Ankestyrelsens principmeddelelse 37-23 om samvær under anbringelse, afbrydelse af samvær, afbrydelse af kontakt, samvær og kontakt med andre end forældrene, netværk, partsstatus, klageberettigede
Beskrivelse
Principmeddelelsen fastslår Børn og unge, der bliver anbragt uden for hjemmet, har ret til samvær og kontakt med deres forældre og netværk. Kommunen træffer afgørelse om omfanget og udøvelsen af samværet og kontakten og kan fastsætte nærmere vilkår f...
Journalnummer
23-54200, 23-54201
Indhold
Afgørelse
J.nr. 23-54200:
Mor og barn A har klaget over børn og unge-udvalget i X kommunes afgørelse om barn A, født den 25. december 2007. Børn og unge-udvalget afgjorde sagen den 15. juni 2023.
Ankestyrelsen har nu afgjort sagen i møde den 18. august 2023.
Resultatet er:
Børn og unge-udvalgets afgørelse om, at samvær og kontakt fra barn B til barn A skal være afbrudt ophæves.
Det betyder, at vi ophæver børn og unge-udvalgets afgørelse.
Sådan vurderer Ankestyrelsen sagen.
Vi vurderer, at det ikke er nødvendigt af hensyn til barn As sundhed og udvikling, at samvær og kontakt fra barn B til hende skal være afbrudt.
Vi ophæver derfor børn og unge-udvalgets afgørelse.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at der ikke er oplysninger i sagen, der peger på, at barn A vil tage skade af samvær og kontakt med barn B.
Vi lægger i den forbindelse vægt på, at de vanskeligheder barn A har ikke ses at skyldes eller være forårsaget af en eventuel kontakt eller samvær med barn B.
Om reglerne
Vi har brugt servicelovens regel om, at børn og unge-udvalget kan beslutte, at der i en bestemt periode ikke skal være samvær mellem forældrene og netværket og barnet eller den unge. Det er en betingelse, at det er nødvendigt af hensyn til barnets eller den unges sundhed eller udvikling.
Bemærkninger til klagen
Vi er opmærksomme på, at barn A har et meget stort ønske om kontakt og samvær med barn B. Hun fortæller, at de har boet sammen hele deres liv, indtil hun fraflyttede plejefamilien, og hun mangler ham i sit liv. Hun savner ham meget.
Vi bemærker at den afgørelse, som vi har ophævet vedrører spørgsmålet om, hvorvidt samvær og kontakt fra barn B til barn A skal være afbrudt af hensyn til barn As sundhed og udvikling.
Spørgsmålet om, hvorvidt barn A må kontakte eller have samvær med barn B træffes over for forældremyndighedsindehaver, men ikke over for barn A som netværk.
J.nr. 23-54201:
Mor har klaget over børn og unge-udvalget i X kommunes afgørelse om barn B, født den 29. september 2011. Børn og unge-udvalget afgjorde sagen den 15. juni 2023.
Ankestyrelsen har nu afgjort sagen i møde den 18. august 2023.
Resultatet er:
Samværet mellem barn B og barn A skal fortsat være afbrudt i en periode på 1 år fra børn og unge-udvalgets afgørelse, da er det er nødvendigt af hensyn til barn bs sundhed eller udvikling, jf. servicelovens § 71, stk. 3
Kontakten fra barn A til barn B skal fortsat være afbrudt i en periode på 1 år fra børn og unge-udvalgets afgørelse, da er det er nødvendigt af hensyn til barn Bs sundhed eller udvikling, jf. servicelovens § 71, stk. 3
Det betyder, at vi stadfæster børn og unge-udvalgets afgørelse.
Begrundelsen for afgørelsen om afbrudt samvær
Sådan vurderer Ankestyrelsen sagen
Vi vurderer, at det fortsat er nødvendigt af hensyn til barn Bs sundhed og udvikling,
at barn B og barn A ikke har samvær.
Vi vurderer, at der er behov for afbrudt samvær i en periode på 1 år.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at barn B fortsat har brug for en periode uden samvær med barn A.
I den forbindelse lægger vi vægt på, at barn B er beskrevet med øget uro, og at han hurtigt bliver ked af det og vred efter fysisk samvær med barn A.
Vi lægger desuden vægt på, at barn B fortsat har brug for terapi og hjælp til at arbejde med flere parametre. Barn B har brug for støtte og omsorg til at komme igennem krisen i forbindelse med barn As udflytning fra plejefamilien. Endelig har barn B brug for at blive imødekommet i forhold til de behov, han udtrykker, og han har brug for at blive spejlet i sine følelser til barn A.
