Ankestyrelsens principafgørelse U-11-99

GældendeÅr: 1999Udgivet: 2013-07-11

Beskrivelse

Ankestyrelsen har behandlet 4 sager, der belyser følgende forhold: 1. Der skulle træffes en midlertidig afgørelse om erhvervsevnetab og fastsættes revision, når den skadelidtes fremtidige erhvervs- og forsørgelsesmæssige forhold ikke var endelig afkl...

Journalnummer

J.nr.: 103392-97

Indhold

Lovhenvisninger

  • Lov om sikring mod følger af arbejdsskade - lovbekendtgørelse nr. 1058 af 17. december 1998 - § 55
  • Sagsfremstilling 1:
  • Sag nr. 1. - J.nr.: 103392-97
  • Sagen vedrørte en elektriker, der havde fået tilkendt 65% i erstatning for tab af erhvervsevne på et tidspunkt, hvor han var indstillet til mellemste førtidspension.
  • Manden havde i juli 1994 under sit arbejde som elektriker slået ryggen. Han havde herefter modtaget sygedagpenge indtil marts 1997, hvorefter han modtog forskud på mellemste førtidspension.
  • Ved Arbejdsskadestyrelsens afgørelse af 10. april 1997 fik han tilkendt 65% i erstatning for tab af erhvervsevne. Erstatningen udbetaltes med virkning fra den 1. marts 1997. Den 28. oktober 1997 fik skadelidte tilkendt forhøjet almindelig førtidspension efter lov om social pension § 14, stk. 3, nr. 1, med virkning fra 1. marts 1997.
  • I klagen har forsikringsselskabet udtalt, at det var enig i Arbejdsskadestyrelsens afgørelse, hvorefter skadelidte fik tilkendt 65% i erstatning for tab af erhvervsevne, idet han var indstillet til mellemste førtidspension. Selskabets anke bestod alene i, at sagen vedrørende erhvervsevnetabet burde tages op til revision, når pensionssagen blev endeligt afgjort.

Afgørelse

Ankestyrelsen kunne ikke behandle klagen over Arbejdsskadestyrelsens beslutning om tidspunktet for genoptagelse af sagen.

Ankestyrelsen lagde til grund, at selskabet alene havde klaget over, at Arbejdsskadestyrelsen havde besluttet, at sagen skulle genoptages den 1. maj 1999, og ikke spørgsmålet om erstatningens størrelse.

Efter lov om forsikring mod følger af arbejdsskade § 55, kunne afgørelser, der vedrørte retten til ydelser efter loven, og som var truffet af Arbejdsskadestyrelsen jf. § 54, påklages til Ankestyrelsen.

Ankestyrelsen fandt, at Arbejdsskadestyrelsens beslutning om genoptagelse af en sag i medfør af § 34, ikke kan betragtes som en afgørelse, der kan indklages efter lovens § 55. Ankestyrelsen kunne derfor ikke behandle selskabets klage over Arbejdsskadestyrelsens beslutning om genoptagelse af skadelidtes sag den 1. maj 1999.

Sagen blev efter Ankestyrelsens behandling af sagen af forsikringsselskabet indbragt for Folketingets Ombudsmand, som har udtalt, at der ikke var grundlag for at kritesere Ankestyrelsens afgørelse af 29. december 1997. Folketingets Ombudsmand har ved denne vurdering af spørgsmålet bl.a. lagt vægt på følgende:

1) at en fastsættelse af en revisionsdato ikke er en tilkendegivelse fra myndigheden om sagens materielle indhold,

2) at en fastsættelse af en revisionsdato ikke fastslår en retlig position,

3) at en administrativ beslutning om at fastsætte en revisionsdato ikke er et formelt sagsbehandlingsskridt, men følger anbefalingen i bl.a. forarbejderne til at der indarbejdes en revisionspraksis således at den endelige udmåling kommer til at svare til skadelidtes faktisk tab,

4) at skadelidte i disse sager har en selvstændig pligt til løbende at meddele oplysninger om ændringer i sociale eller helbredsmæssige forhold,

5) at administrativ fastsættelse af et revisionstidspunkt ikke udelukker at sagen - bl.a. af et forsikringsselskab - vil kunne søges genoptaget før udløb af revisionsperioden.

Metadata

Retsområder

Arbejdsskadeloven

Nøgleord

ArbejdsskadeMidlertidig afgørelseRevisionKlageErstatning for tab af erhvervsevne

Paragraffer

§ 53§ 14§ 43§ 54§ 34§ 55

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse U-5-04

Udgivet: 2013-07-11

Ankestyrelsen har behandlet 2 sager, hvor arbejdsgiver havde anmodet om genoptagelse af anerkendelsesspørgsmålet. Arbejdsgiverne var i begge sager blevet dømt som erstatningsansvarlig skadevolder efter erstatningsansvarsloven. Sikrede havde ikke give...

Ankestyrelsens principafgørelse 146-09

Udgivet: 2013-07-10

Højesteret afsagde dom den 22. april 2009 om genoptagelse af tab af erhvervsevne inden for 5 år. Det fremgår af dommen, at genoptagelse inden for en frist af 5 år fra den første fastsættelse af varigt mén og tab af erhvervsevne alene er betinget af, ...

Ankestyrelsens principafgørelse U-2-98

Udgivet: 2013-07-11

Beslutning om henlæggelse af en sag, idet der ikke skønnedes at være erstatningsberettigende følger, var en processuel beslutning og ikke en egentlig afgørelse, som kunne indbringes for Ankestyrelsen. Denne del af afgørelsen skulle således ikke forsy...