Lejeloven § 152
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 152 fastlægger udlejerens pligt til at sørge for god orden i ejendommen.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 341 af 23.3.2022
Udlejeren skal sørge for, at der hersker god orden i ejendommen og om fornødent ophæve lejeforhold i de i § 182, stk. 1, nr. 7-10 og 13, nævnte tilfælde. Bestemmelserne i § 95, stk. 2, og §§ 96 og 97 finder tilsvarende anvendelse på udlejerens overtrædelse af denne pligt.
Stk. 2. Lejeren skal overholde de almindelige ordensregler, der gælder for ejendommen, og skal efterkomme andre rimelige påbud, der skal sikre god husorden og forsvarlig brug af det lejede, jf. § 153.
Stk. 3. Lejeren skal sørge for, at de pligter, der påhviler lejeren efter stk. 2, også iagttages af de personer, for hvis handlinger lejeren er ansvarlig efter § 149, stk. 2.
§ 152 fastlægger udlejerens pligt til at sørge for god orden i ejendommen. Udlejeren skal ikke alene sikre en fredelig hverdag for lejerne, men har også en aktiv forpligtelse til at tage affære, hvis visse grove overtrædelser opstår – særligt de, som er nævnt i § 182, stk. 1, nr. 7-10 og 13. Det gælder f.eks. grove brud på god skik og orden, vold, alvorlige trusler eller kriminalitet inden for eller omkring ejendommen, eller hvis lejerens adfærd er så groft krænkende, at ophævelse af lejeforholdet er påkrævet. Overtræder udlejeren sin pligt og lader stå til over for den slags problemer, kan lejere gøre mangelbeføjelser gældende, f.eks. afslag i leje eller ophævelse, i lighed med hvis det lejede var mangelfuldt. I praksis betyder det, at udlejeren er ansvarlig, hvis en beboer terroriserer sine naboer eller bringer ejendommen i fare, og udlejeren ikke reagerer. Bestemmelsen er udtryk for et klart ansvar: passivitet fra udlejers side kan sidestilles med direkte brud på lejekontrakten over for de øvrige beboere. Paragraffen er aktuel især i konfliktramte beboelsesejendomme, hvor tryghed og trivsel trues af stærkt asocial adfærd.
Eksempler
Støj og trusler i opgangen
En lejer forstyrrer gentagne gange naboer med høje skænderier og trusler. Udlejeren skal gribe ind, ellers kan øvrige lejere kræve lejenedsættelse.
Voldelig lejer
En lejer overfalder en anden beboer. Udlejeren er forpligtet til at ophæve lejeforholdet, hvis forholdet er så groft, at det er påkrævet.
Misbrug af fællesarealer
En lejer bruger fælleslokaler til ulovlige formål. Udlejeren skal stoppe det og i grovere tilfælde ophæve lejeforholdet.
- •Udlejeren skal reagere på enhver lille konflikt blandt lejere.
- •Udlejeren kan ignorere problemer, hvis han ikke selv bor i ejendommen.
- •Lejerne har ingen retsmidler, hvis udlejeren undlader at handle.
Hvad skal udlejeren konkret gøre ved grov uro eller vold i ejendommen?
Udlejeren er forpligtet til at reagere – typisk ved at advare eller ophæve lejeforholdet, hvis situationen er alvorlig nok.
Kan lejere kræve kompensation, hvis udlejeren ignorerer problemer med nabostøj eller trusler?
Ja, hvis udlejeren ikke opfylder pligten, kan lejerne kræve afslag i lejen eller i værste fald hæve lejeaftalen.
Er det alle slags forstyrrelser, udlejeren skal tage sig af?
Nej, kun de alvorlige forhold som nævnt i § 182, stk. 1, nr. 7-10 og 13 – fx grov uro, vold og trusler.
Hvem vurderer, om udlejeren har gjort nok?
Hvis der opstår uenighed, kan tvisten indbringes for huslejenævnet eller boligretten, som vurderer udlejerens indsats.
Velkommen! Spørg løs om udlejerens pligter og regler.
Velkommen! Spørg løs om udlejerens pligter og regler.