Ankestyrelsens principafgørelse 75-17 - Arbejdsskade -
Beskrivelse
Anerkendelse af en sygdom som en arbejdsskade (erhvervssygdom) er ikke til hinder for, at der kan træffes afgørelse om nedsættelse eller bortfald af méngodtgørelsen, hvis den tilskadekomnes helbredsmæssige situation med overvejende sandsynlighed helt...
Journalnummer
2015-5015-04741
Indhold
Afgørelse
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at følgerne af arbejdsskaden (den anerkendte kroniske obstruktive lungesygdom (KOL)) svarer til et varigt mén på skønsmæssigt 18 procent.
Vi vurderer, at dine samlede gener svarer til en méngrad på skønsmæssigt 35 procent. Vi vurderer imidlertid, at årsagen til, at du har udviklet KOL er en kombination af det private tobaksforbrug og din erhvervsmæssige udsættelse. Vi har derfor foretaget et fradrag svarende til skønsmæssigt 1/2.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at du kan cykle over længere afstande/gå over længere afstande, når blot du følger dit eget tempo. Du kan gå til første sal uden problemer, anden sal med stille gang, og ved tredje sal må du stoppe. Du oplever ikke tilfælde med tale-eller hvileåndenød, og du klarer almindelige opgaver som havearbejde med videre i eget tempo uden problemer. Du har ifølge de lægelige oplysninger moderat nedsat lungefunktion af obstruktiv type.
Dine gener fremgår ikke direkte af méntabellen, men vi har sammenlignet dine samlede gener med méntabellens afsnit E. 2., som omhandler begrænsning i funktionskapacitet ved lunge- og hjertekarsygdomme.
Efter méntabellens punkt E. 2.2. vurderes let begrænsning af den fysiske aktivitet, hvor symptomerne kun fremkommer ved kraftig aktivitet, til en méngrad på 20 procent.
Efter méntabellens punkt E. 2.3. vurderes betydelig begrænsning af den fysiske aktivitet, hvor symptomerne fremkommer også ved lettere aktivitet, til en méngrad på 50 procent.
Vi vurderer, at din samlede tilstand er værre end det beskrevne i punkt E. 2.2., men bedre end punkt E. 2.3. Vi vurderer, at dit samlede varige mén skal placeres mellem de to nævnte punkt. Vi har derfor skønsmæssigt fastsat dit samlede varige mén til 35 procent.
Vi vurderer i den forbindelse, at der i dit tilfælde ikke er tale om en betydelig begrænsning af den fysiske aktivitet, også ved lettere aktivitet, og at dine samlede gener således ikke svarer til méntabellens punkt E. 2.3., som Arbejdsskadestyrelsen har vurderet.
Om fradraget
Vi vurderer, at en del af dit nuværende varige mén med overvejende sandsynlighed også skyldes, at du har røget.
Vi lægger vægt på, at du i perioden fra 18-20 års alderen røg cirka en pakke pibetobak ugentligt. Efterfølgende røg du 10 cigaretter dagligt frem til februar 2014 samt lidt pibetobak. Herefter røg du 2-3 cigaretter dagligt. Du har røget svarende til et tobaksforbrug på 22-24 pakkeår. Det svarer til, at du har røget 20 cigaretter om dagen i 22-24 år. Et pakkeår svarer til 20 cigaretter dagligt i 1 år.
Vi lægger også vægt på, at lægefaglig erfaring viser, at udsættelse alene for støv og røggasser i et omfang svarende til, hvad du har været udsat for medfører en øget risiko for at udvikle KOL med cirka 1,2-2 gange en person, der aldrig har været udsat.
Ligeledes viser lægefaglig erfaring, at risikoen for at udvikle KOL alene som følge af rygning svarende til et tobaksforbrug på 22-24 pakkeår medfører en øget risiko med mindst 2,5 gange en person, der aldrig har røget.
