Ankestyrelsens principafgørelse 15-15
Beskrivelse
Når den sygemeldte tidligere har opbrugt sin ret til sygedagpenge på grund af tidsbegrænsningen i sygedagpengelovens § 24, vil den sygemeldte ved fornyet sygemelding ikke være berettiget til sygedagpenge fra kommunen, hvis der er udbetalt sygedagpeng...
Journalnummer
2014-3312-49485
Indhold
Afgørelse
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at jeres medarbejder efter udløbet af arbejdsgiverperioden ikke opfyldte betingelserne for at få sygedagpenge fra kommunen. Derfor havde I ikke ret til refusion af sygedagpenge.
Vi har lagt vægt på, at jeres medarbejder senest har været sygemeldt i perioden fra den 1. oktober 2013 til den 29. august 2014, og at han således havde modtaget sygedagpenge/løn under sygdom i mere end 22 uger i de forudgående 9 kalendermåneder.
Vi har desuden lagt vægt på, at jeres medarbejder først kan få ret til sygedagpenge fra kommunen igen, når han er fri af tidsbegrænsningen i sygedagpengelovens § 24, stk. 1, og at han ved sygemeldingen den 22. oktober 2014 fortsat var omfattet af tidsbegrænsningen.
Dette gælder også, selvom jeres medarbejder ved sygemeldingen opfyldte de almindelige betingelser for at få sygedagpenge, herunder kravet om uarbejdsdygtighed på grund af sygdom og beskæftigelseskravet i sygedagpengelovens § 32.
I har på baggrund af den indgåede § 56-aftale fået udbetalt refusion af sygedagpenge i arbejdsgiverperioden. Aftalen kan ikke begrunde udbetaling af refusion af sygedagpenge efter den 21. november 2014, da den alene giver jer ret til refusion af sygedagpenge i arbejdsgiverperioden.
Efter reglerne ophører udbetalingen af sygedagpenge efter udløbet af en kalendermåned, når der er udbetalt sygedagpenge, herunder nedsatte sygedagpenge eller løn under sygdom, i mere end 22 uger i de 9 forudgående kalendermåneder.
Derudover er det efter lovbemærkningerne til de fra 1. juli 2014 gældende regler - som hidtil - en grundlæggende forudsætning for på ny at være berettiget til sygedagpenge, at den sygemeldte ikke længere er omfattet af tidsbegrænsningen i sygedagpengelovens § 24, stk. 1. Det betyder, at den sygemeldte ikke ved fornyet sygdom vil være berettiget til sygedagpenge, hvis der er udbetalt sygedagpenge i mere end 22 uger i de 9 forudgående måneder.
En arbejdsgiver kan kun få udbetalt refusion af sygedagpenge, hvis medarbejderen ville have ret til at få udbetalt sygedagpenge fra kommunen.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
Forlængelse af dagpengeperioden med henblik på afklaring af arbejdsevnen kunne ikke overstige 2 x 13 uger, selv om afklaringen ikke var afsluttet inden periodens udløb. Ankestyrelsen lagde vægt på, at der ikke i loven eller forarbejderne til loven va...
Udgivet: 2013-07-11
Et forventet fravær på ca. 3 måneder var ikke langvarigt nok til at give grundlag for en § 28 aftale....
Udgivet: 2018-11-15
Når arbejdsgiver udbetaler løn til lønmodtager under sygdom, kan arbejdsgiver få udbetalt de sygedagpenge, som lønmodtager ville have haft ret til at modtage fra kommunen vedrørende arbejdsforholdet. Arbejdsgivers ret til refusion af sygedagpenge er ...