Ankestyrelsens principmeddelelse 19-20
Beskrivelse
Støjbetinget hørenedsættelse kan anerkendes efter fortegnelsen over erhvervssygdomme punkt A. 1., hvis der har været arbejde i kraftig støj gennem flere år, og der lægeligt er stillet diagnosen støjbetinget hørenedsættelse (DLA professionalis). Tilsk...
Journalnummer
20-20604
Indhold
Afgørelse
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at der ikke er dokumenteret eller sandsynliggjort støjbetinget hørenedsættelse (DLA professionalis).
Det er vores vurdering, at din hørenedsættelse skyldes andre årsager end støjen fra dit arbejde, her arvelig hørenedsættelse (DLA hereditaria) med et element af aldersbetinget hørenedsættelse (presbyacusis).
Det er kun støjbetinget hørenedsættelse, der er nævnt i fortegnelsen over erhvervssygdomme. Vi anerkender derfor ikke din hørenedsættelse efter fortegnelsen over erhvervssygdomme.
Fortegnelsen over erhvervssygdomme er en liste over sygdomme, som kan opstå efter bestemte arbejdsmæssige påvirkninger. Hvis det er kendt, at en bestemt arbejdsmæssig belastning medfører en stor risiko for at udvikle sygdommen, og hvis man har været udsat for den bestemte belastning i tilstrækkeligt omfang, vil sygdommen blive anerkendt som en erhvervssygdom.
Vi vurderer, at der heller ikke er mulighed for, at din hørenedsættelse med tinnitus vil kunne anerkendes efter forelæggelse for Erhvervssygdomsudvalget.
Erhvervssygdomsudvalget er et udvalg, der rådgiver Arbejdsmarkedets Erhvervssikring om tilfælde, der ikke kan anerkendes efter fortegnelsen over erhvervssygdomme.
Vi beder Arbejdsmarkedets Erhvervssikring om at forelægge sagen for Erhvervssygdomsudvalget, hvis vi skønner, at der er mulighed for, at sygdommen vil kunne anerkendes.
Neden for følger begrundelsen for vores vurdering
uden for
fortegnelsen over erhvervssygdomme.
Vores vurdering af din sygdom
Vi vurderer, at diagnosen støjbetinget hørenedsættelse ikke kan stilles.
Vi lægger vægt på, at der ikke er tegn på støjbetinget hørenedsættelse i sagens audiogrammer. Audiogrammerne peger tydeligt på arvelig hørenedsættelse med et element af aldersbetinget hørenedsættelse.
Vi inddrager, at audiogrammet af 23. august 2019 på begge ører viser et lille høretab på 250-1500 Hz. Dette kan ikke skyldes støj.
Audiogrammet viser også et meget stort dip på 6000 Hz. Dette dip er for stort til at kunne skyldes den støjeksposition, du har været udsat for siden 1973 som fisker, skibsmontør og reparatør, eller støj overhovedet. Dippet på 6000 Hz er derfor ikke et støjdip, selv om du har arbejdet i høreskadelig støj.
Dertil kommer, at høretabet på begge ører på 3000 Hz er for stort i forhold til høretabet på 4000 Hz. På højre øre resulterer det i et dip på 3000 Hz og på venstre øre i et fladt forløb mellem 3000 og 4000 Hz.
Disse forhold peger på arvelig hørenedsættelse.
Der er derfor ikke noget i audiogrammet af 23. august 2019, der taler for en støjskade.
Vi inddrager også, at audiogrammet i speciallægeerklæringen af 31. januar 2020 viser samme hørenedsættelse på frekvenserne under 1500 Hz. I diskanten er hørelsen lidt anderledes. På 4000 Hz er hørelsen på begge ører 15 dB dårligere end tidligere audiogram, og hørelsen på 6000 Hz er vist 20 dB bedre. Dermed fremstår diskanthøretabet på begge ører anderledes. Dette viser sig på højre øre som et rundt, bredbundet diskanttab på højre side (skislope-kurveform), som er typisk for en arvelig hørenedsættelse. På venstre side viser det sig som et 90 dB stort 6000 Hz høretab.
Samlet set viser audiogrammerne et høretab i basområdet, som ikke kan være støjbetinget og et diskanthøretab, som begynder fra 1500 Hz, og som er for stort til at kunne være støjbetinget. Audiogrammerne er på hver sin måde konfigureret som en arvelig hørenedsættelse og ikke som en støjskade.
Vi vurderer derfor, at diagnosen støjbetinget hørenedsættelse ikke kan stilles med fornøden sikkerhed, selv om du har arbejdet i høreskadelig støj.