Den samlede risiko for at udvikle KOL som følge af både rygning og din erhvervsmæssige udsættelse svarer til cirka 3,7-4,5 gange en person, der aldrig har røget eller været udsat for røggasser og slibestøv. Ud af den samlede risiko rygningen den overvejende del, svarende til mellem 56-68 procent.
Ud fra en samlet vurdering, finder vi det overvejende sandsynligt, at årsagen til, at du har udviklet KOL, er en kombination af dit private tobaksforbrug og udsættelsen for støv og røggasser, hvor rygning udgør den største risiko.
Vi vurderer derfor, at der er grundlag for at foretage fradrag i det samlede varige mén på skønsmæssigt 1/2.
Det er ikke i forhold til KOL muligt at fastslå, om lidelsen konkret skyldes udsættelse for røg, dampe, støv og/eller gasser eller tobaksrygning. Hvis betingelserne for at få anerkendt KOL som følge af en erhvervsmæssig udsættelse er opfyldt, vil det være afgørende for ménvurderingen, om det konkrete tobaksforbrug udgøre en så stor risiko faktor, at der skal foretages fradrag i godtgørelsen.
Vi bemærker hertil, at rygning og udsættelse for støv og røggasser har en additiv effekt. Det vil sige, at de to risikofaktorer lægger sig oveni hinanden.
Oplysningerne fremgår særligt af arbejdsmedicinsk speciallægeerklæring af 28. august 2014, journal fra egen læge og journaloplysninger fra Sydvestjysk Sygehus.
Om reglerne
Der udbetales kun godtgørelse for varigt mén, hvis méngraden er 5 procent eller mere. Arbejdstilsynet udarbejder ud fra erfaringer fra tidligere tilfælde en vejledende méntabel med méngrader for de mest almindelige skader. Ankestyrelsen tager normalt udgangspunkt i denne tabel ved vurderingen af en skade.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Ankestyrelsens lægekonsulent har vejledt om de lægelige spørgsmål i sagen.
Sag nr. 3, j.nr. 2015-5015-56773
Du har klaget over Arbejdsskadestyrelsens (nu Arbejdsmarkedets Erhvervssikring) afgørelse om varigt mén. Arbejdsskadestyrelsen (nu Arbejdsmarkedets Erhvervssikring) afgjorde sagen den 22. oktober 215.
Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.
Resultatet er:
•
Du har ret til 10 procent i varigt mén. Vi forhøjer derfor godtgørelsen fra mindre end 5 til 10 procent.
Det betyder, at vi ændrer Arbejdsskadestyrelsens (nu Arbejdsmarkedets Erhvervssikring) afgørelse.
Du vil høre fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som nu beregner den nye godtgørelse. Forsikringsselskabet vil herefter udbetale beløbet.
Vi beklager den lange sagsbehandlingstid.
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at følgerne efter arbejdsskaden svarer til et varigt mén på skønsmæssigt 10 procent.
Vi vurderer også, at dine samlede gener svarer til et varigt mén på 20 procent. Vi vurderer imidlertid, at årsagen til, at du har udviklet KOL er en kombination af dit private tobaksforbrug og din erhvervsmæssige udsættelse. Vi har derfor foretaget fradrag svarende til skønsmæssigt 1/2.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at du må hive efter vejret når du sidder stillem og indimellem har du hjertebanken. Du oplever at blive hurtigere forpustet og må ofte rømme dig.
Vi lægger også vægt på, at du ifølge de lægelige oplysninger har let til moderat obstruktiv nedsat lungefunktion.
Dine gener fremgår ikke direkte af méntabellen, men vi har sammenlignet dine samlede gener med méntabellens afsnit E. 2., som omhandler begrænsning i funktionskapacitet ved lunge- og hjertekarsygdomme.
Efter méntabellens punkt E. 2.2. vurderes let begrænsning af den fysiske aktivitet, hvor symptomerne kun fremkommer ved kraftig aktivitet, til en méngrad på 20 procent.
Vi vurderer, at din samlede tilstand svarer til punkt E. 2.2.
Om fradraget
Vi vurderer, at en del af dit nuværende varige mén med overvejende sandsynlighed også skyldes, at du har røget.
