Ankestyrelsens principafgørelse 45-09

GældendeÅr: 2009Udgivet: 2013-07-10

Beskrivelse

Værdipapirer pantsat i depot kunne ikke betragtes som likvid formue. Ankestyrelsen lagde vægt på, at de værdipapirer, som var i depot, var pantsat som dækning for et boliglån. Blev værdipapirerne solgt, ville værdien heraf blive brugt til nedbringels...

Journalnummer

J.nr.: 6000314-08

Indhold

Lovhenvisninger

  • Lov om social pension - lovbekendtgørelse nr. 484 af 29. maj 2007 - § 14a, § 14b og § 72d

Afgørelse

Ankestyrelsen tiltrådte nævnets afgørelse.

Begrundelsen for afgørelsen var, at der ikke var grundlag for at sidestille værdipapirer i pantsat depot med likvid formue. Den likvide formue oversteg herefter ikke formuegrænsen for tildeling af hverkensupplerende pensionsydelse eller helbredstillæg, hvis betingelserne i øvrigt var opfyldt.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at der var et bankindestående på omkring kr. 47.000.

Ankestyrelsen lagde endvidere vægt på, at de værdipapirer, som var i depot, var pantsat som dækning for et boliglån. Blev værdipapirerne solgt, ville værdien heraf blive brugt til nedbringelse af lånet.

Information

  • Ansøgeren havde en formue af værdipapirer pantsat i depot til en kursværdi af ca. kr. 75.648 og en formue på ca. kr. 46.668.
  • Ansøgeren havde pantsat værdipapirerne i depot som sikkerhed for et boliglån optaget i en bank. Banken havde oplyst, at værdien af pantet ville blive brugt til nedbringelse af boliglånet, såfremt værdipapirerne blev solgt.
  • Kommunen traf afgørelse om afslag på helbredstillæg samt afslag på supplerende pensionsydelse med den begrundelse, at den samlede likvide formue oversteg formuegrænsen som i 2007 var kr. 58.200.
  • Det sociale nævn ændrede kommunens afgørelse med begrundelsen, at den likvide formue ikke oversteg formuegrænsen, hvorfor ansøgeren var berettiget til helbredstillæg og supplerende pensionsydelse, forudsat betingelserne herfor var opfyldt.
  • Nævnet lagde vægt på, at ansøgeren på tidspunktet for kommunens afgørelse havde en formue på i alt kr. 122.316 bestående af et bankindestående på kr. 46.668 og aktier og obligationer i depot med en samlet kursværdi på kr. 75.648.
  • Kommunen klagede over afgørelsen.
  • Kommunen anførte i klagen til Ankestyrelsen, at værdien af ansøgerens aktier og obligationer i depot efter kommunens vurdering måtte sidestilles med likvid formue.
  • Kommunen ønskede at få fastslået, om håndpantsætning af et depot af obligationer og børsnoterede aktier indebar, at der var grundlag for at fravige ordlyden af § 14 b, stk. 2, nr. 2 og 4, som pensionslovens § 72 d, stk. 2 også henviste til, hvorefter kursværdien af obligationer og kursværdien af deponerede børsnoterede aktier indgik ved opgørelse af den likvide formue.
  • Sagen blev behandlet i principielt møde med henblik på belysning af praksis i forbindelse med likvid formue.

Metadata

Retsområder

Lov om social pension

Nøgleord

Pansat depotSupplerende pensionsydelseHelbredstillægLikvid formue

Paragraffer

§ 14b§ 72d§ 14a

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse P-3-04

Udgivet: 2013-07-11

Beregning af ret til supplerende pensionsydelse skulle foretages på grundlag af de samme oplysninger om den personlig indkomst, der blev anvendt til beregning af indkomstskat efter personskatteloven. Efter reglerne i personskatteloven skulle værdien ...

Ankestyrelsens principafgørelse P-7-08

Udgivet: 2013-07-11

Ved opgørelse af formue, som står på ansøgerens bankkonto, skal beløb, der omkring opgørelsestidspunktet er modtaget til dækning af leveomkostninger, ikke indgå i formuen, men betragtes som indtægt....

Ankestyrelsens principafgørelse 24-12

Udgivet: 2013-07-10

Friværdien i en ejerbolig, som en pensionist ikke bebor, indgår ikke i beregningsgrundlaget for tilkendelse af helbredstillæg og supplerende pensionsydelse (ældrecheck). Der er ikke hjemmel til at anse friværdi for omfattet af de regler, der er fasts...