviste til skadens begrænsede følger i form af ikke daglige rygsmerter.
  • I juni 2006 ændrede Ankestyrelsen Arbejdsskadestyrelsens afgørelse og tilkendte méngodtgørelse på 5procent med henvisning til méntabellen.
  • Samtidig hermed tiltrådte Ankestyrelsen Arbejdsskadestyrelsens afgørelse om afslag på erstatning for tab af erhvervsevne med henvisning til, at der ikke var dokumentation for et indtægtstab, og at Ankestyrelsenikke vurderede, at arbejdsskaden var erhvervshindrende fraset stærkt rygbelastende arbejde.
  • I december 2006 blev Ankestyrelsen stævnet med den påstand, at skadelidte havde et erhvervsevnetab på 25 procent med henvisning til, at skadelidte med ansættelse som piccoline havde godtgjort et indtægtstab, idet lønnen sammenlignet med en uddannet pædagogs var betragteligt lavere.
  • Sagsøger gjorde således gældende, at indtægtsnedgang dannede formodning for erhvervsevnetab svarende til indtægtsnedgangen.
  • Byretten hjemviste den 7. november 2007 sagen til fornyet behandlingi Ankestyrelsen, der skulle medinddrage oplysningerne om skadelidtes ansættelse som piccoline til en løn, der var 25procent mindre end lønnen som nyuddannet pædagog.
  • Byretten fandt, at Ankestyrelsen burde have indhentet aktuelle oplysninger om skadelidte erhvervsmæssige forhold, der havde ændret sig siden klagen over Arbejdsskadestyrelsens afgørelse.
  • Ankestyrelsen traf i februar 2008 afgørelse om, at skadelidte ikke havde godtgjort et erstatningsberettigende indtægtstab forårsaget af den anerkendte arbejdsskade. Ankestyrelsen lagde ved afgørelsen vægt på, at arbejdsskaden ikke var egnet til at påvirke skadelidtes funktionsevne i et sådant omfang, at indtjeningsevnen var nedsat væsentligt i et hvert erhverv og henviste særligt til de konkurrerende helbredsforhold, skadelidtes unge alder og tabsbegrænsningspligt.
  • Sagen blev indbragt for Vestre Landsret.
  • Sagsøger gjorde forsatgældende, at skadelidtes faktiske indtægtsnedgang på over 15 procent skulle erstattes, med mindre arbejdsskademyndighederne godtgjorde med overvejdende sandsynlighed, at dette tab ikke skyldes arbejdsskaden.

Metadata

Retsområder

Arbejdsskadeloven

Nøgleord

Vestre landsretNedsat indtjeningsevneBevisvurderingArbejdsskadeTabsbegrænsningspligtForudbestående generErstatning for tab af erhvervsevne

Paragraffer

§ 12§ 17

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse 245-09

Udgivet: 2013-07-10

Den 5-årige frist for genoptagelse skulle regnes fra den første egentlige afgørelse om erstatning, og ikke fra den første afgørelse, som Arbejdsskadestyrelsen alene traf for at overholde fristen for at træffe afgørelse efter arbejdsskadelovgivningen,...

Ankestyrelsens principafgørelse 19-15

Udgivet: 2015-05-06

Erstatning for tab af erhvervsevne skal fastsættes uafhængigt af den sikredes skattemæssige forhold. Der er således i forbindelse med erstatningsudmålingen ikke mulighed for at inddrage skatteforhold, herunder skattenedslag for seniorer. Ankestyrelse...

Ankestyrelsens principafgørelse 165-11

Udgivet: 2013-07-10

Når erhvervsevnetabsprocenten for en deltidsansat skal fastsættes, er udgangspunktet, at skadelidte har fuld erhvervsevne på skadestidspunktet, medmindre der foreligger oplysninger om andet. Som udgangspunkt er det uden betydning for fastsættelse af ...