Ankestyrelsens principafgørelse 43-19

GældendeÅr: 2019Udgivet: 2019-08-22

Beskrivelse

Beboere, som opholder sig i midlertidige eller længerevarende botilbud, som er oprettet efter serviceloven, betaler for opholdet (egenbetaling). Når kommunen skal tage stilling til et botilbuds egnethed, skal kommunen også se på, om borgeren har råd ...

Journalnummer

17-28994

Indhold

Afgørelse

Du har klaget over A Kommunes afgørelse om egenbetaling. A Kommune afgjorde sagen den 8. november 2017.

Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.

Resultatet er:

Kommunen har ikke ret til at opkræve egenbetaling i perioden før meddelelsen af afgørelsen af 8. november 2017.

Det betyder, at vi ophæver kommunens afgørelse om opkrævning af egenbetaling på 40.356 kr.

Du skal betale kommunens fastsatte egenbetaling for ophold i dit midlertidige botilbud fra kommunens afgørelse af 8. november 2017.

Det betyder, at vi stadfæster kommunens beregning af egenbetalingen fra den 8. november 2017.

Kommunen kontakter dig.

Begrundelse for afgørelse om tilbagebetaling af difference på 40.356,89 kr.

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsen vurderer, at kommunen ikke kan opkræve tilbagebetaling af egenbetalingen i perioden før meddelelsen af afgørelsen om egenbetaling af 8. november 2017. Kommunen kan derfor ikke kræve differencen på 40.356,89 kr. betalt.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at kommunen først den 8. november 2017 træffer afgørelse om din egenbetaling for ophold i botilbud. Det er først fra meddelelsestidspunktet, at kommunen kan opkræve egenbetaling fra dig.

I kommunes vurdering af om et botilbuds egnethed indgår blandt andet, at du skal have råd til at betale for opholdet i tilbuddet. Et botilbud er ikke egnet, hvis du ikke har råd til at betale egenbetalingen. Kommunen skulle derfor have afklaret din egenbetaling, da kommunen bevilgede dig botilbuddet.

Vi er opmærksomme på, at kommunen i december 2016 i forbindelse med bevillingen af botilbuddet varslede egenbetaling for ophold på dit botilbud fra 1. januar 2017. Det ændrer ikke på resultatet af vores afgørelse, fordi kommunen ikke kan opkræve egenbetaling, før afgørelsen om egenbetalingen er meddelt til dig.

En afgørelse kan kun have virkning for tiden efter, at den er meddelt borgeren, medmindre der i loven er hjemmel til at tillægge afgørelserne tilbagevirkende kraft. Der er ikke hjemmel i serviceloven til at træffe afgørelse om egenbetaling for ophold i botilbud med tilbagevirkende kraft.

Begrundelse for afgørelsen fastsættelse af egenbetaling

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsen vurderer, at du skal betale den af kommunen fastsatte egenbetaling med virkning fra meddelelsestidspunktet den 8. november 2017.

Vi vurderer herved, at kommunen fra meddelelsestidspunktet den 8. november 2017 har fastsat en egenbetaling for dit ophold i midlertidigt botilbud i overensstemmelse med praksis.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at kommunen har beregnet en gennemsnitlig egenbetaling på 3.363,32 kr. om måneden.

Vi lægger herved vægt på, at der ikke er oplysninger, der dokumenterer, at du skal betale mere for at bo i botilbuddet end borgere i sammenlignelige lejeboliger, hvor der er mulighed for at ansøge om boligstøtte.

Vi lægger herudover vægt på, at der ikke er oplysninger om, at du ikke har til personlige fornødenheder, selvom du skal betale for at bo ved dit botilbud.

Om reglerne

Betaling for ophold i midlertidige botilbud sker af beboerens arbejdsindtægt, pension, kontanthjælp eller anden indtægt. Betalingen sker fra opholdets begyndelse. Kommunen kan dog i særlige tilfælde dispensere for betalingen i kortere tid.

