Ankestyrelsens principmeddelelse 11-24 om Rådighedstimer, kontant tilskudsordning, borgerstyret personlig assistance
Beskrivelse
Principmeddelelsen fastslår Denne principmeddelelse fastslår, i hvilke situationer der skal udmåles aktive hjælpertimer, og hvornår der kan udmåles rådighedstimer efter udmålingsbekendtgørelsen, herunder hvilke hensyn der kan inddrages ved udmåling a...
Journalnummer
23-104769
Indhold
Afgørelse
Sag nr. 1, j.nr. 23-8105
Du har klaget over A Kommunes afgørelse om udmåling af hjælp i din ordning om borgerstyret personlig assistance. A Kommune afgjorde sagen den 1. december 2022.
Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.
Resultatet er:
Kommunen skal behandle din sag igen.
Det betyder, at vi hjemviser sagen til ny behandling, og at kommunen skal afgøre sagen på ny. Du skal være opmærksom på, at en ny behandling godt kan føre til det samme resultat i din sag.
Kommunen kontakter dig.
Begrundelse for afgørelsen
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at sagen ikke er tilstrækkeligt oplyst til, at det kan afgøres, om du er kompenseret for dit behov for støtte med den udmålte hjælp i din ordning om borgerstyret personlig assistance (BPA-ordning).
Vi vurderer, at kommunens faglige vurdering ikke i tilstrækkelig grad er underbygget af faktuelle oplysninger. Det er navnlig oplysninger om omfanget og hyppigheden af dit hjælpebehov om natten.
De manglende oplysninger udgør en væsentlig del af kommunens beslutningsgrundlag og skal derfor indgå i den faglige vurdering, som kommunen skal foretage, når den skal afgøre sagen. Oplysningerne vil derfor kunne have væsentlig betydning for afgørelsens resultat.
Ankestyrelsen foretager en retlig prøvelse af kommunens afgørelse. Vi tager stilling til baggrunden for afgørelsen, herunder om sagen er tilstrækkeligt oplyst, og om de faktiske omstændigheder, afgørelsen er baseret på, er korrekte og vægtet i overensstemmelse med lovgivningen og vores praksis.
Hvad er afgørende for resultatet
Kommunen lægger til grund, at du er kompenseret for dit støttebehov med den bevilgede hjælp i form af aktive hjælpertimer og rådighedstimer.
Kommunen finder således, at dit hjælpebehov til faste og forudsigelige opgaver er dækket med de udmålte aktive hjælpertimer til personlig pleje og praktiske opgaver i morgen-, dag- og aftentimerne samt hjælp til tre toiletbesøg om natten, og at dit øvrige hjælpebehov om natten, fx hjælp til lejringer, er dækket med de fire udmålte rådighedstimer pr. nat.
Der er i sagen ikke oplysninger af mere konkret karakter, der understøtter kommunens vurdering af, at du er kompenseret for dit støttebehov om natten med den udmålte hjælp.
Det fremgår af sagen, at du lider af cerebral parese, og at du er permanent kørestolsbruger. Du har behov for hjælp til personlig pleje, praktiske opgaver, herunder hjælp til rengøring, tøjvask, indkøb, madlavning og anretning af mad, samt ledsagelse til indkøb og arbejdsrelaterede aktiviteter og sociale arrangementer uden for hjemmet.
Det fremgår også, at du går i seng omkring kl. 23.00 hver aften og sover til kl. 7.10 den følgende morgen, og at du ikke har behov for overvågning, mens du sover.
Du har i din klage over afgørelsen anført, at du har behov for 24 aktive hjælpertimer i døgnet, og at du har et forudsigeligt hjælpebehov om natten, der rækker ud over de fastsatte tre rådighedstimer. Du har henvist til, at du ud over hjælp til de tre toiletbesøg, som der er fastsat aktiv hjælpertid til, skal have hjælp til lejring og trykaflastning flere gange om natten, og at du derfor med sikkerhed har brug for hjælp 4-6 gange hver nat. Du har anført, at der således ikke er tale om, at du undtagelsesvis har behov for hjælp, men at du har et permanent hjælpebehov, der strækker sig over hele natten.
Vi finder derfor, at der er en væsentlig uoverensstemmelse mellem kommunens og din opfattelse af, om du er kompenseret for dit støttebehov om natten, og at denne tvivl ikke er afklaret på baggrund af sagens øvrige oplysninger. Det kan derfor ikke afgøres, om du med de udmålte aktive hjælpertimer og rådighedstimer er tilstrækkeligt kompenseret for dit hjælpebehov om natten.
