Ferieloven § 47
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 47 fastsætter tidspunktet for den nye ferielovs ikrafttræden, nemlig den 1.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 230 af 20.2.2021
Loven træder i kraft den 1. september 2020, jf. dog stk. 2.
Stk. 2. § 49 træder i kraft den 1. januar 2019.
Stk. 3. Lov om ferie, jf. lovbekendtgørelse nr. 1177 af 9. oktober 2015, ophæves.
Stk. 4. Loven finder ikke anvendelse på ferie, som inden lovens ikrafttræden er varslet til afholdelse helt eller delvis i september 2020, eller på ferie, som er optjent under den hidtil gældende ferielov, og som ikke i medfør af § 48 i denne lov er overført til afholdelse efter denne lov eller til Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler efter lov om forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler. For sådan ferie finder de hidtil gældende regler anvendelse.
Stk. 5. For ferie omfattet af stk. 4 træffer FerieKonto afgørelse efter § 44, stk. 1-9, i lov om ferie, jf.
Stk. 6. Afgørelser efter stk. 5 kan af den, som afgørelsen vedrører, indbringes for Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg, inden 4 uger efter at sagens parter har meddelelse om afgørelsen. Klagen sendes til FerieKonto, som vurderer sagen på ny. Fastholder FerieKonto sin afgørelse helt eller delvis, sendes sagen til Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg, og sagens parter underrettes samtidig herom.
Stk. 7. Regler fastsat i medfør af lov om ferie, jf. lovbekendtgørelse nr. 1177 af 9. oktober 2015, forbliver i kraft, indtil de ophæves eller erstattes af bekendtgørelser fastsat efter denne lov.
§ 47 fastsætter tidspunktet for den nye ferielovs ikrafttræden, nemlig den 1. september 2020. Samtidig rummer bestemmelsen vigtige overgangsregler, så tidligere optjent ferie og ferie, der var varslet inden denne dato, behandles efter de gamle regler. Dette sikrer, at lønmodtagere og arbejdsgivere kommer godt igennem overgangen uden at miste rettigheder eller uforvarende at bryde loven. Dermed markeres også et afgørende skifte fra den tidligere ferielov, især i forhold til samtidighedsferie, med betydning for håndtering af ferie, optjent både før og efter denne dato. Samtidig blev § 49 dog sat i kraft allerede fra 1. januar 2019, hvilket knyttede an til den særlige overgangsperiode. Man må være opmærksom på, at den gamle ferielov fortsat finder anvendelse for visse situationer, så det ikke bliver et retsløst område for gammel ferie.
Eksempler
Nyansat i august 2020
En medarbejder, der begynder sit job i august 2020, optjener ferie efter de gamle regler, når han starter, men fra 1. september 2020 gælder den nye ferielov.
Ferie varslet før september 2020
En arbejdsgiver har i juni varslet ferie til afholdelse i september 2020. Denne ferie håndteres efter den tidligere ferielov, ikke den nye.
Ubrugte feriepenge fra tidligere ansættelse
Hvis en lønmodtager har opsparet feriepenge under den gamle ferielov, som ikke er overført eller udbetalt, anvendes de tidligere regler.
- •Man tror, at alt ferie automatisk følger de nye regler fra 1. september 2020.
- •Man overser, at varslet ferie i september 2020 stadig følger de gamle regler.
- •Folk tror, at al uafholdt ferie før 2020 er tabt ved den nye lovs ikrafttræden.
Hvornår trådte den nye ferielov i kraft?
Den nye ferielov trådte i kraft 1. september 2020.
Hvad sker der med ferie, der er optjent før 1. september 2020?
Ferie optjent før denne dato behandles efter de gamle regler, medmindre den er overført til den nye ordning.
Gælder den nye ferielov også for ferie, der allerede var varslet til september 2020?
Nej, ferie der var varslet før ikrafttrædelsen og skulle afholdes i september 2020, følger den gamle ferielov.
Kan man klage over afgørelser om gammel ferie?
Ja, sådanne afgørelser kan indbringes for Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg.
Hvad betyder det, at § 49 trådte i kraft før resten af loven?
Denne særregel markerer begyndelsen på overgangsperioden, hvor særlig opsparing af ferie blev sat i gang.
Velkommen til Ferieloven – spørg endelig løs!
Velkommen til Ferieloven – spørg endelig løs!