Ankestyrelsens principmeddelelse 15-21
Beskrivelse
Efter de vejledningsregler, der er indført i aktivloven pr. 1. januar 2020, skal kommunen vejlede borger generelt i forhold til alle rettigheder og pligter vedrørende rådighed og sanktioner. Vejledningen skal ikke som tidligere rette sig specifikt mo...
Journalnummer
20-48858
Indhold
Afgørelse
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at kommunen ikke har vejledt dig tilstrækkeligt om dine pligter i forhold til rådighed og sanktioner forbundet med hjælpen.
Vi vurderer derfor, at betingelserne for at nedsætte din hjælp for manglende registrering af jobsøgningsaktiviteter i perioden fra 10. august til og med 11. oktober 2020 allerede derfor ikke er opfyldt.
Vi vurderer i den forbindelse, at kommunen ikke har dokumenteret, at vejledningen om dine rettigheder og pligter som jobparat er givet ved de samtaler, der blev afholdt med dig den 30. juni 2020 og den 7. september 2020.
Vi vurderer således, at kommunen ikke har vejledt dig korrekt om dine rettigheder og pligter ved en samtale efter genåbningen af beskæftigelsesindsatsen den 15. juni 2020 og inden dine forseelser.
Vi vurderer endelig, at kommunens gruppevejledning den 11. marts 2020 ikke opfylder lovens betingelser om, at vejledningen skal drøftes og gennemgås på en måde, der tager hensyn til den pågældendes situation, herunder at vejledningen skal gives under hensyn til personens forudsætninger.
Hvad er afgørende for resultatet
Kommunen har vurderet, at du er jobparat.
Det fremgår af din aftale af den 30. juni 2020 med jobcenteret, at du skal søge mindst to job om ugen og registrere dem i din joblog senest søndag aften hver uge. Din jobsøgningsaftale fremgår desuden af ”Min Plan” af 30. juni 2020.
Vi er opmærksomme på, at du ikke har registreret 2 jobsøgnings-aktiviteter pr. uge i ugerne 33-40 svarende til perioden fra 10. august 2020 til og med 11. oktober 2020.
Vi lægger dog vægt på, at kommunen ikke har vejledt dig om dine rettigheder og pligter som jobparat efter genåbningen af beskæftigelsesindsatsen den 15. juni 2020.
Det fremgår af samtalenotaterne fra de telefoniske jobsamtaler af den 30. juni 2020 og den 7. september 2020, at du ikke ved disse samtaler fik vejledningen om ret og pligt drøftet og gennemgået.
Du har desuden ikke ved en jobsamtale forud for den 30. juni 2020 fået drøftet og gennemgået vejledningen for jobparate.
Vi lægger endelig vægt på, at gennemgangen af vejledningen den 11. marts 2020 foregik på et fælles informationsmøde. Kommunen har oplyst, at der ikke foreligger et separat journalnotat på din sag om, at der skulle være foretaget individuel vejledning.
Vi lægger i den forbindelse vægt på, at kommunens gennemgang af vejledningen på det fælles informationsmøde ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til din situation og dine forudsætninger.
Om reglerne
Efter reglerne nedsættes hjælpen med tre gange sanktionssatsen, hvis en person uden rimelig grund har undladt at overholde aftaler om jobsøgningsaktiviteter eller uden rimelig grund har undladt at registrere sine jobsøgningsaktiviteter i en joblog inden for den af kommunen fastsatte frist.
Efter reglerne er nedsættelse af hjælpen betinget af, at kommunen vejleder modtageren af hjælp om alle rettigheder og pligter i forhold til rådighed og sanktioner forbundet med hjælpen.
Efter reglerne er nedsættelsen af hjælpen betinget af, at kommunen senest ved første jobsamtale har drøftet og gennemgået vejledningen med personen på en måde, der tager hensyn til den pågældendes situation og forudsætninger. Kommunen skal samtidig ved denne samtale sikre, at vejledningen udleveres skriftligt til personen. Vejledningen skal umiddelbart herefter sendes til personen.
Efter reglerne skal vejledningen endvidere gennemgås og gøres tilgængelig for borgeren hvert halve år.
Efter reglerne er beskæftigelsesindsatsen delvist genåbnet i Region Sjælland og Region Hovedstaden med virkning fra den 15. juni 2020.
Selvom der ikke er gået 6 måneder siden sidste vejledning, skal alle kommuner i Region Sjælland og Region Hovedstaden efter ikrafttrædelsen af den nye genåbningsbekendtgørelse den 15. juni 2020 på ny vejlede om, at rådighedsforpligtelsen genindføres, og hvad dette betyder for pågældende borgers rettigheder og pligter efter loven.
Vejledningen gives ved førstkommende samtale efter genåbningen, og der kan ikke sanktioneres for manglende opfyldelse af rådighedsforpligtelsen, før vejledningen er givet.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelserne.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
Der skulle ske tilbagebetaling af den faktisk bevilgede hjælp i tilfælde, hvor der blev ydet hjælp med tilbagebetalingspligt. I tilfælde, hvor der var bevilget hjælp med et skattepligtigt beløb, var det således bruttobeløbet, der skulle tilbagebetale...
Udgivet: 2014-12-20
En borger, der modtager kontanthjælp som jobparat, skal være tilmeldt jobcentret som arbejdssøgende. Tilmeldingen sker i Jobnet. Borgeren skal mindst hver 7. dag tjekke sine jobforslag i Jobnet og dermed bekræfte, at han er arbejdssøgende. Hvis borge...
Udgivet: 2013-07-11
Hjælpen til en ung under 25 år, der i længere tid havde været indlagt på hospital, skulle udmåles efter taksten for unge hjemmeboende. Ankestyrelsen lagde vægt på de regler, der gælder ved udmåling af SU i relation til spørgsmålet, om en ansøger er h...