Ankestyrelsens principafgørelse 22-19

GældendeÅr: 2019Udgivet: 2019-04-10

Beskrivelse

Det er en betingelse for, at kommunen kan kræve tilbagebetaling af hjælp efter aktivloven, der er modtaget uberettiget, at borgeren mod bedre vidende har tilsidesat sin oplysningspligt eller mod bedre vidende har modtaget hjælpen. 1. Uberettiget modt...

Journalnummer

19-8884

Indhold

Afgørelse

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at din forsørgelse i august 2018 er dækket af SU.

Vi vurderer derfor, at du har modtaget uddannelseshjælp uberettiget den 31. juli 2018.

Vi vurderer også, at du har undladt at give kommunen oplysninger om, at du overgår til SU pr. 1. august 2018 i umiddelbar forlængelse af, at du blev bekendt med dette.

Vi vurderer i den forbindelse, at du er klar over, at du skal oplyse kommunen om SU, da det kan have betydning for din hjælp.

Vi vurderer også, at du allerede den 5. juli 2017 er klar over, at du kan søge om SU, når du er indmeldt på skolen.

Vi vurderer i den forbindelse, at du kun har modtaget SU til én ungdomsuddannelse tidligere, og at du derfor med rimelig sikkerhed kunne forvente at modtage SU efter ansøgning.

Vi vurderer også, at din mentor ikke har en sådan tilknytning til kommunen, at du har opfyldt din oplysningspligt ved at orientere hende om din ansøgning om SU.

Hvad er afgørende for resultatet

Uberettiget modtaget hjælp

Vi lægger vægt på, at du har fået udbetalt uddannelseshjælp den 31. juli 2018 for juli måned 2018.

Vi lægger også vægt på, at du har fået udbetalt SU den 31. juli 2018.

Vi lægger i den forbindelse vægt på, at SU er en forudbetalt ydelse.

Det betyder, at den SU der bliver udbetalt til dig den 31. juli 2018 er beregnet til at dække dit forsørgelsesbehov for august 2018.

Uddannelseshjælpen udbetales derimod bagud i en måned og skal dække efterfølgende måneds forsørgelse.

Det betyder, at den hjælp, som du får udbetalt den 31. juli 2018, også er beregnet til at dække dine forsørgelsesudgifter for august 2018.

Man kan kun få udbetalt uddannelseshjælp, hvis man ikke har andre forsørgelsesmuligheder.

Tilbagebetaling

Vi lægger vægt på, at du den 5. juli 2018 modtager et brev fra Y, hvoraf det fremgår, at du er tilmeldt grundforløbet for studenter, og at forløbet starter den 6. august 2018. Det fremgår også, at du kan søge om SU, når du er indmeldt på skolen.

Vi lægger i den forbindelse også vægt, at grundforløbet for studenter på Y er et opkvalificeringsforløb for personer, som har bestået STX-, HTX-, HHX- eller HF, og som vil starte på en erhvervsuddannelse på Y. Det fremgår af eIndkomst, at du har modtaget SU fra april 2014 til maj 2016. Vi lægger derfor til grund, at den SU, du har modtaget i denne periode, er udbetalt til samme gymnasiale uddannelse.

Vi lægger vægt på, at du først den 30. juli 2018, sender e-mail til din sagsbehandler i kommunen, hvor du oplyser, at du starter på et 10 ugers grundforløb for studenter den 6. august 2018, og at du vil modtage SU.

Vi lægger også vægt på, at kommunen ikke kan nå at standse din uddannelseshjælp, da du oplyser om SU den 30. juli 2018.

Vi lægger også vægt på, at du i erklæring om oplysningspligt af 4.

oktober 2017 er blevet skriftligt vejledt om din oplysningspligt, herunder at du har pligt til at give oplysninger til kommunen om ændringer i dine forhold, der kan have betydning for hjælpen.

Det fremgår heraf, at du skal oplyse om:

”Indtægt … Indtægter er også … stipendier og lån fra Statens Uddannelsesstøtte…”.

Vi er opmærksomme på, at dine oplysninger om, at du den 17. juli 2018 har kontaktet din mentor, fordi du har svært ved at svare på nogle spørgsmål i forbindelse med din ansøgning om SU.

Vi lægger dog vægt på, at kommunen har oplyst, at den mentor, som du henviser til ikke er ansat i kommunen, men en ansat hos det tilbudssted, som du var tilknyttet. Det fremgår også af de mails, som du har modtaget fra din mentor, at hun ud over at være din mentor, er uddannelses- og erhvervsvejleder i Y.

Vi er også opmærksomme på din oplysning om, at da skolen den 5. juli 2018 sender dig brevet om, at du er optaget, har du svært ved at kontakte medarbejdere i jobcenteret på grund af sommerferie.

Vi lægger dog vægt på, at du ikke har oplyst kommunen om uddannelse før den 30. juli 2018. Du kunne have opfyldt din oplysningspligt ved fx at sende en e-mail til kommunen.

Om reglerne

Efter reglerne er det en betingelse for at få hjælp til forsørgelsen, at behovet ikke kan dækkes gennem andre ydelser.

Efter Ankestyrelsens praksis skal en ydelsesmodtager skal oplyse om ændringerne i sine forhold, når vedkommende bliver bekendt med ændringerne. Hvis en ydelsesmodtager ikke oplyser om ændringer i sine forhold umiddelbart forlængelse af, at vedkommende bliver bekendt med, men på et senere tidspunkt oplyser herom, og kommunen på baggrund af den sene oplysning om ændringer ikke kan standse eller beregne korrekt hjælp, kan vedkommende ikke anses for at have opfyldt sin oplysningspligt.

Efter reglerne skal kommunen træffe afgørelse om tilbagebetaling, når en person mod bedre vidende har tilsidesat sin oplysningspligt.

Efter reglerne har personer, der får hjælp, pligt til at oplyse om ændringer, der kan have betydning for hjælpen.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.

Metadata

Retsområder

Retssikkerhedsloven

Nøgleord

SuHjælp efter aktivlovenTilbagebetalingOplysningspligtMod bedre videndeUberettiget modtaget hjælp

Paragraffer

§ 11§ 91

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse 15-19

Udgivet: 2019-03-30

Indtægter skal som hovedregel trækkes fra i kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse. Feriegodtgørelse efter ferieloven skal som udgangspunkt trækkes fra i hjælpen, når borgeren holder ferie, og med det antal dage, som feriegodtgørelsen e...

Ankestyrelsens principafgørelse 14-16

Udgivet: 2016-05-18

Det er en betingelse for, at en ydelse kan kræves tilbagebetalt, at ydelsen er modtaget uberettiget. Det er ikke alene en betingelse for berettigelse til en ydelse, at borger har opfyldt betingelserne undervejs i forløbet, men også at der er et forsø...

Ankestyrelsens principafgørelse 21-19

Udgivet: 2019-04-10

Der er ikke ret til den bagudbetalte hjælp, når en borger overgår til en forudbetalt ydelse, f.eks. SU. Dette skyldes, at forsørgelsen er dækket af en anden ydelse. Den sociale begivenhed er derfor ophørt. Der er heller ikke ret til den bagudbetalte ...