Ankestyrelsens principafgørelse 33-17

GældendeÅr: 2017Udgivet: 2017-06-02

Beskrivelse

Efter arbejdsskadeloven kan en ulykke anerkendes som arbejdsskade, hvis personskaden er forårsaget af en hændelse eller en påvirkning, der sker pludseligt eller inden for 5 dage. Personskadebegrebet er et juridisk og ikke et lægeligt begreb, men der ...

Journalnummer

2015-5012-35376

Indhold

Afgørelse

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsen vurderer, at sagen ikke er tilstrækkeligt oplyst til, at vi kan tage stilling til spørgsmålet om anerkendelse.

Hvad er afgørende for resultatet

Den konkrete bevisbedømmelse ved spørgsmålet om anerkendelse indebærer, at oplysningsgrundlaget skal være tilstrækkeligt. Der skal foreligge relevante lægelige oplysninger, som belyser, om der har været symptomer før hændelsen, og om der er forudbestående sygdomme, der har betydning for din aktuelle helbredstilstand.

Du fik ondt i ryggen, da du skulle løfte et barn op af en barnevogn. Løftet var skævt og akavet, da der var tale om en bred barnevogn, og barnet tillige var uroligt.

Der mangler lægelige oplysninger, som kan belyse om du havde ryggener forud for skaden og om der er sket en forværring af smerterne i forbindelse med ulykken.

Det fremgår af lægeerklæring I, at der er stillet diagnoserne diskusprolaps og slidgigt. Egen læge oplyser endvidere, at du før 2002 havde en indlæggelse på Gentofte Sygehus, men at lægen ikke har oplysninger herom.

Oplysningerne fremgår særligt af lægeerklæring I fra Sanne Ohland-Andersen 29. september 2015.

Om reglerne

Vi kan hjemvise en sag, når der mangler væsentlige oplysninger, når der er indkommet nye væsentlige oplysninger af betydning for Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings oprindelige afgørelse, når der er væsentlige sagsbehandlingsfejl eller hjemmelsmangler i Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings afgørelse eller når Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ikke har taget stilling til sagen i sin helhed.

En hjemvisning er en ophævelse af Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings afgørelse, og en hjemvisning medfører, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring skal træffe en ny afgørelse i sagen.

En ulykke kan anerkendes efter arbejdsskadeloven, hvis den fysiske eller psykiske personskade er en følge af en hændelse eller en påvirkning, som sker pludseligt eller inden for 5 dage.

Når vi vurderer, om ulykkesbegrebet er opfyldt, foretager vi en konkret bevisbedømmelse og afvejer, hvilke beviser, der taler henholdsvis for og imod en årsagssammenhæng mellem hændelse/påvirkning og personskade.

De elementer, der indgår i bevisbedømmelsen, kan være:

tidsmæssig sammenhæng

kontakt til læge eller anden behandler – og hvornår

længerevarende gener, eller gener, der er svundet efter relevant behandling

relevante behandlinger

forudbestående sygdom, der gav symptomer før hændelsen/påvirkningen

forudbestående sygdom, der er konstateret efter hændelsen, og som ikke gav symptomer før

symptomernes udvikling efter hændelsen/påvirkningen

en relevant belastning i forhold til den beskadigede legemsdel (egnethed)

Personskadebegrebet skal fastlægges i lyset af de ydelser, der kan gives efter arbejdsskadeloven. Forbigående smerter, der ikke kræver behandling, men går over af sig selv, vil derfor normalt ikke være en personskade i lovens forstand. Det er den sikrede der skal godtgøre, at en hændelse/påvirkning har medført en skade eller en forværring af en kronisk sygdom i et omfang, der i sig selv udgør en personskade.

Metadata

Retsområder

Arbejdsskadeloven

Nøgleord

ArbejdsskadePersonskadebegrebetUlykkeForudbestående generÅrsagssammenhæng

Paragraffer

§ 5§ 6

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse U-11-08

Udgivet: 2013-07-11

Belastningen i en periode som uforsikret selvstændig kunne ikke medregnes ved vurderingen af, om en ryglidelse kunne anerkendes som erhvervssygdom. Belastningen som selvstændig udgjorde en meget væsentlig del af den samlede belastning. Ryglidelsen va...

Ankestyrelsens principafgørelse U-3-03

Udgivet: 2013-07-11

Ankestyrelsen har behandlet en sag om ret til dækning af udgifter til et vippebræt og en bold anvendt efter en arbejdsskade som led i genoptræningen af et knæ. Ankestyrelsen fastslog, at udgifter til vippebræt og bold ikke kunne dækkes efter bestemme...

Ankestyrelsens principafgørelse 256-10

Udgivet: 2013-07-10

Om det er kommunen eller praktikværten, der er erstatningsansvarlig for en skade, der indtræffer under deltagelse i tilbud om vejledning og opkvalificering afhænger af, om den sikrede har været til nytte for praktikstedet eller ej. Opfylder den sikre...