Vi er opmærksomme på, at der er anmeldt støjskade på indre øre som erhvervssygdom, og at speciallægen har stillet diagnosen støjbetinget hørenedsættelse (DLA professionalis).
Det ændrer ikke ved resultatet, og vi lægger derfor ikke diagnosen til grund, da den af ovennævnte grunde ikke er sandsynliggjort.
Vi bemærker, at vi ikke er bundet af vurderinger fra speciallæger. Vi foretager en konkret bedømmelse i hver enkelt sag af, om diagnosen er sandsynliggjort ud fra audiogrammerne i sagen, som vi sammenholder med den arbejdsmæssige støjudsættelse og øvrige oplysninger i sagen.
Vi bemærker i den forbindelse, at der alene er forøget risiko for at få en støjskade efter arbejde i kraftig støj gennem en årrække, men det er ikke en absolut konsekvens. Selv om du har arbejdet i støj gennem en årrække, er der ikke sandsynliggjort en støjskade som følge heraf.
Vi bemærker i øvrigt, at tinnitus kan være en følge af en anerkendt støjbetinget hørenedsættelse og få betydning for retten til ydelser efter arbejdsskadeloven. I dit tilfælde er der dog ikke sandsynliggjort støjbetinget hørenedsættelse.
Om reglerne
For at få anerkendt en hørenedsættelse som erhvervssygdom efter fortegnelsen over erhvervssygdomme, skal man have diagnosen støjbetinget hørenedsættelse (DLA professionalis) og have været udsat for høreskadelig støj i en længere årrække.
Diagnosen stilles på baggrund af en høreprøve. Resultatet af høreprøven bliver vist i et såkaldt audiogram. Hvis man har en støjbetinget hørenedsættelse, ser audiogrammet normalt ud på en helt bestemt måde, fordi støj som udgangspunkt kun påvirker hørelsen ved bestemte
frekvenser.
Der skal som udgangspunkt være et såkaldt dip (stejlt ”V” med mindst 10 dB til nabofrekvenser) ved 4000 eller 6000 Hz alt efter, om der har været tale om kontinuerlig støj eller impulsstøj. Dippet skal være symmetrisk (ens på begge ører) og svare til den konkrete støjpåvirkning.
Hvis audiogrammet ser ud på en anden måde, betyder det, at det ikke kan være støj, som er skyld i hørenedsættelsen.
Hvis der er foretaget flere høreprøver gennem tiden, sammenligner vi audiogrammerne for at se udviklingen af høretabet, og om det passer med en støjskade.
Vi kan kun anerkende en hørenedsættelse, hvis den er opstået på grund af støjen fra arbejdet.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi vurderer, at der ikke er mulighed for, at din hørenedsættelse med tinnitus kan anerkendes efter forelæggelse for Erhvervssygdomsudvalget.
Vi har lagt til grund, at du har arvelig hørenedsættelse (DLA hereditaria) og aldersbetinget hørenedsættelse (presbyacusis). Du har også tinnitus.
Vi lægger herefter vægt på, at hørenedsættelse som følge af udsættelse for kraftig støj på arbejdet i flere år er omfattet af erhvervssygdomsfortegnelsen.
Der er ikke andre sygdomme om hørelsen, som efter nuværende lægefaglige viden giver grundlag for at forelægge for Erhvervssygdomsudvalget.
Der er derfor ikke sammenhæng mellem andre hørelidelser og arbejdsmæssige belastninger og påvirkninger.
Tinnitus er i den forbindelse et symptom, men ikke en selvstændig sygdom, som kan anerkendes som erhvervssygdom.
Om reglerne
Sygdommen kan anerkendes efter forelæggelse for Erhvervssygdomsudvalget, hvis der er en generel lægelig viden i form af flere store lægelige undersøgelser af mange personer. Undersøgelserne skal vise, at en bestemt type arbejde ofte giver en bestemt sygdom.
Der kan endvidere ske anerkendelse, hvis der er helt særlige belastninger/påvirkninger i dit arbejde, som har været så belastende, at det har medført sygdommen.
Det er et krav, at sygdommen udelukkende eller i overvejende grad skyldes arbejdets særlige art og ikke andre forhold.
Det er også et krav, at der ikke er lægefaglig tvivl om, at sygdommen skyldes arbejdet. Det er ikke nok, at en speciallæge har vurderet, at din sygdom skyldes dit arbejde.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde.
Ankestyrelsens lægekonsulent har vejledt om de lægelige spørgsmål i sagen.