Vi lægger endelig vægt på, at barn B giver tydeligt udtryk for, at han ikke ønsker samvær med barn A.
Om perioden lægger vi vægt på, at barn B har særlige vanskeligheder og længe har fastholdt et bestemt ønske om ikke at se barn A. Der er således ikke grundlag for at tilsidesætte børn og unge-udvalgets fastsættelse af perioden til 1 år.
Vi er opmærksomme på, at barn B fortæller, at han elsker sin søster og kan savne hende, og at det derfor er svært for ham. Det ændrer ikke ved resultatet, fordi vi lægger vægt på, at det fortsat er nødvendigt at give barn B den ro og stabilitet, som han har brug for, for at kunne arbejde med sine udfordringer.
Om reglerne
Vi har brugt servicelovens regel om, at børn og unge-udvalget kan beslutte, at der i en bestemt periode ikke skal være samvær mellem forældrene og netværket og barnet eller den unge. Det er en betingelse, at det er nødvendigt af hensyn til barnets eller den unges sundhed eller udvikling. Udvalget kan også begrænse samvær til mindre end en gang om måneden.
Begrundelsen for afgørelsen om afbrudt kontakt
Sådan vurderer Ankestyrelsen sagen
Vi vurderer, at det fortsat er nødvendigt af hensyn til barn Bs sundhed og udvikling, at kontakten fra barn A til barn B skal være afbrudt.
Vi vurderer, at der er behov for, at kontakten fra barn A til barn B er afbrudt i en periode på 1 år.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at barn B har brug for at blive beskyttet mod kontakt fra barn A, og at kontakten fra barn A gør barn B urolig og kan fremkalde kraftige reaktioner hos ham.
Vi lægger også vægt på, at barn B er beskrevet med øget uro, og at han hurtigt bliver ked af det og vred efter fx telefonsamtale med barn A.
Vi lægger desuden vægt på, at barn B fortsat har brug for terapi og hjælp til at arbejde med flere parametre. Barn B har brug for støtte og omsorg til at komme igennem krisen i forbindelse med barn A udflytning fra plejefamilien. Endelig har barn B brug for at blive imødekommet i forhold til de behov, han udtrykker, og han har brug for at blive spejlet i sine følelser til barn A.
Vi lægger derudover vægt på, at barn B giver tydeligt udtryk for, at han ikke ønsker kontakt med barn A.
Om perioden lægger vi vægt på, at barn B har særlige vanskeligheder og længe har fastholdt et bestemt ønske om ikke at have kontakt med barn A. Der er således ikke grundlag for at tilsidesætte børn og unge-udvalgets fastsættelse af perioden til 1 år.
Vi er opmærksomme på, at barn B fortæller, at han elsker sin søster og kan savne hende, og at det derfor er svært for ham. Det ændrer ikke ved resultatet, fordi vi lægger vægt på, at det fortsat er nødvendigt at give barn B den ro og stabilitet, som han har brug for, for at kunne arbejde med sine udfordringer.
Om reglerne
Vi har brugt servicelovens regel om, at børn og unge-udvalget kan beslutte, at der i en bestemt periode ikke skal være brev-, mail- eller telefonforbindelse mellem forældrene eller netværket og barnet eller den unge. Det er en betingelse, at det er nødvendigt af hensyn til barnets eller den unges sundhed eller udvikling. Udvalget kan også begrænse kontakten til mindre end en gang om måneden.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
En borger havde indgivet en klage over, at kommunen havde standset hendes hjemmehjælp. Ankestyrelsen fandt, at det sociale nævn ikke kunne afvise at realitetsbehandle klagen med den begrundelse, at kommunen på et senere tidspunkt, på baggrund af nye ...
Udgivet: 2022-11-25
Principmeddelelsen fastslår Det er kommunen, der træffer afgørelse om samvær mellem et anbragt barn og dets familie og netværk. Det gælder dog ikke, hvis det er nødvendigt af hensyn til barnets eller den unges sundhed og udvikling at træffe afgørelse...
Udgivet: 2019-12-18
Principmeddelelsen er en sammenskrivning af principmeddelelserne 235-10 og 236-10. Principmeddelelsen indeholder ikke noget nyt. Den praksis, som Ankestyrelsen tidligere har slået fast principielt, gælder således fortsat på tidspunktet for offentligg...