Planloven § 62
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
Paragraf 62 fastsætter absolutte tidsfrister for at anlægge retssager mod afgørelser truffet efter planloven.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 1157 af 11.7.2020
Søgsmål til prøvelse af afgørelser om forhold, der er omfattet af denne lov, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt. For afgørelser, hvorom der er udfærdiget offentlig bekendtgørelse, regnes søgsmålsfristen fra bekendtgørelsen.
Stk. 2. Søgsmål til prøvelse af afgørelser, der er truffet af en forening efter bemyndigelse fra kommunalbestyrelsen, jf. § 21, stk. 1, kan ikke anlægges, før klageadgangen til kommunalbestyrelsen, jf. § 58 a er udnyttet.
Stk. 3. Overtrædelse af bestemmelser i en lokalplan eller en af de efter § 68, stk. 2, opretholdte vedtægter og planer m.v. kan gøres gældende under et civilt søgsmål mod den, der har begået overtrædelsen eller har ansvaret for den ulovlige tilstands opretholdelse. Dette gælder dog ikke søgsmål om lovliggørelse, når dispensation er meddelt efter reglerne i §§ 19 eller 40.
Stk. 4. Spørgsmål, der kan prøves af taksationsmyndighederne, jf. § 50, kan ikke indbringes for domstolene, før overtaksationskommissionens afgørelse foreligger.
Paragraf 62 fastsætter absolutte tidsfrister for at anlægge retssager mod afgørelser truffet efter planloven. Hvis du som borger, virksomhed eller organisation ønsker at indbringe f.eks. en lokalplans afgørelse eller en landzonetilladelse for domstolene, skal du handle hurtigt: Fristen er seks måneder fra du har modtaget afgørelsen eller – hvis der er offentlig bekendtgørelse – fra denne dato. Overskrides fristen, afskæres du fra at få domstolenes prøvelse. Bestemmelsen afspejler et hensyn til retssikkerhed og myndighedernes behov for afklaring og ro om planforhold. Paragraffen gælder hele planloven og rammer bredt: Både privatpersoner, foreninger og erhvervsdrivende, men også organisationer. Bemærk, at der er særregler for foreningsafgørelser bemyndiget af kommunen, hvor klagemuligheden til kommunen først skal være udnyttet, før søgsmål kan anlægges. Endelig afskærer § 62 ikke domstolsprøvelse, men fastslår blot, hvornår retten til prøvelse udløber.
Eksempler
Retssag mod lokalplan
En grundejer ønsker at angå retsgyldigheden af en ny lokalplan, der begrænser byggeretten på hans ejendom. Han anlægger søgsmål 4 måneder efter offentliggørelsen – det er rettidigt.
Overset frist
En forening opdager først 7 måneder efter, at en tilladelse til et byggeprojekt i et naturområde er meddelt. Foreningen forsøger at anlægge sag, men retten afviser sagen som forældet.
Foreløbige klageskridt skal udnyttes
En grundejerforening har fået bemyndigelse til at træffe afgørelser. En klager skal først udnytte klage til kommunen, før sagen kan bæres videre til domstolene.
- •Man tror, at retten altid kan behandle sagen, selv efter fristens udløb.
- •Man tror, at fristen først løber fra man selv bliver opmærksom på afgørelsen.
- •Man glemmer, at offentlig bekendtgørelse udløser fristen – også uden personlig meddelelse.
Hvornår begynder fristen på 6 måneder at løbe?
Normalt fra den dag, du har modtaget afgørelsen. Hvis afgørelsen er offentligt bekendtgjort, regnes fristen fra bekendtgørelsesdatoen.
Kan jeg få sagen behandlet, hvis jeg har overskredet 6-måneders-fristen?
Nej, retten vil som udgangspunkt afvise sagen som for sent anlagt, medmindre ganske særlige forhold gør sig gældende.
Gælder fristen også, hvis jeg har klaget til Planklagenævnet?
Fristen gælder for domstolsprøvelse. Har du klaget til Planklagenævnet, skal du respektere nævnets klagefrister, men domstolsfristen løber fra den endelige afgørelse.
Kan jeg anlægge søgsmål mod alle former for afgørelser?
Søgsmål kan kun anlægges mod afgørelser truffet efter loven, ikke mod forhold, der skal prøves ved taksationsmyndighederne eller hvor klageadgangen ikke er udnyttet.
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke har modtaget afgørelsen personligt?
Er afgørelsen offentliggjort, løber fristen fra bekendtgørelsesdatoen, uanset om du har fået individuel meddelelse.
Velkommen! Spørg trygt til planlovens søgsmålsfrister.
Velkommen! Spørg trygt til planlovens søgsmålsfrister.