Sag nr. 2, j.nr. 20-19022
Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomskontrol har klaget over Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings afgørelse om anerkendelse af din hørenedsættelse som erhvervssygdom.
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afgjorde sagen den 27. februar 2020.
Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.
Resultatet er:
•
Din hørenedsættelse med tinnitus er ikke en erhvervssygdom.
Det betyder, at vi ændrer Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings afgørelse.
Begrundelse for afgørelsen
S
ådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at der ikke dokumenteret eller sandsynliggjort støjbetinget hørenedsættelse (DLA professionalis).
Det er vores vurdering, at din hørenedsættelse skyldes noget andet end støj.
Det er kun støjbetinget hørenedsættelse (DLA professionalis), der er nævnt i fortegnelsen over erhvervssygdomme. Vi anerkender derfor ikke din hørenedsættelse efter fortegnelsen over erhvervssygdomme.
Fortegnelsen over erhvervssygdomme er en liste over sygdomme, som kan opstå efter bestemte arbejdsmæssige påvirkninger. Hvis det er kendt, at en bestemt arbejdsmæssig belastning medfører en stor risiko for at udvikle sygdommen, og hvis man har været udsat for den bestemte belastning i tilstrækkeligt omfang, vil sygdommen blive anerkendt som en erhvervssygdom.
Vi vurderer, at din hørenedsættelse heller ikke vil kunne anerkendes, hvis sagen forelægges for Erhvervssygdomsudvalget.
Erhvervssygdomsudvalget er et udvalg, der rådgiver Arbejdsmarkedets Erhvervssikring om tilfælde, der ikke kan anerkendes efter fortegnelsen over erhvervssygdomme. Vi beder Arbejdsmarkedets Erhvervssikring om at forelægge sagen for Erhvervssygdomsudvalget, hvis vi skønner, at der er mulighed for, at sygdommen vil kunne anerkendes.
Neden for følger begrundelsen for vores vurdering
uden for
fortegnelsen over erhvervssygdomme.
Vores vurdering af din sygdom
Vi vurderer, at diagnosen støjbetinget hørenedsættelse ikke kan stilles.
Vi lægger vægt på, at audiogrammet i den audiologiske speciallægeerklæring af 18. september 2019 viser, at du har næsten alderssvarende hørelse og specielt på 4000 og 6000 Hz, hvor en støjskade ville vise sig.
På 2000 Hz hører du lidt dårligere, end hvad du burde for din alder. Dette giver audiogrammet en konfiguration, som ses ved aldersbetinget hørenedsættelse (presbyacusis).
Audiogrammet fra Øre-Næse-Halslægen, som er taget den 29. november 2018, og som førte til anmeldelsen, viser væsentlig dårligere hørelse på 6000 Hz og ligner en støjskade. Når man sammenligner det med, hvad der er normal hørelse for din alder, er der imidlertid ikke plads til en støjskade på hverken 4000 eller 6000 Hz.
Vi er opmærksomme på, at der er anmeldt støjskade på indre øre som erhvervssygdom, og at der i den audiologiske speciallægeerklæring er stillet diagnosen støjbetinget hørenedsættelse (DLA professionalis).
Det ændrer ikke imidlertid på resultatet, da vi af ovennævnte grunde ikke er enige i, at diagnosen kan stilles. Vi bemærker i den forbindelse, at vi ikke er bundet af vurderinger fra andre læger. Vi foretager en konkret bedømmelse i hver enkelt sag af, om diagnosen er sandsynliggjort ud fra audiogrammerne i sagen, som vi sammenholder med den arbejdsmæssige støjudsættelse og øvrige oplysninger i sagen.
Vi er også opmærksomme på, at du i mange år har været udsat for støj på arbejdet. Det giver en forøget risiko for at få en støjskade, men det er ikke en absolut konsekvens af det.
Om reglerne
For et kunne få anerkendt hørenedsættelse som erhvervssygdom efter fortegnelsen over erhvervssygdomme, skal man have diagnosen støjbetinget hørenedsættelse (DLA professionalis).
Diagnosen støjbetinget hørenedsættelse (DLA professionalis) skal være stillet på baggrund af en høreprøve. Resultatet af høreprøven bliver vist i et såkaldt toneaudiogram. Hvis man har en støjbetinget hørenedsættelse, ser audiogrammet normalt ud på en helt bestemt måde, fordi støj som udgangspunkt kun påvirker hørelsen ved bestemte frekvenser.