Hvad skal kommunen gøre
Kommunen skal undersøge dit støttebehov om natten mere indgående. Det skal ske i samarbejde med dig og pårørende eller andre, det kan være relevant at inddrage i varetagelsen af dine interesser.
Kommunen kan indhente oplysninger fra relevante fagpersoner, fx dit plejepersonale, der har kendskab til din funktionsevne, og som derfor kan belyse dit støttebehov om natten.
Kommunen skal på den baggrund foretage en faglig vurdering af dit støttebehov og i sin udmåling af støtte tage hensyn til formålet med en BPA-ordning. Kommunen skal, ud fra de indhentede supplerende oplysninger om omfanget og karakteren af dit hjælpebehov om natten, vurdere, i hvilket omfang du har et fast eller forventet hjælpebehov om natten, der kræver aktiv tjeneste fra hjælperens side, eller om en del af dit hjælpebehov er sporadisk og kun undtagelsesvist vil opstå, således at det kan dækkes via rådighedstimer.
Kommunen skal herefter træffe en ny afgørelse. Hvis kommunen ikke fuldt ud imødekommer din ansøgning, skal kommunen i afgørelsen angive de hovedhensyn og de faktiske oplysninger, der er indgået i kommunens vurdering.
Vi bemærker, at du kan klage over den nye afgørelse efter de almindelige regler. Det betyder, at du kan klage til kommunen inden fire uger efter, du har modtaget den nye afgørelse fra kommunen.
Om reglerne
Det følger af servicelovens § 96, stk. 1, at kommunen skal tilbyde borgerstyret personlig assistance. Borgerstyret personlig assistance ydes som tilskud til dækning af udgifter ved ansættelse af hjælpere til pleje, overvågning og ledsagelse til borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har et behov, som gør det nødvendigt at yde denne ganske særlige støtte.
Det overordnede formål med reglerne om BPA er at skabe grundlag for fleksible ordninger. Borgere, der kan og ønsker at modtage tilskud til selv at ansætte hjælpere, får tilbudt en ordning, der tager udgangspunkt i borgerens selvbestemmelse, og som dermed kan tilpasses borgernes ønsker og behov, så personer med omfattende funktionsnedsættelser kan fastholde eller opbygge et selvstændigt liv.
Vi bemærker i den forbindelse, at kommunen, særligt til borgere, som ikke modtager døgnhjælp, i forbindelse med den samlede udmåling af hjælpebehovet skal vurdere, om der kan være behov for at udmåle en årlig pulje til fx weekend- ophold, kurser mv., hvor der kan være behov for ekstra hjælpetimer.
En udmåling af hjælp, der tager udgangspunkt i kommunens sædvanlige udmåling til hjemmepleje efter servicelovens bestemmelse om praktisk og personlig hjælp og pleje i § 83, er ikke i overensstemmelse med formålet med ordningen om borgerstyret personlig assistance. Kommunens kvalitetsstandarder for § 83 kan derfor ikke anvendes som udgangspunkt for at udmåle hjælp efter § 96.
Ved rådighedstimer er hjælperen er til stede, men udfører kun helt undtagelsesvis udfører hjælp for borgeren.
I situationer, hvor en borger, der er omfattet af personkredsen for reglerne om borgerstyret personlig assistance i §§ 95 eller 96, kan der udmåles rådighedstimer i tidsrummet fra kl. 6.00 til kl. 23.00, hvis der i dette tidsrum undtagelsesvist udføres aktiviteter for borgeren, og borgeren således har et uforudsigeligt og sporadisk hjælpebehov.
Der udmåles ikke tilskud til dækning af rådighedstimer, hvis borgeren har et fast eller forudsigeligt hjælpebehov, der kræver aktiv tjeneste fra hjælperens side. Hvis der er en forventning om, at borgeren har brug for aktiv hjælp, skal der således i stedet udmåles tilskud til aktiv hjælpertid i form af punktvise ydelser med henblik på dækning af borgerens kendte hjælpebehov.
Efter retssikkerhedsloven foretager Ankestyrelsen generelt en retlig prøvelse af førsteinstansens afgørelse. Det betyder, at vi blandt andet tager stilling til, om førsteinstansen har
- anvendt de korrekte regler, og om anvendelsen er korrekt,
- indhentet alle relevante og tilstrækkelige oplysninger i sagen,
- inddraget relevante og saglige hensyn og
- overholdt sagsbehandlingsreglerne.
