Planloven § 58b

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 58b fastslår, at klager over aftaler om udbygning af infrastruktur eller om betaling for udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplaner – altså aftaler indgået efter § 21 b og § 21 c – ikke kan indbringes for anden administrativ myndighed.

Lovtekst – § 58b

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 1157 af 11.7.2020

Klager vedrørende aftaler om udbygning af infrastruktur eller betaling for kommuneplantillæg og lokalplaner, jf. § 21 b og § 21 c, kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Praktisk betydning

§ 58b fastslår, at klager over aftaler om udbygning af infrastruktur eller om betaling for udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplaner – altså aftaler indgået efter § 21 b og § 21 c – ikke kan indbringes for anden administrativ myndighed. Det betyder i praksis, at når en grundejer og kommunen har indgået en udbygningsaftale om fx vejanlæg eller fastsat, at grundejeren betaler udgifter til planlægningen, så har man ingen administrativ klageadgang til eksempelvis Planklagenævnet, Ankestyrelsen eller andre myndigheder. Denne bestemmelse er indført for at sikre, at sådanne aftaler ikke forsinkes eller forhindres gennem administrative klager, fordi de typisk bygger på forhandling mellem to parter. Det efterlader dog stadig mulighed for at prøve civilretlige spørgsmål ved domstolene. Reglen er især relevant for større byudviklingsprojekter, hvor kommuner og grundejere indgår aftaler om finansiering og opførelse af vej, kloak eller lignende.

Eksempler

  • Udbygningsaftale om vej

    En udvikler aftaler med kommunen at bygge og betale for nye veje i et boligområde. Hvis udvikleren føler sig snydt, kan han ikke klage til en administrativ instans.

  • Aftale om betaling for lokalplan

    En grundejer og kommunen laver en aftale om, at grundejeren skal betale for det nødvendige lokalplanarbejde. Aftalen kan ikke påklages administrativt.

  • Uenighed om udgiftsfordeling

    Hvis en grundejer mener, at udgiftsfordelingen i udbygningsaftalen er urimelig, kan sagen ikke tages op af Planklagenævnet. Spørgsmålet må eventuelt indbringes for domstolen.

Almindelige misforståelser
  • Mange tror, at enhver kommunal aftale kan påklages til Planklagenævnet.
  • Man tror fejlagtigt, at aftaler om betaling for planlægning kan prøves af andre administrative nævn.
Almindelige spørgsmål

Kan jeg klage over en udbygningsaftale til kommunen eller staten?

Nej, klager over aftaler om udbygning af infrastruktur eller betaling for planlægningsarbejde kan ikke indbringes for nogen administrativ myndighed.

Hvad gør jeg, hvis jeg mener, at aftalen er ugyldig eller urimelig?

Hvis du mener, aftalen er ugyldig eller urimelig, må du i sidste ende gå til de civile domstole. Administrative klagemuligheder er afskåret.

Gælder forbuddet mod administrativ klage også, hvis kommunen har begået fejl?

Ja, selv hvis du mener, kommunen har begået fejl, kan du ikke klage til en administrativ myndighed, men du kan anlægge sag ved domstolene.

Kan andre parter, fx naboer, klage over sådanne aftaler?

Nej, hverken berørte eller udenforstående kan klage administrativt over disse specifikke aftaler.

Relaterede paragraffer
  • § 21 b

    Definerer de udbygningsaftaler, som § 58b nævner og begrænser klageadgangen til.

  • § 21 c

    Omhandler aftaler om betaling for kommuneplantillæg og lokalplaner, som også er omfattet.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Du kan få klar besked om planlovens regler.

Foreslåede spørgsmål
Hvem kan afgørelser om udbygningsaftaler indbringes for?
Hvilke aftaler er omfattet af § 58b?
Hvilke muligheder har jeg for at udfordre en udbygningsaftale?