Der skal som udgangspunkt være et såkaldt dip (stejlt ”V”) med mindst 10 dB til nabofrekvenser) ved 4000 eller 6000 hertz alt efter, om der har været tale om kontinuerlig støj eller impulsstøj. Dippet skal være symmetrisk (ens på begge ører) og svare til den konkrete støjpåvirkning.
Hvis audiogrammet ser ud på en anden måde, betyder det, at det ikke kan være støj, som er skyld i hørenedsættelsen.
Hvis der er foretaget flere høreprøver gennem tiden, sammenligner vi audiogrammerne for se udviklingen af høretabet, og om det passer med en støjskade.
Vi kan kun anerkende en hørenedsættelse, hvis den er opstået på grund af støjen fra arbejdet.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi vurderer, at der ikke er mulighed for, at din hørenedsættelse vil kunne anerkendes efter forelæggelse for Erhvervssygdomsudvalget.
Vi lægger vægt på, at det alene er støjbetinget hørenedsættelse (DLA professionalis), der efter nuværende lægefaglig viden er grundlag for at forelægge for Erhvervssygdomsudvalget.
Der er ikke påvist en sammenhæng mellem andre sygdomme om hørelsen og arbejdsmæssige belastninger og påvirkninger. I din sag er det ikke godtgjort, at du har en støjbetinget hørenedsættelse (DLA professionalis).
Om reglerne
Sygdomme kan anerkendes efter forelæggelse for Erhvervssygdomsudvalget, hvis der er en generel lægelig viden i form af flere store lægelige undersøgelser af mange personer.
Undersøgelserne skal vise, at en bestemt type arbejde ofte giver en bestemt sygdom.
Der kan endvidere ske anerkendelse, hvis der er helt særlige belastninger/påvirkninger i arbejdet, som har været så belastende, at de har medført sygdommen.
Det er et krav, at sygdommen udelukkende eller i overvejende grad skyldes arbejdets særlige art og ikke andre forhold.
Det er også et krav, at der ikke er lægefaglig tvivl om, at sygdommen skyldes arbejdet. Det er ikke nok, at en speciallæge eller andre fagfolk har vurderet, at din sygdommen kan skyldes arbejdet.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde. .
Ankestyrelsens lægekonsulent har vejledt om de lægelige spørgsmål i sagen.
Sag nr. 4, j.nr. 20-2555
Du og Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomskontrol har klaget over Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings afgørelse om anerkendelse af anmeldt hørenedsættelse som erhvervssygdom. Du har endvidere klaget over Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings afgørelse om varigt mén. Du vil modtage en særskilt afgørelse om varigt mén.
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afgjorde sagen den 25. november 2019.
Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.
Resultatet er:
•
Vi anerkender din hørenedsættelse som erhvervssygdom.
Det betyder, at vi stadfæster Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings afgørelse, da vi er kommet til samme resultat.
Begrundelsen for afgørelsen anerkendelse
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen anerkender din hørenedsættelse efter fortegnelsen over erhvervssygdomme. Der er tillige andre konkurrerende årsager til din hørenedsættelse, hvorfor vi alene anerkender den del af din hørenedsættelse, der har årsag i støj.
Fortegnelsen over erhvervssygdomme er en liste over sygdomme, som kan opstå efter bestemte arbejdsmæssige påvirkninger. Hvis det er kendt, at en bestemt arbejdsmæssig belastning medfører en stor risiko for at udvikle sygdommen, og hvis man har været udsat for den bestemte belastning i tilstrækkeligt omfang, vil sygdommen blive anerkendt som en erhvervssygdom.
Nedenfor følger begrundelsen for vores vurdering
efter
fortegnelsen over erhvervssygdomme.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi vurderer, at din støjbetingede hørenedsættelse kan anerkendes som en erhvervssygdom efter fortegnelsen over erhvervssygdommes punkt A. 1.
Vi lægger til grund, at du i perioden fra 1970 til 1987 har arbejdet som konstabel i militæret, hvor du var udsat for støj fra bl.a. garandgevær, støj fra maskinpistoler og geværer samt kanonskud.
I perioden fra 1987 til 2014 har du arbejdet som specialmedarbejder og været udsat for dels støj fra strikkemaskiner og støj fra produktionsmaskiner.
Vi lægger vægt på, at audiogrammet fra den 6. juli 1987, som fremgår af den indhentede helbredspose, viser et 30-45 dB ”dip” på 6000 Hz. Der er et dip på både højre og venstre side.
Vi lægger også vægt på, at du i perioden fra 1970 til 1987 har været tilstrækkelig støjudsat til, at betingelserne for anerkendelse efter fortegnelsen er opfyldt. Du har været udsat for kraftig støj fra diverse typer af skud. Du havde endvidere i 1987 været støjudsat igennem 17 år.
