Lejeloven § 196

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 196 fastslår udlejerens pligt til, før et salg eller overdragelse af en ejendom, der helt eller delvist er anvendt til beboelse, at give lejerne et seriøst tilbud om at overtage ejendommen som andelsboligforening til samme vilkår som den påtænkte handel med tredjemand.

Lovtekst – § 196

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 341 af 23.3.2022

I ejendomme, der helt eller delvis anvendes til beboelse, skal udlejeren tilbyde lejerne ejendommen til overtagelse på andelsbasis, inden ejendommen overdrages til anden side.

Stk. 2. Reglerne om tilbudspligt finder anvendelse på ejendomme, der udelukkende anvendes til beboelse, og som indeholder mindst seks beboelseslejligheder. Reglerne finder endvidere anvendelse på andre ejendomme med mindst 13 beboelseslejligheder.

Stk. 3. Reglerne om tilbudspligt finder ikke anvendelse på ejendomme, der er opdelt i ejerlejligheder. Dette gælder dog ikke den ejerlejlighed, som efter § 16, stk. 3, i lov om ejerlejligheder indeholder boligerne i den oprindelige ejendom, og den ejerlejlighed, som efter § 20, stk. 1, 3. pkt., i lov om ejerlejligheder indeholder boligerne og eventuelle lokaler til andet end beboelse i den oprindelige ejendom.

Stk. 4. Reglerne om tilbudspligt anvendes ved overdragelse af ejendomme omfattet af lov om leje af almene boliger, hvis ejendommen efter overdragelsen ikke er omfattet af samme lov. Dette gælder dog ikke for ejendomme, som er beliggende i et udsat boligområde, jf. § 61 a, stk. 1, i lov om almene boliger m.v., eller et boligområde, som ikke opfylder betingelserne i § 61 a, stk. 1, i lov om almene boliger m.v., men er omfattet af en fælles udviklingsplan eller en kommunal udviklingsplan, jf. § 168 a, stk. 1, eller § 168 b, stk. 1, i lov om almene boliger m.v.

Stk. 5. Tilbudspligten efter stk. 1 og 2 opretholdes, selv om ejeren foretager udstykning, matrikulering eller arealoverførsel efter lov om udstykning og anden registrering i matriklen.

Praktisk betydning

§ 196 fastslår udlejerens pligt til, før et salg eller overdragelse af en ejendom, der helt eller delvist er anvendt til beboelse, at give lejerne et seriøst tilbud om at overtage ejendommen som andelsboligforening til samme vilkår som den påtænkte handel med tredjemand. Er der tale om ejendomme kun med beboelse og mindst seks lejemål, eller blandede ejendomme med mindst 13 beboelseslejligheder, gælder tilbudspligten. Bestemmelsen skal modvirke, at større udlejningsejendomme omgås lejerindflydelse og giver beboerne et redskab til at stifte andelsboligforening og opnå kontrol over egen bolig. Tilbudspligten gælder ikke ved visse familiemæssige overdragelser, arv eller salg til staten/kommune, men dækker desuden også tilfælde, hvor større ejerandel af ejendommen skifter gennem aktier eller anparter. Bestemmelsen er vigtig i samtiden, hvor interesse for at bevare lejerkontrol vokser, og ejendomsspekulation kan frakoble lejerne fra vigtige beslutninger. Reglen gælder uanset om ejendommen opsplittes ved fx udstykning, ligesom den er ufravigelig til skade for lejeren, hvilket sikrer reel og effektiv beskyttelse.

Eksempler

  • Salg af udlejningsejendom med 12 lejligheder

    En privat ejer vil sælge sin boligudlejningsejendom. Før salget til en investor tilbyder han beboerne samlet at overtage ejendommen som andelsboligforening til samme vilkår.

  • Overdragelse af selskab med ejendom

    Et anpartsselskab sælger 100 % af anparterne i selskabet, der ejer en beboelsesejendom. Da ejerskabet reelt skifter hænder, udløses tilbudspligten over for lejerne.

  • Ejendommen opdelt i ejerlejligheder - ingen tilbudspligt

    En beboelsesejendom er allerede opdelt i ejerlejligheder og sælges samlet. Her gælder tilbudspligten som udgangspunkt ikke.

Almindelige misforståelser
  • Lejerne har forkøbsret til at købe til en lavere pris end andre.
  • Tilbudspligten gælder altid ved ethvert salg, uanset ejendommens størrelse eller anvendelse.
  • Ejendommen må ikke overdrages, hvis bare én lejer protesterer.
Almindelige spørgsmål

Hvilke ejendomme er omfattet af tilbudspligten?

Udlejningsejendomme med minimum seks beboelseslejligheder (kun beboelse) eller minimum 13 beboelseslejligheder (blandet anvendelse) er omfattet.

Skal tilbuddet til lejerne være på identiske vilkår med tredjepart?

Ja, tilbuddet til lejerne skal matche de vilkår, ejeren kan opnå ved salg til anden side, og være reelt gennemførligt for en andelsboligforening.

Er familieoverdragelser omfattet af tilbudspligten?

Nej, visse familieoverdragelser, salg til staten eller kommune, samt arv til fysiske personer er undtaget fra tilbudspligten.

Hvad hvis lejerne ikke ønsker at købe?

Hvis beboerne ikke accepterer tilbuddet inden fristen, kan ejendommen frit sælges til den anden part på de tilbudte vilkår indenfor et år.

Gælder tilbudspligten også ved salg af anparter eller aktier i et selskab?

Ja, hvis der overdrages så mange aktier/anparter, at kontrolskiftet svarer til et ejerskifte.

Relaterede paragraffer
  • § 197

    Uddybning af, hvilke rettigheder går forud for tilbudspligten.

  • § 198

    Afgrænser hvilke overdragelser, der udløser tilbudspligt og hvilke undtagelser der findes.

  • § 199

    Fastlægger hvordan et korrekt tilbud til lejerne skal udformes og gennemføres.

  • § 201

    Slår fast at tilbudspligten ikke kan fraviges til skade for lejeren.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg mig om rettigheder ved tilbudspligt.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår har lejerne krav på et tilbud ved salg?
Hvordan fungerer processen for andelsdannelse?
Hvilke undtagelser findes der for tilbudspligten?
Lejeloven § 196 | Forklaring med eksempler