Ankestyrelsens principmeddelelse 86-19

GældendeÅr: 2019Udgivet: 2019-12-14

Beskrivelse

En sygedagpengemodtager, som er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom, og som ikke kan få forlænget sygedagpengene efter reglerne i sygedagpengeloven, har ret til at få et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse ved ophør af sygedagpengene. J...

Journalnummer

19-49514

Indhold

Afgørelse

Ankestyrelsen har genoptaget din sag om jobafklaringsforløb, fordi vi ved vores afgørelse af 26. august 2019 har begået væsentlige sagsbehandlingsfejl, idet vi har anvendt forkerte regler til at afgøre sagen.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag.

Resultatet er:

Kommunen kunne ikke stoppe dit jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse fra den 7. januar 2019.

Du har ikke ret til ressourceforløbsydelse i perioden fra den 29. december 2018 til og med den 3. januar 2019, hvor du var i udlandet.

Det betyder, at vi ændrer vores afgørelse af 26. august 2019.

Det betyder også, at du har ret til jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse efter dit udlandsophold, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt.

Kommunen kontakter dig.

Begrundelse for afgørelsen om jobafklaringsforløbet

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at dit jobafklaringsforløb ikke kunne stoppes på grund af, at du holdt ferie uden at have kommunens tilladelse dertil. Der var ikke grundlag for at raskmelde dig, alene fordi du holdt ferie uden først at få kommunens tilladelse dertil.

Vi vurderer, at kommunen ikke har taget konkret stilling til, om du var uarbejdsdygtig efter din hjemkomst. Denne vurdering skal foretages efter sygedagpengelovens § 7.

Vi har ikke med afgørelsen taget stilling til, om du fortsat opfylder kravet om, at du skal være uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom for at være berettiget til jobafklaringsforløbet.

Vi henviser til Ankestyrelsens principmeddelelse 91-15 om vurderingen af uarbejdsdygtighed i sager om jobafklaringsforløb

.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du ifølge sagens oplysninger har været i jobafklaringsforløb siden 1. juni 2015.

Vi lægger også vægt på, at du har afholdt ferie under jobafklaringsforløbet uden at aftale det med kommunen.

Vi lægger herefter vægt på, at der i lov om aktiv socialpolitik er regler om ret til ferie under jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse. Da der efter reglerne er en ret til at holde ferie, vil afholdelse af ferie ikke uden videre kunne betragtes som en raskmelding. Principmeddelelse 31-19 om betydningen af manglende aftale om ferie under sygedagpenge kan derfor ikke anvendes på din situation.

Om reglerne

Ressourceforløbsydelse udbetales til borgere, der deltager i jobafklaringsforløb eller ressourceforløb.

Efter reglerne er det en betingelse for at modtage ressourceforløbsydelse, at personen deltager aktivt i jobafklaringsforløbet, genoptager sit arbejde delvist, når det er muligt, tager imod rimelige tilbud om arbejde og møder til samtaler, som kommunen indkalder til som led i jobafklaringsforløbet.

Kommunen skal træffe afgørelse om ophør af jobafklaringsforløbet, når borgeren ikke længere kan anses for at være fuld eller delvis uarbejdsdygtig efter sygedagpengeloven.

Vurderingen af uarbejdsdygtighed efter reglerne om jobafklaringsforløb følger reglerne om uarbejdsdygtighed i sygedagpengelovens § 7. Vurderingen er således den samme.

Uarbejdsdygtighed efter sygedagpengeloven omfatter både fuld og delvis uarbejdsdygtighed. Det samme er derfor tilfældet i forhold til jobafklaringsforløb.

Vurderingen af uarbejdsdygtigheden skal som udgangspunkt foretages i forhold til beskæftigelsen før sygemeldingen.

Efter tre måneders sygefravær skal vurderingen af uarbejdsdygtigheden foretages efter en bred vurdering. Det betyder efter praksis, at uarbejdsdygtigheden skal vurderes i forhold til de arbejdsområder, som pågældende på baggrund af sin uddannelse eller arbejdserfaring ville kunne varetage eventuelt efter en kortere oplæring.