Vi lægger vægt på, at du frem til 1993 røg, hvad der svarede til 13 pakkeår. Det svarer til, at du har røget 20 cigaretter om dagen i 13 år. Et pakkeår svarer til 20 cigaretter dagligt i 1 år. Du stoppede med at ryge i 1993.
Vi lægger også vægt på, at lægefaglig erfaring viser, at udsættelse alene for dieselos, udstødningsgasser og støv i et omfang svarende til, hvad du har været udsat for medfører en øget risiko for at udvikle KOL med cirka 1,2-2 gange en person, der aldrig har været udsat.
Ligeledes viser lægefaglig erfaring, at risikoen for at udvikle KOL alene som følge af rygning svarende til et tobaksforbrug på 13 pakkeår medfører en øget risiko med mindst 2 gange en person, der aldrig har røget.
Den samlede risiko for at udvikle KOL som følge af både rygning og din erhvervsmæssige udsættelse svarer til cirka 3,2-4 gange en person, der aldrig har røget eller været erhvervsmæssigt udsat for dieselos, udstødningsgasser og støv. Ud af den samlede risiko udgør rygningen den overvejende del svarende til mellem 50-63 procent.
Ud fra en samlet vurdering, finder vi det overvejende sandsynligt, at årsagen til at du har udviklet KOL er en kombination af dit private tobaksforbrug og udsættelsen for dieselos, udstødningsgasser og støv, hvor rygning udgør den største risiko.
Vi vurderer derfor, at der er grundlag for at foretage fradrag i det samlede varige mén på skønsmæssigt 1/2.
Det er ikke i forhold til KOL muligt at fastslå, om lidelsen konkret skyldes udsættelser for røg, dampe, støv og/eller gasser eller tobaksrygning. Hvis betingelserne for at få anerkendt KOL som følge af en erhvervsmæssig udsættelse er opfyldt, vil det være afgørende for ménvurderingen, om det konkrete tobaksforbrug udgør en så stor risikofaktor, at der skal foretages fradrag i godtgørelsen.
Vi bemærker hertil, at rygning og udsættelse for dieselos, udstødningsgasser og støv har en additiv effekt. Det vil sige, at de to risikofaktorer lægger sig oveni hinanden.
Oplysningerne fremgår særligt af journal fra Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital, journal fra egen læge og journal fra Hvidovre Hospital.
Om reglerne
Der udbetales kun godtgørelse for varigt mén, hvis méngraden er 5 procent eller mere. Arbejdstilsynet udarbejder ud fra erfaringer fra tidligere tilfælde en vejledende méntabel med méngrader for de mest alminndelige skader. Ankestyrelsen tager normalt udgangspunkt i denne tabel ved vurderingen af en skade.
Hvis dele af det varige mén med overvejende sandsynlighed skyldes andre forhold end arbejdsskaden, foretager vi et fradrag i godtgørelsen for varigt mén.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Ankestyrelsens lægekonsulent har vejledt om de lægelige spørgsmål i sagen.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-10
Ankestyrelsen afgrænsede anerkendelsen af en ulykke til kun at omfatte smerterne i ryggen. Slidgigten blev således ikke anerkendt, da der var tale om en forudbestående lidelse. Ved erstatningsudmålingen vurderede Ankestyrelsen, at der i overensstemme...
Udgivet: 2013-07-11
Ankestyrelsen fandt, at en kvinde, der forretter tjeneste på værnepligtslignende vilkår, er omfattet af personkredsen i arbejdsskadesikringsloven. Begrundelsen for afgørelsen var, at der var etableret et ansættelsesforhold i lovens forstand mellem si...
Udgivet: 2013-12-04
Bestemmelsen om omvendt bevisbyrde i arbejdsskadesikringslovens § 12, stk. 2, anvendes ikke, når det skal afgøres om behandlingsudgifter kan dækkes. Det gælder også udgifter til tandbehandling. Det betyder, at det er tilskadekomne, der skal godtgøre ...