Ankestyrelsens principafgørelse 25-17

GældendeÅr: 2017Udgivet: 2017-05-03

Beskrivelse

Ledsageordningen – som er en naturalydelse – træder i kraft fra det tidspunkt, hvor ledsageren er godkendt og ansat af kommunen. Det gælder også i de tilfælde, hvor borgeren får mulighed for at få ordningen som et kontant tilskud. Beløbet ydes af kom...

Journalnummer

2016-2134-23236

Indhold

Afgørelse

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsen vurderer, at du ikke er berettiget til at få dækket de udgifter, du havde i forbindelse med besøg hos din bror i julen 2014 efter servicelovens bestemmelse om ledsageordning.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at ledsageordningen først træder i kraft fra det tidspunkt en ledsager er godkendt og ansat af kommunen.

Vi henviser i øvrigt til vores praksis i principafgørelse 76-15 om selvudpeget hjælper, hvor det fremgår, at denne ydelse først er bevilget fra det tidspunkt, der er truffet afgørelse om, at betingelserne for ordningen er opfyldt. Det samme gør sig efter Ankestyrelsens opfattelse gældende i ledsageordningen.

Vi finder på den baggrund, at du ikke er berettiget til at få disse udgifter dækket, da en eventuel ledsager endnu ikke var godkendt og ansat af kommunen, og da du ikke havde udgifter i forbindelse med ledsagelsen, til ledsageren.

Om reglerne

Kommunen skal yde 15 timers ledsagelse om måneden til personer, der på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne ikke kan færdes alene. Retten til ledsagelse gælder uanset boform.

Ordningen henvender sig til voksne, der på grund af fysisk eller psykisk funktionssvigt ikke kan færdes alene uden for hjemmet. Der kan være tale om personer med svære bevægelseshandicap, kørestolsbrugere, hjerneskadede, blinde, udviklingshæmmede etc.

Ledsageordningen kan bevilges til personer mellem 18 og 67 år i

det omfang, at folkepensionsalderen, jf. § 1 a i lov om social pension,

er mindre end 67 år.

Ledsageordningen omfatter selve ledsagelsen og de funktioner, der er

direkte forbundet med ledsagelsen, fx hjælp med at tage overtøj af

og på, hjælp til toiletbesøg samt hjælp med kørestol og andre ganghjælpemidler.

Personer, der har ophold i botilbud eller er længerevarende indlagt på sygehus, er berettiget til ledsagelse på lige fod med personer uden for

botilbud. Individuel ledsagelse vil dog ofte være et led i botilbuddet.

Kommunen skal foretage en konkret vurdering af borgerens behov for

hjælp. Der er ikke krav til, hvad indholdet skal være. Det kan være biografture, indkøb, deltagelse i undervisning, sportsudøvelse, møder, ture i naturen osv.

Hvis en borger har behov for socialpædagogisk støtte eller anden støtte,

der kræver særlige kvalifikationer hos ledsageren, vil borgeren ikke være berettiget til ledsageordning.

Sagsoplysninger

  • Vi er opmærksomme på dine indsigelser om, at du nu er omfattet af personkredsen for ledsagelse.
  • Vi skal henvise til vores begrundelse om, at en bevilling af ledsagelse først træder i kraft, når ledsageren er godkendt og ansat af kommunen, hvilket betyder, at borgeren først er berettiget til ordningen og de afledte muligheder for at få dækket et begrænset beløb i forbindelse med ledsagelsen, når dette er sket.

Metadata

Retsområder

Serviceloven

Nøgleord

LedsageordningOpsparing af timerUdgifter til ledsagelsenGodkendelseAnsøgningstidspunkt

Paragraffer

§ 2§ 97§ 94§ 1a§ 6§ 1§ 9§ 83

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse 53-15

Udgivet: 2015-08-28

Selvudpeget hjælper til hjemmehjælp En borger, der modtager hjemmehjælp, kan vælge selv at udpege hjælperen. En borger kan godt gøre brug af ordningen om selvudpeget hjælper til hjælp i hjemmet, selvom borgeren er under værgemål. Formuleringen i best...

Ankestyrelsens principafgørelse 60-15

Udgivet: 2015-09-26

Kommunen skal yde den nødvendige hjælp og støtte efter servicelovens regler om socialpædagogisk støtte, så borgere med betydelig nedsat psykisk og fysisk funktionsevne eller særlige sociale problemer så vidt muligt er stand til at leve og udfolde sig...

Ankestyrelsens principmeddelelse 94-19

Udgivet: 2019-12-17

Principmeddelelsen er en omskrivning af 160-10. Principmeddelelsen indeholder ikke noget nyt. Den praksis, som Ankestyrelsen tidligere har slået fast principielt, gælder således fortsat på tidspunktet for offentliggørelsen af denne principmeddelelse....