Ankestyrelsens principafgørelse 60-17
Beskrivelse
En kommune skal, inden den afgør en sag om hjælp og støtte til fx ældre og borgere, som har en funktionsnedsættelse, sikre sig, at borgeren er i stand til at varetage sine interesser. Det betyder, at kommunen skal være opmærksom på, om der er behov f...
Journalnummer
2016-2131-29164
Indhold
Afgørelse
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at du på grund af din nedsatte funktionsevne ikke kan udnytte dine partsrettigheder under sagens behandling i kommunen.
Vi vurderer også, at kommunen ikke har været opmærksom på din manglende evne til at varetage dine egne interesser under sagens behandling. Du har derfor ikke har haft mulighed for på et informeret grundlag at tage stilling til, om du ønsker at klage over kommunens afgørelse.
Kommunen burde have forholdt sig til, om der er grundlag for at bede Statsforvaltningen om at beskikke en værge til dig.
Vi vurderer derfor, at afgørelsen har en retlig mangel, som medfører afgørelsens ugyldighed.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at du har en nedsat psykisk funktionsevne i væsentlig grad (som følge af cerebral parese, atypisk autisme samt retarderet psykomotorisk og fysiologisk udvikling), og at du derfor ikke har kunnet varetage dine egne interesser under sagens behandling i kommunen. Af samme årsag, er du heller ikke i stand til at forstå rækkevidden af en fuldmagt, og derfor har du ikke mulighed for at give et informeret samtykke hertil.
Vi lægger også vægt på, at din far ikke kan give en gyldig fuldmagt til Retshjælpen, da han ikke er værge for dig.
Desuden lægger vi vægt på, at din far, som har været involveret i din sag i kommunen, ikke længere er enig med kommunen om den hjælp og støtte, som du har behov for.
Endelig lægger vi vægt på, at der ikke er hjemmel til at overdrage partens rettigheder til andre end den person, som du udtrykkeligt har peget på som partsrepræsentant. Ankestyrelsen har ikke vished for - da du ikke kan overskue rækkevidden af en fuldmagt - at det er dit ønske, at din far skal repræsentere dig og forholde sig til dine anliggender.
Det er oplyst, at du har en varig nedsat funktionsevne. Det fremgår, at du har cerebral parese og atypiske autisme. Du er desuden retarderet i din psykomotoriske og fysiologiske udvikling.
Oplysningerne fremgår særligt af kommunens oplysninger om din funktionsevne.
Om reglerne
Det er kun den person, som afgørelsen vedrører, der kan klage over afgørelsen. Det betyder dog i praksis, at også andre personer med partsstatus; fx værge og partsrepræsentant har klageadgang.
Ifølge servicelovens § 82, stk. 1, 2. pkt., skal kommunalbestyrelsen være opmærksom på, om der er behov for at bede Statsforvaltningen om at beskikke en værge efter værgemålsloven.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
En tværkommunal underretning i henhold til servicelovens regler om særlig støtte til børn og unge var ikke en afgørelse, der kunne indbringes for det sociale nævn eller Ankestyrelsen. Klage over videregivelse af oplysninger kunne derfor heller ikke b...
Udgivet: 2013-07-11
Ved nævnets behandling af en klage over, at kommunen havde afslået at lade sagen overgå til behandling efter pensionsreglerne, havde nævnet alene ret til at tage stilling til denne afgørelse. Nævnet havde således ikke kompetence til samtidig at tilke...
Udgivet: 2013-07-10
Når en kommunes kvalitetsstandard er anvendt i forbindelse med afgørelsen af en konkret sag, er der adgang for klageinstanserne til at efterprøve, om kvalitetsstandarden er i overensstemmelse med loven. Ankestyrelsen fandt, at kommunens generelle ser...