Hvis førsteinstansen har gjort dét - eller Ankestyrelsen i forbindelse med sin sagsbehandling har rettet op på eventuelle væsentlige fejl - har vi ikke grundlag for at tilsidesætte førsteinstansens konkrete og individuelle vurdering i sagen.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet.
Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde på
www.ast.dk
Sag nr. 2, 23-15480/23-15482.
Du har klaget over A Kommunes afgørelse om kontant tilskud til støtte og hjælp til personlig pleje, praktiske opgaver i hjemmet samt madservice. A Kommune afgjorde sagen den 7. oktober 2022.
Kommunen har i forbindelse med genvurderingen den 21. februar 2023 udvidet omfanget af den personlige og praktiske hjælp.
Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.
Resultatet er:
Du har ikke ret til kontant tilskud til mere personlig hjælp og pleje samt praktisk hjælp og madservice end det, som kommunen har bevilget.
Du har ikke ret til rådighedstimer.
Du har ikke ret til overvågning om natten.
Det betyder, at vi stadfæster kommunens afgørelse, og at afgørelsen ikke ændres.
Begrundelse for afgørelsen
om
udmåling af kontant tilskud til personlig og pleje samt praktisk hjælp og madservice
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at du med den udmålte personlige hjælp og pleje samt praktiske hjælp til nødvendige rengøringsopgaver i hjemmet samt madservice er kompenseret for din funktionsnedsættelse.
I din konkrete sag tilsidesætter vi ikke den vurdering, som kommunen har foretaget. Det gør vi ikke, fordi vi ikke har konstateret retlige mangler i kommunens afgørelse.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger til grund, at du lider af infantil autisme og middelsvær mental retardering, og at din funktionsevne derfor er nedsat på grund af fysiske eller psykiske forhold eller særlige sociale problemer.
Det fremgår af sagen, at kommunen, i forbindelse med genvurderingen, har udvidet den udmålte tid til støtte til at tage overtøj og sko af og på, sådan at du fremadrettet har ret til 5 minutters hjælp 36 gange om ugen. Kommunen har ved genvurderingen af sagen ligeledes bevilget dig 20 minutters støtte til indkøb om ugen. Hjælpen ydes til at bestille og sætte varer på plads. Ved genvurderingen har kommunen endelig reguleret antallet og omfanget af toiletbesøg.
Vi lægger vægt på, at du med den udmålte støtte til personlig pleje og hjælp, herunder hjælp til toiletbesøg, omklædning, bad og anden personlig hygiejne, er kompenseret for din funktionsnedsættelse, og at kommunen ved udmålingen konkret har taget højde for oplysningerne om din døgnrytme samt omfanget og karakteren af dit støttebehov på forskellige tidspunkter af døgnet.
Vi lægger således vægt på, at det ved udmålingen af hjælpen til de enkelte ydelser konkret er vurderet, hvor lang tid det tager at udføre de forskellige opgaver, samt at der ved tidsudmålingen er foretaget en gennemsnitsbetragtning, der tager højde for, at du på dårlige dage har behov for mere hjælp og på gode dage har behov for mindre.
I forhold til hjælp til anretning og indtagelse af måltider samt oprydning efter måltidet lægger vi vægt på, at kommunen har foretaget et konkret tidsestimat på baggrund af en afprøvning af en realistisk spisesituation, hvor der var tilstrækkelig tid til at afvikle spisningen i et roligt tempo.
Særligt i forhold til udmålingen af puljetimer har vi lagt vægt på, at kommunen har foretaget en konkret vurdering af, hvilke opgaver til personlig og praktisk hjælp, der bliver henholdsvis flere og færre af, hvis du, fx på grund af sygdom, ikke er i dagtilbud. Kommunen har sammenholdt disse beregninger med oplysninger om, hvor meget sygefravær du normalt har i løbet af et år samt antallet af helligdage, hvor du ikke er i dagtilbud.
Særligt i forhold til udmålingen af tid til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet har vi lagt vægt på, at kommunen har foretaget en helhedsvurdering af dit behov for praktisk hjælp til oprydning, rengøring, tøjvask og skift af sengelinned, og at kommunen har taget højde for, at du bor sammen med dine to forældre, der begge er raske og derfor vil kunne varetage deres forholdsmæssige del af opgaverne i hjemmet.
Vi finder ikke grundlag for at tilsidesætte kommunens afgørelse om, at din andel af rengøringen svarer til en gang rengøring hver 6. uge, eller at der i sagen i øvrigt er oplyst om forhold af mere konkret karakter, der taler for, at du har et nødvendigt behov for yderligere praktisk hjælp.
