Ankestyrelsens principafgørelse 97-12

GældendeÅr: 2012Udgivet: 2013-07-10

Beskrivelse

Ankestyrelsen fandt, at retten til midlertidig erstatning for tab af erhvervsevne, som var tilkendt under revalidering, skulle fortsætte, selvom revalideringen blev afbrudt som følge af en konkurrerende ryglidelse. Ankestyrelsen lagde vægt på, at der...

Journalnummer

J.nr.: 1201285-12

Indhold

Lovhenvisninger

  • Lov om arbejdsskadesikring - lovbekendtgørelse nr. 848 af 7. september 2009 - § 17

Afgørelse

Vi har besluttet at behandle sagen principielt til belysning af praksis i forhold til spørgsmålet om tab af erhvervsevne i situationer, hvor skadelidte på afgørelsestidspunktet midlertidigt er forhindret i tilbagevenden til arbejdsmarkedet på grund af en konkurrerende lidelse.

Resultatet er

• Du har ret til midlertidig erstatning for tab af erhvervsevne på 25 procent

Vi er således kommet til samme resultat som Arbejdsskadestyrelsen.

Vi tilslutter os Arbejdsskadestyrelsens beslutning om revision den 1. februar 2012.

Der var enighed på mødet.

Begrundelse for afgørelsen

Vi vurderer, at du som følge af arbejdsskaden har et midlertidigt erhvervsevnetab på skønsmæssigt 25 procent. Vi vurderer, at den midlertidige erstatning skal fortsætte i den periode, hvor din revalidering er midlertidigt afbrudt.

Der udbetales erstatning for tab af erhvervsevne, hvis arbejdsskaden har medført nedsat evne til at skaffe sig indtægt ved arbejde. Der gives ikke erstatning, hvis erhvervsevnen er nedsat med mindre end 15 procent.

Det fremgår af sagens oplysninger, at du den 25. juni 2007 i forbindelse med dit arbejde som køkkenmedhjælper pådrog dig en skade på højre knæ. Du er tilkendt et varigt mén på 8 procent for smerter og konstant uro i knæet.

Du har efter skaden ikke kunne genoptage dit arbejde. Du blev tilkendt revalidering til en fireårig kontoruddannelse. Arbejdsskadestyrelsen har ved afgørelse af 4. januar 2010 fastsat en midlertidig erstatning på 25 procent. Din årsløn er fastsat til 274.000 kroner.

Vi vurderer, at arbejdsskaden har medført funktionsbegrænsninger overfor knæbelastende arbejde. Vi kan tilslutte os Arbejdsskadestyrelsens skøn over nedsættelsen af din erhvervsevne. Vi vurderer, at din revalidering er begrundet i arbejdsskadens følger.

Det fremgår videre af sagens oplysninger, at du i marts 2010 pådrog dig en privat rygskade. Du har efterfølgende haft gener fra ryggen, og du fik foretaget en stivgørende operation i juni 2011. Din revalidering blev derfor afbrudt, og du er overgået til sygedagpenge. Du skal i gang med et genoptræningsforløb med en forventet varighed på et halvt år. Du skal derefter i gang med den praktiske del af din kontoruddannelse, som udgør de sidste to år af uddannelsen.

Vi vurderer, at den midlertidige erstatning skal fortsætte, uanset at revalideringen er afbrudt på grund af en konkurrerende lidelse.

Vi har lagt vægt på, at der er tale om en midlertidig afbrydelse, hvorefter du forventes at genoptage din revalidering. Vi har videre lagt vægt på, at der på afgørelsestidspunktet ikke er grund til at antage, at der vil være tale om andet end en midlertidig afbrydelse af overskueligt omfang. Endelig har vi lagt vægt på, at ryglidelsen ikke har en sådan alvorlig selvstændig karakter, at ryglidelsen må antages at være eneste årsag til det foreliggende erhvervsevnetab.

Oplysningerne fremgår særligt af din besvarelse af spørgeskema dateret 8. juli 2011.

Sagsoplysninger

  • Forsikringsselskab AA har påklaget Arbejdsskadestyrelsens afgørelse og anført, at din revalidering midlertidigt er afbrudt på grund af din operation, som intet har med arbejdsskaden at gøre. Det anføres, at retten til midlertidig erstatning derfor bør bortfalde indtil revalideringen kan genoptages.
  • Vi bemærker, at det anførte er indgået i vores vurdering af sagen. Da der er tale om en midlertidig og overskuelig afbrydelse af revalideringen, har vi ikke fundet grundlag for at bringe den midlertidige erstatning til ophør. Vi henviser til ovenstående begrundelse.

Metadata

Retsområder

Arbejdsskadeloven

Nøgleord

ArbejdsskadeKonkurrerende lidelserTab af erhvervsevne

Paragraffer

§ 17

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse 171-11

Udgivet: 2013-07-10

Ved spørgsmål om erstatning for tab af erhvervsevne gælder generelt, at skadelidte har pligt til at begrænse sit tab ved at lade sig omskole eller påtage sig ethvert arbejde, som med rimelighed kan forlanges med arbejdsskadens følger. Myndighederne h...

Ankestyrelsens principafgørelse 38-14

Udgivet: 2014-06-13

Hvis en tilskadekommen efter en arbejdsskade overgår til efterløn kan der være ret til erstatning for tab af erhvervsevne, hvis arbejdsskaden helt eller delvist er årsag til overgangen til efterløn. Ankestyrelsen har i principafgørelse U-6-07 taget s...

Ankestyrelsens principafgørelse 29-18

Udgivet: 2018-06-12

Tabet af erhvervsevne for selvstændige erhvervsdrivende, der efter en arbejdsskade er tilkendt tilskud til selvstændig virksomhed efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats § 70 g, skal fastsættes skønsmæssigt efter arbejdsskadesikringslovens § 17. ...