Ankestyrelsens principmeddelelse 6-22 om sygedagpenge - mindst 4 timers fravær - flere ansættelsesforhold

GældendeÅr: 2022Udgivet: 2022-03-19

Beskrivelse

Principmeddelelsen fastslårNår en lønmodtager har flere ansættelsesforhold, skal der ved vurderingen af, om lønmodtageren har et fravær på mindst fire timer ugentligt, tages udgangspunkt i det samlede fravær fra arbejdsmarkedet. Retten til sygedagpen...

Journalnummer

21-26802

Indhold

Afgørelse

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag.

Resultatet er:

-Du var berettiget til sygedagpenge ved din sygemelding fra den 18. februar 2021.

Det betyder, at vi ændrer kommunens afgørelse.

Kommunen vil kontakte dig.

Begrundelse for afgørelsen

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du var delvis uarbejdsdygtig i sygedagpengelovens forstand ved din sygemelding fra den 18. februar 2021.

Vi vurderer også, at der ved afgørelsen af, om du var fraværende mindst fire timer ugentligt, skulle tages udgangspunkt i dit samlede fravær fra arbejdsmarkedet. 

Hvad er afgørende for sagen

Du blev sygemeldt den 18. februar 2021 fra dit arbejde som husassistent og dit arbejde som ledsager på grund af, at du havde fået indopereret et nyt knæ.

Du var ansat som husassistent 30 timer ugentligt, og du var ansat som ledsager tre timer og 56 minutter ugentligt. Du har fået afslag på sygedagpenge i anledning af dit sygefravær fra dit arbejde som ledsager, da fraværet udgjorde mindre end fire timer ugentligt. 

Dit samlede fravær fra arbejdsmarkedet udgjorde 33 timer og 56 minutter ugentligt. 

Vi finder, at kravet om mindst fire timers fravær skal vurderes ud fra din samlede tilknytning til arbejdsmarkedet og ikke alene i forhold til din beskæftigelse som ledsager. 

Vi lægger ved fortolkningen vægt på, at formålene med sygedagpengeloven er, at den sygemeldte sikres en økonomisk kompensation ved sit sygefravær, og at medvirke til, at den sygemeldte genvinder sin arbejdsevne og vender tilbage til arbejdsmarkedet hurtigst muligt samt at understøtte samarbejdet mellem kommunerne og de relevante aktører for at nedbringe og forebygge sygefravær. 

Der er ikke hensyn, der taler for, at en sygemeldt med flere ansættelsesforhold – sammenlignet med en lønmodtager, der er selvforsørgende ved ét ansættelsesforhold – har et mindre behov for en økonomisk kompensation, og at genvinde sin arbejdsevne og vende tilbage til arbejdsmarkedet hurtigst muligt samt et samarbejde mellem kommunen og arbejdsgivere om at nedbringe og forebygge sygefravær.

Vi bemærker, at kravet om mindst fire timers fravær gælder både i forhold til retten til sygedagpenge fra arbejdsgiver og fra kommunen. Vurderingen af, om en sygemeldt er fraværende mindst fire timer ugentligt, er den samme, uanset hvem der har pligt til at udbetale sygedagpenge. 

Selvom dette kan medføre en forpligtelse for arbejdsgivere til at udbetale sygedagpenge til lønmodtagere, der er fraværende i mindre end fire timer ugentligt hos arbejdsgiveren, men har et samlet fravær på mindst fire timer ugentligt fra arbejdsmarkedet, finder vi, at det ikke er en så tungtvejende grund, at det kan føre til et andet resultat.

Vi lægger i den forbindelse vægt på, at formålene med sygedagpengeloven primært retter sig mod den sygemeldte og ikke arbejdsgiveren. 

Vi har ikke med denne afgørelse taget stilling til, hvor længe efter standsningstidspunktet du har ret til udbetaling af sygedagpenge. Det afhænger af det videre forløb, som vi ikke er bekendt med.

Der er efter sygedagpengelovens § 7 om uarbejdsdygtighed ikke grundlag for at træffe afgørelse med tilbagevirkende kraft. Kommunen skal træffe en afgørelse, inden udbetalingen af sygedagpenge kan standses. Dette gælder, uanset om det på et tidligere tidspunkt er dokumenteret, at borger ikke længere er uarbejdsdygtig på grund af sygdom. Vi henviser til principmeddelelse 40-18.

Om reglerne

Retten til sygedagpenge er betinget af, at en person er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. Det er ved delvis uarbejdsdygtighed en betingelse, at lønmodtagerens fravær er på mindst fire timer pr. uge.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen. 

Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde på www.ast.dk

Metadata

Retsområder

Sygedagpengeloven

Nøgleord

mindst 4 timers fraværFlere ansættelsesforholdSygedagpenge

Paragraffer

§ 7

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse D-15-00

Udgivet: 2013-07-11

En selvstændig erhvervsdrivende, der havde modtaget fulde dagpenge i perioden 18. november 1998 til og med den 31. januar 1999, havde alene ret til nedsatte dagpenge. Ankestyrelsen lagde vægt på, at den selvstændige erhvervsdrivende havde oplyst, at ...

Ankestyrelsens principafgørelse 27-18

Udgivet: 2018-06-08

Retten til sygedagpenge er betinget af, at en borger er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. Vurderingen af, om en borger er uarbejdsdygtig, sker på grundlag af en vurdering af sygdommen og dens indvirkning på den sygemeldtes arbejdsevne. Misbrug ...

Ankestyrelsens principafgørelse D-9-05

Udgivet: 2013-07-11

Der forelå fortsat uarbejdsdygtighed i dagpengelovens forstand, når der efter en længere sygeperiode var behov for en nærmere undersøgelse af arbejdsevnen ved en arbejdsprøvning eller andre afklarende foranstaltninger. Ansøgeren var dermed fortsat da...