Kommunen skal træffe afgørelse om ophør af jobafklaringsforløbet, når borgeren ikke længere kan anses for at være fuld eller delvis uarbejdsdygtig efter sygedagpengeloven.

Jobafklaringsforløbet skal også ophøre, selvom borgeren stadig er uarbejdsdygtig, hvis helbredstilstanden er stationær, og kommunen vurderer, at borgeren ikke er berettiget til revalidering, ressourceforløb eller visitation til fleksjob eller førtidspension.

Begrundelse for afgørelsen om ressourceforløbsydelse

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du under dit jobafklaringsforløb har afholdt ferie i udlandet fra den 29. december 2018 til den 3. januar 2019 uden at få en forudgående tilladelse fra kommunen til at afholde ferien.

Vi vurderer derfor, at du ikke havde ret til ressourceforløbsydelse, mens du opholdt dig i udlandet i perioden fra den 29. december 2018 til den 3. januar 2019.

Vi vurderer, at retten til ferie under jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse er reguleret i lov om aktiv socialpolitik.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du har afholdt ferie i udlandet fra den 29. december 2018 til og med den 3. januar 2019 uden først at aftale det med kommunen.

Vi lægger endvidere vægt på, at du ikke har opholdt dig i Danmark fra den 29. december 2018 til og med den 3. januar 2019.

Vi lægger her vægt på, at det fremgår af lovbemærkningerne til § 69 k i aktivloven, at personer i jobafklaringsforløb har ret til ferie efter samme regler i aktivloven, som gælder for personer i ressourceforløb.

Betingelserne omkring at aftale ferie med kommunen følger endvidere reglerne for kontanthjælpsmodtagere, således at der her er fælles regler for modtagere af ydelse efter aktivloven.

Om reglerne

En person, der har modtaget ressourceforløbsydelse i 12 sammenhængende måneder, har ret til op til 5 ugers ferie, hvor personen kan modtage ressourceforløbsydelse. Ferien skal afholdes inden for de 12 følgende måneder.

Det er en betingelse for at afholde ferie, at personen har indgået aftale med kommunen om feriens placering. Ved placering af ferien skal der tages hensyn til personens øvrige forhold, herunder familiens afholdelse af ferie, medmindre det i væsentlig grad modvirker den beskæftigelses-indsats, der er iværksat eller planlagt for personen. Kan man ikke blive enige med kommunen om, hvornår ferien skal afholdes, træffer kommunen afgørelse herom.

Fravær på grund af ferie kan ikke sidestilles med, at borgeren ikke længere er uarbejdsdygtig på grund af sygdom.

Efter reglerne kan personer, der opholder sig i udlandet, ikke få hjælp efter aktivloven, med mindre opholdet er aftalt med kommunen.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.

Metadata

Retsområder

SygedagpengelovenAktivloven

Nøgleord

JobafklaringsforløbFerieUarbejdsdygtighed

Paragraffer

§ 13§ 69k§ 5§ 7§ 69§ 68d§ 68e

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse O-14-99

Udgivet: 2013-07-11

En ansøgning om støtte til køb af bil, der var foranlediget af, at den tidligere bevilgede bil måtte afhændes før 6-års periodens udløb som følge af køb af for dyr bil, måtte ligestilles med en udskiftningssituation. Ansøgeren fik herefter afslag på ...

Ankestyrelsens principmeddelelse 86-19

Udgivet: 2019-12-14

En sygedagpengemodtager, som er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom, og som ikke kan få forlænget sygedagpengene efter reglerne i sygedagpengeloven, har ret til at få et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse ved ophør af sygedagpengene. J...

Ankestyrelsens principmeddelelse 17-20

Udgivet: 2020-07-03

Principmeddelelsen er en sammenskrivning af O-5-99, A-13-02, A-22-02, A-48-02, N-12-05, A-26-05, A-21-08, 111-10, 7-11, 142-11 og 212-11. Principmeddelelsen indeholder ikke noget nyt. Meddelelsen har til formål at give et samlet billede af den praksi...