Ankestyrelsens principafgørelse 74-16 Arbejdsskade -

GældendeÅr: 2016Udgivet: 2016-11-11

Beskrivelse

Anerkendelse af en sygdom som en arbejdsskade (erhvervssygdom) er ikke til hinder for, at der kan træffes afgørelse om nedsættelse eller bortfald af méngodtgørelsen, hvis den tilskadekomnes helbredsmæssige situation helt eller delvist skyldes andre f...

Journalnummer

2016-5015-15647

Indhold

Afgørelse

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsen vurderer, at følgerne af arbejdsskaden svarer til et varigt mén på 5 procent.

Vi vurderer, at dine samlede gener svarer til en méngrad på 40 procent. Vi foretager et fradrag svarende til skønsmæssigt 9/10, da vi vurderer, at der med overvejende sandsynlighed også er andre årsager til dit samlede varige mén end arbejdsskadens følger.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du har kræft i urinblæren. Du har som følge af din kræftsygdom fået fjernet urinblæren og prostata og har fået anlagt en Brickerblære og stomi.

Vi lægger også vægt på, at du er plaget af lymfesamlinger i bughulen, som siver via urinrøret.

Vi sammenligner dine gener med méntabellens punkt I. 2., hvorefter en kræftsygdom, radikalt opereret/behandlet, men med stor eller meget stor risiko for tilbagefald svarer til et varigt mén på 15 procent eller mindre. Vi vurderer ménet for din kræftsygdom til skønsmæssigt 10 procent.

Vi sammenligner også dine gener med méntabellens punkt F. 3.6., hvorefter urostomi uden reservoir (Bricker) svarer til et varigt mén på 30 procent.

I forhold til fradraget i dit samlede varige mén lægger vi vægt på, at du har haft et privat tobaksforbrug på cirka 15 pakkeår, svarende til 10 cigaretter dagligt i cirka 30 år.

Vi lægger vægt på, at lægefaglig erfaring viser, at udsættelse alene for dieselos i et omfang svarende til, hvad du har været udsat for, medfører en øget risiko for kræft i urinblæren med cirka 1,25 til 1,5 gange en person, der aldrig har været udsat.

Ligeledes viser lægefaglig erfaring, at risikoen for at udvikle kræft i urinblæren alene som følge af rygning svarende til et tobaksforbrug på 15 pakkeår medfører en øget risiko med cirka 2 til 3 gange en person, der aldrig har røget.

Ved både dieselos og rygning i et omfang som du har været udsat for, er der ud fra en lægefaglig vurdering en risiko forøgelse for at udvikle blærekræft på cirka 2,25 til 3,5 gange en person, der hverken har røget eller været erhvervsmæssigt udsat for dieselos.

Vi finder det overvejende sandsynligt, at årsagen til, at du har udviklet kræft i urinblæren er en kombination af følgerne af dit private tobaksforbrug og følgerne efter udsættelse for dieselos, hvor rygning udgør langt den største risiko.

Vi vurderer derfor, at der er grundlag for at foretage et fradrag i det samlede varige mén på skønsmæssigt 9/10.

Oplysningerne fremgår særligt af den arbejdsmedicinske speciallægeerklæring af den 10. februar 2016 og journalnotat fra Arbejds- og miljømedicinsk klinik modtaget den 10. marts 2016.

Om reglerne

Der udbetales kun godtgørelse for varigt mén, hvis méngraden er 5 procent eller mere. Beskæftigelsesministeriet udarbejder ud fra erfaringer fra tidligere tilfælde en vejledende méntabel med méngrader for de mest almindelige skader. Ankestyrelsen tager normalt udgangspunkt i denne tabel ved vurderingen af en skade.

Hvis dele af det varige mén med overvejende sandsynlighed skyldes andre forhold end arbejdsskaden, foretager vi et fradrag i godtgørelsen for varigt mén. Fradrag i godtgørelsen kan kun ske, hvis den forudbestående eller konkurrerende skade eller sygdom allerede havde medført helbredsmæssige gener inden arbejdsskaden, eller hvis den med overvejende sandsynlighed ville medføre helbredsmæssige gener i den nærmeste fremtid, selvom arbejdsskaden ikke var sket.

I sager om kræft i urinblæren fastsættes méngraden alene på baggrund af den del af lidelsen, som skønnes at måtte være arbejdsbetinget. Der sker i disse sager en afvejning af på den ene side den arbejdsmæssige udsættelse og dennes sværhedsgrad, og på den anden side tobaksforbruget og dettes størrelse.

Metadata

Retsområder

Arbejdsskadeloven

Nøgleord

BlærekræftFradragVarigt ménKonkurrerende årsager

Paragraffer

§ 16§ 18§ 12§ 15§ 17

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse 190-10

Udgivet: 2013-07-10

Højesteret har den 16. august 2010 afsagt dom i en sag om erstatning for tab af erhvervsevne til en kvinde, dervar udsat for en arbejdsulykke, og som på ulykkestidspunktet arbejdede på deltid. Spørgsmålet var, hvorledes erstatningen skal fastsættes i...

Ankestyrelsens principafgørelse 165-11

Udgivet: 2013-07-10

Når erhvervsevnetabsprocenten for en deltidsansat skal fastsættes, er udgangspunktet, at skadelidte har fuld erhvervsevne på skadestidspunktet, medmindre der foreligger oplysninger om andet. Som udgangspunkt er det uden betydning for fastsættelse af ...

Ankestyrelsens principafgørelse 78-13

Udgivet: 2013-12-04

Tilskadekomne modtog kontanthjælp og havde ikke haft tilknytning til arbejdsmarkedet i cirka 20 år, da hun kom til skade i virksomhedspraktik. Hendes manglende tilknytning til det ordinære arbejdsmarked i en lang årrække gav grundlag for en prognosem...