Ankestyrelsens principafgørelse 16-14

GældendeÅr: 2014Udgivet: 2014-03-04

Beskrivelse

Personskader, der sker på arbejdet og under arbejdets forhold, er som udgangspunkt omfattet af arbejdsskadeloven. Når personskaden er forårsaget af et ildebefindende eller sygdomsanfald, der ikke skyldes arbejdet eller arbejdets forhold, er personska...

Journalnummer

2013-5012-45666

Indhold

Afgørelse

Ankestyrelsen har i møde truffet afgørelse om hvorvidt følgerne efter dit besvimelsestilfælde den 29. april 2013 er omfattet af arbejdsskadeloven.

Vi har besluttet at behandle sagen principielt for at belyse, om følger efter et ildebefindende eller besvimelsestilfælde, der er forårsaget af andre forhold end arbejdet, er omfattet af lovens § 5.

Resultatet er

• Besvimelsen var forårsaget af andre forhold end arbejdet og er ikke omfattet af loven.

• Følgerne efter besvimelsestilfældet er blevet mere alvorlige som følge af arbejdet eller arbejdets forhold. Følgerne er derfor omfattet af loven.

Vi er således kommet til samme resultat som Arbejdsskadestyrelsen.

Vi bemærker, at vi ikke har taget stilling til spørgsmålet om anerkendelse efter lovens § 6. Dette skyldes, at X Kommune alene har klaget over vurderingen af, at hjernerystelsen skyldes arbejdets forhold og dermed spørgsmålet om, hvorvidt personskaden var omfattet af loven.

Der var enighed på mødet.

Begrundelse for afgørelsen

Vi vurderer, at besvimelsen ikke var forårsaget af arbejdet eller arbejdets forhold. Besvimelsen er derfor ikke omfattet af loven.

Vi vurderer også, at følgerne efter besvimelsen er blevet alvorligere som følge af arbejdet eller de forhold, det er foregået under. De alvorligere følger er derfor omfattet af arbejdsskadeloven.

Om besvimelsen, der ikke er omfattet af loven

Vi har lagt vægt på, at der ikke er oplysninger om forhold vedrørende dit arbejde, der kan være årsagen til besvimelsen. Selve besvimelsestilfældet er således ikke forårsaget af arbejdet eller de forhold, det er foregået under.

Det fremgår af lægeerklæring I, at du er under udredning vedrørende årsagen til besvimelsen.

Om følgerne efter besvimelsen, der er omfattet af loven

Vi har lagt vægt på, at følgerne af et ildebefindende eller sygdomsanfald, der skyldes andre forhold end arbejdet, efter praksis vil være omfattet af loven, hvis følgerne er blevet alvorligere på grund af arbejdsforholdene.

Forholdene på arbejdspladsen har forværret følgerne efter dit besvimelsestilfælde, da du slog hovedet ned i maskinhallens gulv.

Vi har lagt til grund, at du var i gang med at udføre dit arbejde, da du pludseligt besvimede og faldt ned på gulvet. Du slog hovedet, nakken og øverste del af ryggen. Du fik efterfølgende konstateret en hjernerystelse.

Om reglerne

Personskader, der er forårsaget af arbejdet eller de forhold, det foregår under, er omfattet af loven. Dette gælder også selvom arbejdsgiver ikke har handlet ansvarspådragende.

Personskaden vil herefter kunne anerkendes, hvis betingelserne i lovens § 6 er opfyldt.

Oplysningerne fremgår særligt af anmeldelsen og lægeerklæring 1.

Sagsoplysninger

  • X Kommune har som selvforsikret arbejdsgiver klaget over afgørelsen. De er ikke enige i, at skaden er omfattet af loven. De henviser til, at besvimelsen havde privat karakter, og derfor ikke er omfattet af loven, og at følgerne efter besvimelsen derfor er en følge af en hændelse, der ikke er omfattet af loven.
  • Derudover kan X Kommunen ikke forstå Arbejdsskadestyrelsens postulat om, at skaden ikke ville være sket i hjemmet. De henviser til, at hvis du havde opholdt dig i en garage, på et fortov, på et klinkegulv eller lignende, ville skaden også være sket.
  • Vi bemærker, at oplysningerne er indgået i behandlingen af din sag, men ikke har ført til en ændret vurdering.
  • Vi bemærker, at vi foretager en vurdering på baggrund af de forhold, der var til stede på arbejdspladen på tidspunktet for arbejdsskaden. Vi foretager ikke en sandsynlighedsvurdering af, om du ville være kommet ligeså slemt til skade, hvis den samme situation var opstået andre steder end på arbejdet. Vi fortager heller ikke en sondring imellem, hvilke dele af personskaden du under alle omstændigheder ville have pådraget dig, hvis du for eksempel besvimede andre steder end på arbejdet og hvilke dele af personskaden, som arbejdets forhold har forværret.
  • Vi bemærker også, at praksis for anerkendelse af følger efter ildebefindende, besvimelsestilfælde og lignende, der skyldes andre forhold end arbejdet, er beskrevet i principafgørelserne U-4-93 og U-5-93.

Metadata

Retsområder

Arbejdsskadeloven

Nøgleord

ArbejdsskadeArbejdets forholdIldebefindendePrivate forhold

Paragraffer

§ 5§ 7§ 6§ 1

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principmeddelelse 69-19

Udgivet: 2019-11-15

Principmeddelelsen er en sammenskrivning af 199-11, 200-11 og 201-11. Principmeddelelsen indeholder ikke noget nyt. Meddelelsen har til formål at give et samlet billede af den praksis, som Ankestyrelsen tidligere har slået fast principielt, og som fo...

Ankestyrelsens principafgørelse 109-12

Udgivet: 2013-07-10

Når en person, som er sikret efter arbejdsskadeloven, dør før en formodet erhvervsbetinget sygdom er anmeldt, er det de almindelige anerkendelsesregler, der gælder, når det skal vurderes, om efterladte har ret til ydelser efter loven (overgangsbeløb ...

Ankestyrelsens principmeddelelse 58-19

Udgivet: 2019-11-12

Principmeddelelsen er en sammenskrivning af 203-11, 204-11 og 205-11. Principmeddelelsen indeholder ikke noget nyt. Meddelelsen har til formål at give et samlet billede af den praksis, som Ankestyrelsen tidligere har slået fast principielt, og som fo...