Ankestyrelsens principmeddelelse 10-21
Beskrivelse
En sygemeldt lønmodtager, der ikke har ret til sygedagpenge fra sin arbejdsgiver eller arbejdsløshedsdagpenge fra sin arbejdsløshedskasse, har ret til sygedagpenge fra kommunen fra første fraværsdag. Første fraværsdag Ved første fraværsdag forstås de...
Journalnummer
20-20173
Indhold
Afgørelse
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at jeres medarbejder ikke havde ret til sygedagpenge for den 22. januar 2020. Derfor havde I heller ikke ret til sygedagpengerefusion.
Hvad er afgørende for sagen
Jeres medarbejder blev sygemeldt den 22. januar 2020 efter, at jeres medarbejder var mødt frem på sit arbejde.
I har oplyst, at jeres medarbejder først blev ansat den 15. december 2019 og derfor ikke opfyldte beskæftigelseskravet i forhold til jer. Jeres medarbejder havde af denne grund heller ikke ret til sygedagpenge fra jer. I har alligevel udbetalt løn under sygdom for den 22. januar 2020, som I har søgt refusion for. I har endelig oplyst, at jeres medarbejder ikke var fraværende den efterfølgende dag.
Vi lægger vægt på, at jeres medarbejder har sygemeldt sig efter, at han var mødt frem på arbejde, og at han ikke var fraværende den efterfølgende arbejdsdag.
Vi bemærker hertil, at retten til sygedagpenge ifølge loven tidligst indtræder fra første fraværsdag.
Vi bemærker i den forbindelse, at første fraværsdag ifølge lovbemærkningerne skal forstås som den første hele dag, hvor den sygemeldte er fraværende. Der er dermed ikke ret til sygedagpenge for den dag, hvor den sygemeldte må tidligere hjem end planlagt.
Da jeres medarbejder kun var delvist fraværende én dag, havde han ikke ret til sygedagpenge fra kommunen. I havde derfor heller ikke ret til sygedagpengerefusion.
Om reglerne
Efter reglerne kan en arbejdsgiver kun få sygedagpengerefusion, hvis medarbejderen ville have haft ret til at få udbetalt sygedagpengene fra kommunen.
Retten til sygedagpenge fra kommunen indtræder tidligst fra den første fraværsdag. Ifølge lovbemærkningerne er der ikke ret til sygedagpenge for den dag, hvor en lønmodtager må gå hjem, selv om der er tale om en delvis sygemelding.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
I kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde på
www.ast.dk
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
En arbejdsgiver havde pligt til at udbetale dagpenge i 2 uger regnet fra 1. fraværsdag, hvor lønmodtager ifølge turnusplanen skulle have påbegyndt en 2 ugers arbejdsperiode offshore efterfulgt af 2 ugers frihed. Arbejdsgiver havde ikke ret til dagpen...
Udgivet: 2015-04-14
Personer ansat i fleksjob er undtaget fra det almindelige beskæftigelseskrav. De er derfor berettiget til sygedagpenge fra kommunen fra første fraværsdag, hvis de opfylder de øvrige betingelser for ret til sygedagpenge. Arbejdsgiver har ret til syged...
Udgivet: 2013-07-11
Krav om dokumentation for arbejdsindsats i ægtefællens virksomhed var omfattet af bestemmelsen om, at retten til dagpenge bortfaldt, hvis sikrede uden rimelig grund undlod at medvirke ved kommunens opfølgning. I det konkrete tilfælde, hvor papirerne ...