Vi vurderer derfor, at du har et støjbetinget høretab. Dippet er en sandsynlig følge af din udsættelse i militæret.
Vi vurderer også, at der er andre årsager til din hørenedsættelse.
Vi lægger i den forbindelse vægt på, at det af audiogrammet fra speciallægeerklæringen af 5. maj 2019 fremgår, at du har et næsten vandret forløbende høretab fra 20-25 dB på 125 Hz til 50-60 dB på 8000 Hz. Dette er ikke forenelig med en støjskade, men viser et genetisk høretab (DLA hereditaria). Ud fra din alder kan det tillige konkluderes, at du har et lille element af aldersbetinget hørenedsættelse (presbyacusis).
Efter en helhedsvurdering anerkender vi derfor kun den del af din hørenedsættelse, der er i overensstemmelse med konfigurationen i audiogrammet fra 1987, som kan henføres til udsættelse for støj. Dine andre høregener bidrager imidlertid til din sygdomsudvikling og aktuelle høregener. Betydningen af dine andre høresygdomme tager vi stilling til i forbindelse med behandlingen af dit varige mén. Du modtager en særskilt afgørelse herom.
¬Vi er også opmærksomme på, at du først bemærkede din hørenedsættelse i omkring 2008, som var 20 år efter dit arbejdsophør ved militæret. Uanset at du først bemærkede din hørenedsættelse i 2008, så var der allerede dokumenteret en støjskade i 1987.
Om reglerne
For et kunne få anerkendt hørenedsættelse som erhvervssygdom efter fortegnelsen over erhvervssygdomme, skal man have diagnosen støjbetinget hørenedsættelse (DLA professionalis).
Diagnosen støjbetinget hørenedsættelse (DLA professionalis) skal være stillet på baggrund af en høreprøve. Resultatet af høreprøven bliver vist i et såkaldt toneaudiogram. Hvis man har en støjbetinget hørenedsættelse, ser audiogrammet normalt ud på en helt bestemt måde, fordi støj som udgangspunkt kun påvirker hørelsen ved bestemte frekvenser.
Der skal som udgangspunkt være et såkaldt dip (stejlt ”V” med mindst 10 dB til nabofrekvenser) ved 4000 eller 6000 hertz alt efter, om der har været tale om kontinuerlig støj eller impulsstøj. Dippet skal være symmetrisk (ens på begge ører) og svare til den konkrete støjbelastnings.
Hvis audiogrammet ser ud på en anden måde, betyder det, at det ikke kan være støj, som er skyld i hørenedsættelsen. Hvis der er flere audiogrammer, skal de passe med en støjskade. Vi kan kun anerkende en hørenedsættelse, hvis den er opstået på grund af støjen fra arbejdet.
Det er ud over diagnosen støjbetinget hørenedsættelse tillige en betingelse for at anerkende støjbetinget hørenedsættelse, at man har været udsat for kraftig støj gennem flere år på arbejdet.
Som udgangspunkt skal man have været udsat for støj på 85 decibel som middelværdi i dagligdagen i mindst 5 år. Hvis man har været udsat for en væsentlig kraftigere støj, kan vi anerkende hørenedsættelsen, selvom man ikke har været udsat for støjen i 5 år.
Du kan læse mere om anerkendelse af støjbetinget hørenedsættelse i Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledning om erhvervssygdomme.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde.
Ankestyrelsens lægekonsulent har vejledt om de lægelige spørgsmål i sagen.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2016-03-03
Anerkendelse af en sygdom som en arbejdsskade (erhvervssygdom) er ikke til hinder for, at der kan træffes afgørelse om nedsættelse eller bortfald af méngodtgørelsen, såfremt den tilskadekomnes helbredsmæssige situation helt eller delvist skyldes andr...
Udgivet: 2017-05-31
Hvis en sygdom ikke er optaget på fortegnelsen over erhvervssygdomme, kan den kun blive anerkendt efter at have været forelagt for Erhvervssygdomsudvalget. Sager forelægges kun for Erhvervssygdomsudvalget, hvis det skønnes, at der er mulighed for, at...
Udgivet: 2019-06-26
Sikrede er som udgangspunkt omfattet af arbejdsskadeloven, når en skade opstår under en tjenesterejse. Dette gælder, når skaden opstår i direkte forbindelse til arbejdet, som udføres under tjenesterejsen. Det gælder også, når skaden opstår i nødvendi...