Kommunen fastsætter betaling for opholdet i botilbuddet, herunder el og varme. Kommunen fastsætter endvidere betaling for kost og for andre ydelser, herunder vask, som er en integreret del af opholdet.

Betalingen kan fastsættes som et samlet beløb eller under hensyn til de ydelser, der modtages, bl.a. sådan at det er muligt at fravælge et eller flere måltider eller andre ydelser. Betalingen kan fastsættes som en takst pr. døgn, udregnet efter de gennemsnitlige udgifter til ydelserne.

Kommunen skal vurdere konkret og individuelt, om det botilbudslignende tilbud, kommunen peger på, er egnet til at dække borgerens hjælpebehov. Kommunen skal altså undersøge, hvilken hjælp, der kan leveres i det pågældende tilbud, og om denne hjælp er tilstrækkelig til at dække borgerens behov.

Det følger af vores praksis, at et botilbud skal være godkendt og fremgå af Tilbudsportalen for at kunne indgå i kommunens forsyning. Kommunen kan altså ikke visitere til et tilbud, der ikke fremgår af Tilbudsportalen. Det gælder også for botilbudslignende tilbud.

Botilbudslignende tilbud er boliger med lejekontrakt. Borgerens betaling for boligen kan derfor ikke beregnes efter betalingsbekendtgørelsen, da den kun gælder botilbud efter serviceloven. Der er dermed ikke mulighed for at tage hensyn til borgerens indtægter og andre forpligtelser, når huslejen fastsættes.

Det betyder, at et botilbudslignende tilbud ikke vil være egnet til borgeren, hvis borgeren ikke har råd til at betale den fastsatte husleje. Kommunen skal, i forbindelse med vurderingen af, om borgeren har råd til at bo i boligen, tage hensyn til borgerens indtægt og nødvendige faste udgifter. Vi henviser til principafgørelse 3-19.

Det følger endvidere af vores praksis, at kommunen kan opkræve egenbetaling for både husleje, el og varme og for udgifter, som er en integreret del af botilbuddet. Kommunen skal over for borgeren præcisere, hvilke ydelser som indgår i egenbetalingen. Videre fremgår det, at egenbetalingen ikke må overstige huslejen i sammenlignelige lejeboliger, og at kommunen skal sikre, at borgeren har midler til personlige fornødenheder. Vi henviser til vores principafgørelse 25-18.

Det fremgår af principafgørelse 81-12, at der skal tages hensyn til, at borgeren har et rimeligt beløb til personlige fornødenheder og til at opfylde sine forpligtelser.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.

Metadata

Retsområder

Serviceloven

Nøgleord

BotilbudEgenbetalingMeddelelsestidspunktet

Paragraffer

§ 5§ 107§ 1§ 163§ 108§ 108i

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principmeddelelse 4-22 om socialtilsyn - institution - magtanvendelse - kompetence - serviceloven - databeskyttelsesloven

Udgivet: 2022-03-05

Principmeddelelsen fastslårTv-overvågning på de tilbud, som socialtilsynene fører tilsyn med, er ikke reguleret af serviceloven eller af voksenansvarsloven, bortset fra den pligtmæssige tv-overvågning efter voksenansvarsloven. Tv-overvågningen er der...

Ankestyrelsens principafgørelse 119-12

Udgivet: 2013-07-10

Betaling af anonym kvindes ophold på krisecenter skulle afgøres efter reglerne i retssikkerhedslovens § 9, stk. 7. En pligt for en kommune til at betale for udgifterne til støtte til en borger kræver normalt, at borgeren kan identificeres af den beta...

Ankestyrelsens principafgørelse 70-17

Udgivet: 2017-09-21

fastslår1 Kommunen skal efter serviceloven dække nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til borgere med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne (handicap). Kommunen skal også dække de nødvendige merudgifter, som forældre, der for...