Ankestyrelsens principmeddelelse 32-20

GældendeÅr: 2020Udgivet: 2020-11-17

Beskrivelse

På baggrund af Folketingets Ombudsmands redegørelse af 25. marts 2020 om krav til dokumentation for ophold i riget i uddannelses- og kontanthjælpssager ændrer Ankestyrelsen praksis i forhold til fortolkning af spørgsmålene om: 1) Hvornår myndighedern...

Journalnummer

20-20955

Indhold

Afgørelse

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du har ret til kontanthjælp fra den 22. maj 2019.

Vi vurderer i den forbindelse, at du i tilstrækkelig grad har dokumenteret, at du opfylder opholdskravet om lovligt ophold her i riget i sammenlagt 9 år inden for de seneste 10 år.

Hvad er afgørende for resultatet

Du har søgt om hjælp til forsørgelse den 22. maj 2019.

Vi lægger vægt på, at det fremgår af CPR, at du inden for de seneste 10 år forud for din ansøgning om hjælp til forsørgelse har perioder, hvor du ikke har været registreret på en adresse i Danmark.

Det fremgår således af CPR, at du fra den 17. september 2009 til den 26. juli 2010 er registreret: ”Retur afsender (X Kommune)”, og at du fra den 2. marts 2013 til den 24. oktober 2014 er registreret ”Forsvundet/genfundet”.

Vi lægger også vægt på, at du ifølge sagens oplysninger i perioden 2009 – 2018 har haft flere længere perioder uden registreret indtægt her i landet.

Det fremgår således, at kommunen ved opslag i deres indkomstsystemer har set, at du ikke har haft indtægt her i landet i følgende perioder:

1. april 2009 – 31. maj 2009

1. august 2009 – 31. august 2010

1. juli 2012 – 1. oktober 2014

1. juli 2017 – 31. marts 2018

1. januar 2019 – 30. april 2019

Kommunen har ved breve af 27. maj 2019, 6. juni 2019 og 7. juni 2019 anmodet dig om at dokumentere, at du har haft ophold her i riget i disse perioder.

Vi lægger vægt på, at du i en længere periode har været registreret som forsvundet i CPR kombineret med, at du har flere længere perioder uden registreret indtægt her i landet, og vi skønner på den baggrund og efter en konkret vurdering, at kommunen har haft grundlag for at pålægge dig at dokumentere, at du opfylder opholdskravet.

Vi har på baggrund af ombudsmandens udtalelse af 25. marts 2020 foretaget en ny vurdering af, om du i tilstrækkelig grad har dokumenteret, at du opfylder opholdskravet.

Vi lægger vægt på, at du har oplyst, at du på grund af din psykiske tilstand har haft mange dyk i dit liv, og du derfor i perioder har haft svært ved at forsørge dig selv. Du forklarer, at du har en ADHD diagnose, og at du er under udredning for bipolar lidelse og PTSD.

Vi lægger også vægt på, at du har oplyst, at du aldrig har boet i udlandet. Du forklarer, at din mor igennem dit liv har forsørget dig og sørget for, at du havde et sted at bo, indtil du fik det bedre.

Du har oplyst, at du ikke kan dokumentere perioden 2009-2010, men at du havde din datter hver anden uge i denne periode, at du fulgte hende til og fra X Skole og SFO, og at du var tilstede på diverse forældremøder. Du oplyser, at din datter havde adresse hos dig, indtil hun var 11 år.

Vi lægger vægt på, at det fremgår af CPR, at du har været registreret på samme adresse som din mor i perioden 26. juli 2010 – 1. marts 2013 og siden 1. januar 2019.

Vi lægger desuden vægt på, at du har indsendt dokumentation fra Sundhed.dk., der viser konsultation hos læge, tandlæge, fysioterapeut mv. i følgende måneder:

2012: september

2013: februar, marts, maj, november

2014: november

2016: februar, marts

2018: marts, oktober, november

2019: januar, marts

Vi lægger således vægt på, at du har dokumenteret, at du har været i Danmark i flere af de måneder, hvor du ikke har haft registreret indtægt her i landet, herunder hvor du har været registreret som forsvundet.

Vi lægger endelig vægt på, at du har indsendt en erklæring fra din mor, hvor hun bevidner, at du på intet tidspunkt har boet i udlandet. Din mor oplyser, at du har boet hos hende i mange perioder, hvor hun også har forsørget dig, herunder i tidligere perioder uden folkeregisteradresse.

Vi finder på den baggrund og ud fra en konkret vurdering af samtlige sagens oplysninger, at der ikke er reel grund til at tro, at du har opholdt dig uden for riget i et sådant omfang, at du ikke opfylder opholdskravet.

Vi har i den forbindelse lagt vægt på dine oplysninger om din livsførelse og livssituation, og din forklaring om, at du har været forsørget af din mor.

Vi lægger også vægt på, at det kan være ganske svært at dokumentere ophold inden for kortere afgrænsede tidsrum mange år tilbage.