Vi finder desuden, at der med bevillingen af fire ugentlige timers afløsning af dine forældre i rimeligt omfang er taget højde for, at dine forældre kan forlade hjemmet og deltage i andre aktiviteter.
Begrundelse for afgørelsen om afslag på rådighedstimer
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at du med den punktvise udmålte personlige hjælp og pleje samt praktiske hjælp til nødvendige opgaver i hjemmet og madservice er kompenseret for din funktionsnedsættelse.
Vi vurderer også, at du ikke har et sådant hjælpebehov, der gør det nødvendigt at fastsætte rådighedstimer ud over den udmålte støtte og hjælp til konkrete personlige og praktiske opgaver.
I din konkrete sag tilsidesætter vi ikke den vurdering, som kommunen har foretaget. Det gør vi ikke, fordi vi ikke har konstateret retlige mangler i kommunens afgørelse.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at udmålingen af støtte og hjælp til personlig og praktisk hjælp er foretaget på baggrund af oplysningerne i dit døgnskema, og at kommunen konkret har undersøgt dit hjælpebehov i forskellige situationer, fx bad, toiletbesøg og indtagelse af måltider. Vi finder, at der ud fra disse observationer og afprøvninger er udmålt den nødvendige støtte og hjælp i forbindelse med alle enkeltstående opgaver, der kompenserer for din funktionsnedsættelse, og at du derfor ikke herudover har brug for, at der afsættes tid til rådighedstimer.
Vi er opmærksomme på, at din partsrepræsentant oplyser, at du har brug for at have en hjælper til at stå til rådighed, hvis du får behov for hjælp om natten. Det fremgår af døgnskemaet, at du søger tryghed hos dine forældre om natten.
Vi finder dog ikke, at det er godtgjort, at du har en funktionsnedsættelse eller et hjælpebehov, som gør det nødvendigt, at en hjælper står til rådighed, og som derfor kan begrunde en udmåling af rådighedstimer.
Vi kan i denne forbindelse oplyse, at der ikke udmåles rådighedstimer alene for at skabe tryghed for borgeren, hvis borgeren reelt ikke har et behov for, at en hjælper kan træde til og yde assistance.
Begrundelse for afgørelsen om afslag på overvågning
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at du ikke er i personkredsen for udmåling af støtte i form af overvågning i din kontante tilskudsordning.
I din konkrete sag tilsidesætter vi ikke den vurdering, som kommunen har foretaget. Det gør vi ikke, fordi vi ikke har konstateret retlige mangler i kommunens afgørelse.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at du har ønsket overvågning om natten, fordi det vil gøre dig mere tryg og berolige dig, men at en manglende overvågning om natten ikke vil have fatale eller livstruende konsekvenser for dig. Vi vurderer derfor, at du ikke har et behov for overvågning om natten.
Om reglerne
Praktisk hjælp, personlig hjælp og madservice skal bidrage dels til at vedligeholde fysiske eller psykiske færdigheder, dels til at afhjælpe væsentlige følger af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.
Enhver person i husstanden skal bidrage til at løse sin andel af de praktiske opgaver i hjemmet. En kommune skal derfor bedømme borgerens samlede situation og om nødvendigt inddrage oplysninger om eventuelt andre medlemmer i husstanden. En kommune kan lægge til grund, at et medlem af en husstand kan varetage sin forholdsmæssige andel af opgaverne i hjemmet, medmindre særlige forhold gør sig gældende. Det kan være forhold som fx helbred, ressourcer og livssituation eller lignende. Hvis det er tilfældet, skal kommunen undersøge og vurdere, i hvilket omfang den enkelte i husstanden, i lyset af sin situation, er i stand til at deltage i at løse de fælles opgaver i hjemmet. Den forholdsmæssige andel nedsættes konkret til, hvad der kan begrundes i de særlige forhold. Vi henviser til principmeddelelse 3-19.
Personlig hjælp og pleje mv. tildeles efter en individuel behovsvurdering for at styrke den enkeltes funktionsmuligheder eller kompensere for nedsat funktionsevne, der kan skyldes fysiske, psykiske (og eller) sociale årsager og som betyder at den enkelte ikke kan fungere optimalt i dagligdagen eller i relation til omgivelserne.
Kommunens serviceniveau er udgangspunktet for, hvad borgeren kan forvente af hjælp. Serviceniveauet skal fraviges i de tilfælde, hvor borgerens behov nødvendiggør dette. Der skal altid foretages en konkret og individuel vurdering af borgerens behov for hjælp.
