Erstatningsansvarsloven § 26

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 26 markerer, at hvis nogen ulovligt krænker en andens frihed, fred, ære eller person, skal den krænker betale en godtgørelse for tort til den forurettede.

Lovtekst – § 26

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 1070 af 29.8.2018

Den, der er ansvarlig for en retsstridig krænkelse af en andens frihed, fred, ære eller person, skal betale den forurettede godtgørelse for tort.

Stk. 2. Ved fastsættelsen af godtgørelsen kan det tillægges vægt, at krænkelsen er begået ved en forbrydelse, der har indebåret en overtrædelse af bestemmelser i straffelovens kapitel 23 eller 24, herunder at krænkelsen er begået over for en person under 18 år.

Stk. 3. Selv om der ikke er lidt tort, skal den, der er ansvarlig for en retsstridig krænkelse af en anden, dog betale den forurettede en godtgørelse, såfremt krænkelsen er begået ved en forbrydelse, der har indebåret et særlig groft angreb mod en andens person eller frihed.

Stk. 4. § 18, 1. pkt., finder tilsvarende anvendelse på godtgørelse efter stk. 1-3 og på godtgørelse efter § 26 a.

Praktisk betydning

§ 26 markerer, at hvis nogen ulovligt krænker en andens frihed, fred, ære eller person, skal den krænker betale en godtgørelse for tort til den forurettede. Paragraffen favner situationer, hvor der ikke nødvendigvis er tale om fysisk skade, men hvor krænkelsen har en karakter, der gør, at offeret har krav på økonomisk kompensation for den lidelse eller ulempe, krænkelsen har medført. Den dækker f.eks. trusler, ærekrænkelser, alvorlig chikane eller krænkende adfærd, hvor den berørte person kan dokumentere, at hans eller hendes personlige integritet er blevet overtrådt. Der lægges yderligere vægt på forhold, hvis krænkelserne er begået i forbindelse med forbrydelser, især af seksuel eller voldelig karakter, eller overtrædelser af de særligt grove bestemmelser i straffeloven, og hvis offeret er under 18 år. Det er bemærkelsesværdigt, at der i særligt grove tilfælde kan dømmes godtgørelse, også selv om torten ikke kan dokumenteres, f.eks. ved menneskehandel eller særlig voldsom frihedsberøvelse. § 26 står centralt i beskyttelsen mod integritetskrenkelser i dansk erstatningsret og er jævnligt aktuelt i både civile sager og straffesager.

Eksempler

  • Ærekrænkelse på sociale medier

    En person udsættes for løgnagtige påstande om utroskab på Facebook. Vedkommende får medhold i, at der skal betales godtgørelse for tort.

  • Ulåst dør og natlig indtrængen

    En person bryder ind i en andens hjem uden vold, men udløser uro og frygt. Beboeren får tortgodtgørelse, selv om der ikke var fysisk skade.

  • Overfald med grov vold

    En person overfaldes på åben gade; overfaldsmanden pålægges ud over straf også at betale godtgørelse for tort.

Almindelige misforståelser
  • Man kan kun få tortgodtgørelse ved fysiske overgreb – også psykiske og sociale krænkelser kan udløse godtgørelse.
  • Tortgodtgørelse kræver, at skadevolder dømmes strafretligt – civil godtgørelse kan dømmes uafhængigt.
  • Der skal altid være synlige beviser på tort – domstolen kan også lægge vægt på troværdig forklaring og omstændighederne.
Almindelige spørgsmål

Kan jeg få tortgodtgørelse uden at have lidt fysisk skade?

Ja, så længe der foreligger en retsstridig krænkelse af din frihed, fred, ære eller person, kan du få tildelt tortgodtgørelse.

Skal krænkelsen være strafbar for at udløse godtgørelse?

Nej, men det skærper muligheden, særligt hvis der er tale om forbrydelser efter straffelovens kapitel 23/24.

Kan børn få tortgodtgørelse efter § 26?

Ja, tværtimod tillægges det særlig vægt, hvis krænkelsen er begået mod en person under 18 år.

Hvilke typer 'krænkelser' er omfattet?

Både psykiske, sociale og fysiske krænkelser – fx mobning, ulovlig frihedsberøvelse eller ærekrænkende udsagn.

Kan jeg kræve godtgørelse for gamle hændelser?

Kravet er underlagt almindelige forældelsesregler, men preskriptionstiden kan variere efter omstændigheder og hvilken sag det vedrører.

Relaterede paragraffer
  • § 18

    Afgør overdragelse af krav på erstatning og godtgørelse, hvilket også gælder krav efter § 26.

  • § 26a

    Omhandler godtgørelse til efterladte ved særligt grove handlinger med dødsfald.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg løs om krav på tort og godtgørelse.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår kan jeg få tortgodtgørelse?
Hvad betyder krænkelse af ære eller frihed?
Hvordan foregår en sag om godtgørelse for tort?