Det fremgår af sagen, at kommunen ved sin bevisvurdering har anset dit ophold i riget for dokumenteret i måneder, hvor du har haft kontakt til sundhedsvæsenet, og i måneder hvor du har haft samme adresse som din mor. Kommunen har samtidig vurderet, at du ikke har dokumenteret dit ophold her i riget i de resterende måneder uden indtægt.

Vi bemærker, at vi ved vores tidligere afgørelse, ligesom kommunen, har lagt betydelig vægt på den konkrete dokumentation for de enkelte kalendermåneder, og at vi ikke i tilstrækkelig grad har foretaget en konkret vurdering af alle sagens oplysninger i hele perioden i forhold til, om der er reel grund til at tro, at du har opholdt dig uden for riget.

Vi har ved vores fornyede behandling af sagen i overensstemmelse med ombudsmandens udtalelse lagt mindre vægt på, om der kan fremvises dokumentation for de enkelte kalendermåneder og samtidig foretaget en samlet vurdering af hele perioden i forhold til, om der er reel grund til at tro, at du har været udrejst i de ikke dokumenterede måneder.

Om reglerne

Fra 1. januar 2019 er det efter reglerne en betingelse for at modtage uddannelses- eller kontanthjælp, at personen har haft lovligt ophold her i riget i sammenlagt 9 år inden for de seneste 10 år. Personer, der ikke opfylder dette opholdskrav, har ret til integrationsydelse. Opholdskravet gælder dog ikke for EU-/EØS-borgere, der efter EU-retten er berettigede til hjælpen.

Det forlængede opholdskrav finder som udgangspunkt ikke anvendelse for personer, der modtager uddannelses- eller kontanthjælp ved lovens ikrafttræden den 1. januar 2019. Dog bliver denne persongruppe omfattet af det forlængede opholdskrav, hvis udbetalingen af uddannelseshjælp eller kontanthjælp efter lovens ikrafttræden har været ophørt i to hele kalendermåneder eller derover, og der igen ansøges om hjælp.

Efter reglerne er retten til uddannelseshjælp eller kontanthjælp pr. 1. januar 2019 tillige betinget af, at personen har haft ordinær beskæftigelse her i riget i en periode, som sammenlagt svarer til fuldtidsbeskæftigelse i to år og seks måneder inden for de seneste ti år.

Efter reglerne gælder beskæftigelseskravet for en udlænding, der på baggrund af indrejse fra udlandet er blevet folkeregistreret her i riget med virkning fra den 1. januar 2008 eller senere, og som ikke tidligere har været folkeregistreret her i riget, og for andre personer, der er blevet folkeregistreret som indrejst fra udlandet i riget med virkning fra den 1. januar 2008 eller senere efter udlandsophold i mere end 12 på hinanden følgende måneder.

Efter reglerne er en person, som modtager eller ansøger om hjælp, forpligtet til at bidrage med oplysninger, der er nødvendige for at afgøre, om den pågældende har ret til uddannelseshjælp, kontanthjælp eller integrationsydelse. Det påhviler personen at skaffe de nødvendige oplysninger. Kan personen ikke dokumentere, at opholdskravet er opfyldt, yder kommunen integrationsydelse.

Ved vurderingen af, om en person har haft ophold i Danmark, tages der udgangspunkt i, om den pågældende har været registreret på en adresse i Danmark. Dette udgangspunkt kan dog fraviges, hvis de faktiske forhold i en konkret situation giver anledning til tvivl om personens faktiske og lovlige ophold i Danmark.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.

Metadata

Retsområder

Aktivloven

Nøgleord

KontanthjælpSelvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelseSærlig grundUddannelseshjælpKrav til dokumentationUdtalelse fra folketingets ombudsmandOpholdskravManglende indtægt

Paragraffer

§ 11

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse 43-16

Udgivet: 2016-07-22

Generelt om særlig støtte Borgere, som har høje boligudgifter eller stor forsørgerbyrde, kan efter aktivloven få særlig støtte. Det er en betingelse for at få særlig støtte, at ansøgeren har været ude for ændringer i sine forhold, som har bevirket, a...

Ankestyrelsens principafgørelse 17-13

Udgivet: 2013-12-04

Indtægter medfører som udgangspunkt fradrag i ledighedsydelse. Det gælder også løbende udbetaling af pension, som er led i et tidligere ansættelsesforhold, og som er af en sådan karakter, at det er sædvanligt, at arbejdsgiveren bidrager til pensionen...

Ankestyrelsens principafgørelse A-13-04

Udgivet: 2013-07-10

Ansøger var berettiget til kontanthjælp for juli måned. Begrundelsen var, at han af helbredsgrunde havde afbrudt en kompetencegivende uddannelse som kok. Han begyndte at læse til studentereksamen fra 1. august. Ankestyrelsen fandt at han ikke kunne a...