Ud over objektive kriterier - eksempelvis særlige helbredsmæssige forhold hos borgeren - skal også subjektivt prægede forhold indgå i vurderingen af borgerens behov, såsom borgerens værdighed, integritet og personlige glæde ved at leve i et rent hjem og især borgerens mulighed for at leve et så normalt liv som muligt, herunder et socialt liv. Vi henviser til principmeddelelse 82-12.
Kommunen kan i sin kvalitetsstandard beslutte, at borgere, som er i stand til at benytte tekniske redskaber, som fx online supermarked eller telefonisk varebestilling, ikke kan modtage indkøbsordning. Hvis borgeren selv kan varetage opgaven og dermed er selvhjulpen, er borgeren ikke berettiget til at modtage praktisk hjælp.
Serviceniveauet, som det er beskrevet i kvalitetsstandarden, skal fraviges, hvis borgerens behov nødvendiggør det. Kommunen skal altid foretage en konkret vurdering af den enkelte borgers behov for hjælp til indkøb. Kommunen skal vurdere, om borgeren er i stand til at benytte de tekniske redskaber. Kommunen skal sørge for, at borgere, der ikke selv kan foretage indkøb, får bevilget den nødvendige praktiske hjælp til varetagelse af opgaven, herunder indkøbsordning.
Hvis borgeren selvstændigt kan bestille varer telefonisk eller via online supermarkeder er borgeren ikke omfattet af personkredsen for praktisk hjælp. Kommunen er derfor ikke forpligtet til at betale for vareudbringning af varer bestilt telefonisk eller via online supermarkeder. Vi henviser til principmeddelelse 13-16.
Der er ikke i serviceloven præcise beskrivelser af, hvilke normer der gælder for rengøring. Der er i kommunens kvalitetsstandard generel serviceinformation om rengøring til borgerne i kommunen. Hjælp efter serviceloven skal dog altid tilrettelægges på baggrund af en konkret og individuel vurdering af den enkelte borgers behov og forudsætninger.
Kommunen skal ud fra en konkret vurdering af hjælpebehovet opgøre, hvor lang tid de enkelte konkrete hjælpeopgaver i hjemmet tager, som borger får bevilget støtte til. Kommunen skal begrunde udmålingen af tid til hjælpeopgaverne efter servicelovens § 95.
Efter forarbejderne til serviceloven er det en betingelse for at modtage kontant tilskud til overvågning om natten, at overvågningen er livsvigtig for borgeren, og at der uden overvågning vil kunne opstå situationer, som kan få fatale konsekvenser eller medføre alvorlig skade på borgeren. Det kan fx dreje sig om tilfælde, hvor borgeren har risiko for fejlsynkning eller lider af epileptiske anfald, og hvor det kan få fatale konsekvenser eller medføre alvorlig skade på borgeren, hvis der ikke altid er en person til stede, som kan yde akut hjælp.
Overvågningsbehovet vil derimod ikke være til stede, hvis der alene er behov for at tilse borgeren på faste tidspunkter enkelte gange i løbet af natten.
Efter retssikkerhedsloven foretager Ankestyrelsen generelt en retlig prøvelse af førsteinstansens afgørelse. Det betyder, at vi blandt andet tager stilling til, om førsteinstansen har
- anvendt de korrekte regler, og om anvendelsen er korrekt,
- indhentet alle relevante og tilstrækkelige oplysninger i sagen,
- inddraget relevante og saglige hensyn, og
- overholdt sagsbehandlingsreglerne.
Hvis førsteinstansen har gjort dét - eller Ankestyrelsen i forbindelse med sin sagsbehandling har rettet op på eventuelle væsentlige fejl - har vi ikke grundlag for at tilsidesætte førsteinstansens konkrete og individuelle vurdering i sagen.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet.
Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde på
www.ast.dk
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2024-06-29
Principmeddelelsen fastslår Denne principmeddelelse fastslår, i hvilke situationer der skal udmåles aktive hjælpertimer, og hvornår der kan udmåles rådighedstimer efter udmålingsbekendtgørelsen, herunder hvilke hensyn der kan inddrages ved udmåling a...
Udgivet: 2013-07-11
En pensionist havde ret til plejetillæg, uanset at hun havde personlige hjælpere døgnet rundt. Formålet med plejetillæg var, at pensionisten selv skulle afholde merudgifterne i forbindelse med plejebehovet i det omfang tillægget gav mulighed herfor. ...
Udgivet: 2019-12-21
Efter serviceloven har en borger med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, som er i stand til at være arbejdsleder, mulighed for at få udbetalt et tilskud til selv at ansætte sine hjælpere, enten i en ordning om kontant tilsk...