Barnets lov § 101

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 101 giver plejefamilier, støttepersoner og venskabsfamilier ret til at bede Ankestyrelsen se på kommunens afgørelse om at hjemgive et barn under 10 år, som er anbragt uden for hjemmet.

Lovtekst – § 101

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Barnets plejefamilie, støtteperson eller venskabsfamilie kan anmode Ankestyrelsen om en vurdering af kommunalbestyrelsens afgørelse efter § 100, stk. 1, om hjemgivelse af et barn under 10 år.

Praktisk betydning

§ 101 giver plejefamilier, støttepersoner og venskabsfamilier ret til at bede Ankestyrelsen se på kommunens afgørelse om at hjemgive et barn under 10 år, som er anbragt uden for hjemmet. Bestemmelsen betyder, at dem, der står barnet nær hverdag, kan få prøvet, om det reelt er til barnets bedste at blive sendt hjem – også selvom de ikke har formel forældremyndighed. Reglen er indført for at styrke barnets retsstilling og forhindre forhastede eller uforsvarlige hjemgivelser, som ikke nødvendigvis tjener barnets trivsel. I praksis bruges bestemmelsen især, hvor plejefamilien vurderer, at barnet risikerer mistrivsel eller overgreb, hvis en hjemgivelse gennemføres for hurtigt eller uden tilstrækkelig planlægning. Ankestyrelsens vurdering kan føre til, at kommunens afgørelse ændres eller hjemvises til ny behandling.

Eksempler

  • Plejefamilie bremser hjemgivelse

    En plejefamilie oplever, at kommunen vil hjemgive et 6-årigt barn hurtigt uden tilstrækkelig forberedelse. De anmoder Ankestyrelsen om at vurdere afgørelsen, fordi de vurderer, at det kan skade barnet.

  • Venskabsfamilie gør indsigelse

    En venskabsfamilie får kendskab til, at et 9-årigt barn, som de støtter, skal hjemgives. De bruger § 101 til at få Ankestyrelsen til at undersøge om hjemgivelsen er velbegrundet.

  • Støtteperson reagerer på kommunens beslutning

    Barnets støtteperson mener, at barnets tarv ikke er tilstrækkeligt inddraget ved hjemgivelsen og indgiver derfor en anmodning til Ankestyrelsen.

Almindelige misforståelser
  • Man tror ofte, at det er plejefamilien, der kan bestemme om et barn skal hjemgives.
  • Nogle tror fejlagtigt, at alle omkring barnet kan anmode Ankestyrelsen – det er kun plejefamilie, støtteperson eller venskabsfamilie.
  • Bestemmelsen gælder ikke for børn over 10 år.
Almindelige spørgsmål

Kan en plejefamilie stoppe en hjemgivelse?

Nej, plejefamilien kan ikke stoppe hjemgivelsen, men kan anmode Ankestyrelsen om at vurdere kommunens beslutning, som kan føre til ændring eller hjemvisning.

Gælder § 101 for alle børn, der er anbragt?

Nej, den gælder kun for børn under 10 år, og kun hvis plejefamilie, støtteperson eller venskabsfamilie anmoder Ankestyrelsen.

Kan forældre også bruge denne paragraf?

Nej, muligheden er specifikt for plejefamilie, støtteperson eller venskabsfamilie. Forældre har egne klageveje.

Er afgørelsen bindende for kommunen?

Ankestyrelsens vurdering kan enten føre til hjemvisning, ændring eller stadfæstelse af afgørelsen. Kommunen er forpligtet til at følge Ankestyrelsens afgørelse.

Hvordan anmoder man Ankestyrelsen?

Anmodning sker skriftligt til Ankestyrelsen med angivelse af, hvilken afgørelse man ønsker vurderet.

Relaterede paragraffer
  • § 100

    Beskriver kommunalbestyrelsens afgørelse om hjemgivelse, som § 101 netop omhandler muligheden for at få vurderet.

  • § 153

    Omhandler Ankestyrelsens behandling af anmodninger efter blandt andet § 101.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg mig trygt om anbringelsesregler.

Foreslåede spørgsmål
Hvilke rettigheder har plejefamilier ved hjemgivelse?
Hvornår kan Ankestyrelsen omstøde en hjemgivelse?
Hvordan indgiver jeg en anmodning om vurdering til Ankestyrelsen?