Ankestyrelsens principafgørelse 53-18
Beskrivelse
Når arbejdsgiver udbetaler løn til lønmodtager under sygdom, kan arbejdsgiver få udbetalt de sygedagpenge, som lønmodtager ville have haft ret til at modtage fra kommunen vedrørende arbejdsforholdet. Arbejdsgivers ret til refusion af sygedagpenge er ...
Journalnummer
18-3795
Indhold
Afgørelse
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at I ikke er berettiget til refusion af sygedagpenge efter den 7. december 2017, da jeres medarbejder fra dette tidspunkt ikke længere var berettiget til sygedagpenge.
Hvad er afgørende for resultatet
Jeres medarbejder blev sygemeldt den 17. oktober 2017 fra sit arbejde som ekspedient på grund af reaktion på fyring efter endt barsel.
Ved vurderingen lægger vi vægt på, at jeres medarbejder under opfølgningssamtale med kommunen den 24. november 2017 oplyste, at hun var blevet afskediget, efter hun var kommet tilbage fra barsel. Jeres medarbejder havde bedt om at blive fritstillet i opsigelsesperioden, men I havde ikke imødekommet hendes ønske.
Vi lægger også vægt på jeres medarbejders oplysninger om, at hun ville kunne arbejde på sin nuværende arbejdsplads, hvis hun ikke var blevet afskediget. Hun oplyste desuden, at hun godt ville kunne varetage et andet arbejde, men at hun ikke kunne arbejde hos jer på grund af opsigelsen og de efterfølgende arbejdsforhold.
Desuden lægger vi vægt på oplysningerne fra jeres medarbejders læge. Heraf fremgår det, at der var tale om problemer relateret til arbejdspladsen. Lægen satte i erklæringen kryds i feltet om, at jeres medarbejder af helbredsmæssige grunde ikke eller kun med vanskelighed ville kunne udføre arbejdet.
På denne baggrund vurderer vi, at jeres medarbejder ikke kunne varetage sit arbejde hos jer, men at hun burde kunne varetage et andet arbejde på fuld tid. Jeres medarbejder var derfor ikke uarbejdsdygtig i sygedagpengelovens forstand.
Der er efter sygedagpengelovens § 7 om uarbejdsdygtighed, ikke grundlag for at træffe afgørelse med tilbagevirkende kraft. Kommunen skal træffe en afgørelse, inden udbetalingen af sygedagpenge kan standses. Dette gælder uanset om det på et tidligere tidspunkt er dokumenteret, at borger ikke længere er uarbejdsdygtig på grund af sygdom. Vi henviser til principafgørelse 40-18.
Kommunen har den 7. december 2017 truffet afgørelse over for jeres medarbejder om ophør af udbetalingen af sygedagpenge med sidste udbetalingsdato den 24. november 2017. I modtog den 7. december 2017 kopi af kommunens afgørelse.
Jeres ret til refusion af sygedagpenge er afledt af jeres medarbejders ret til sygedagpenge.
Da kommunen skal have truffet en afgørelse, inden udbetalingen af sygedagpenge kan standses, er jeres medarbejder berettiget til sygedagpenge til og med den 7. december 2017, hvor kommunen traf en afgørelse. I har derfor ret til refusion af sygedagpenge til og med den 7. december 2017.
Oplysningerne vi lægger vægt på ved vores vurdering fremgår særligt af attest til a-kassen fra jeres medarbejders læge af den 4. december 2017, opfølgningssamtalen af den 24. november 2017 og oplysningsskemaet.
Om reglerne
Efter reglerne kan en arbejdsgiver kun få sygedagpengerefusion, hvis medarbejderen ville have haft ret til at få udbetalt sygedagpengene fra kommunen.
Retten til sygedagpenge er betinget af, at en person er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. Uarbejdsdygtigheden skal efter tre måneders sygefravær vurderes på grundlag af den sygemeldtes uddannelses- og beskæftigelsesområde, medmindre der er særlige grunde, der taler for andet med hensyn til tidspunktet for vurderingen.
Principafgørelse 91-15 fastslår, at kommunen kan fravige tre måneders-reglen, hvor der er særlige grunde, der taler for at anlægge en bred vurdering på et tidligere eller senere tidspunkt i sygefraværsperioden. Ved bedømmelsen heraf kan der blandt andet lægges vægt på, om den sygemeldte fortsat er ansat på den arbejdsplads, hvorfra sygemeldingen skete, og om den pågældende kan forventes at kunne vende tilbage til sit hidtidige arbejdsområde.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
For en lønmodtager, der havde 2 arbejdsforhold, men kun var sygemeldt i et af dem, skulle dagpengene beregnes på grundlag af timeindtægten i det arbejdsforhold, hvor lønmodtageren var sygemeldt. Arbejdsgiveren havde ret til refusion, selvom lønmodtag...
Udgivet: 2013-07-10
Afslag på aktindsigt i sag om sygedagpenge kunne ikke begrundes med, at det var en sag om strafferetlig forfølgning. På det tidspunkt hvor kommunen blev anmodet om aktindsigt,havde kommunentruffet beslutning om at anmelde sygedagpengemodtageren og de...
Udgivet: 2013-07-11
En lønmodtager, som efter en sygeperiode havde påbegyndt egentlig erhvervsoptræning med løn, havde ikke ret til dagpenge under ferielukning, da fraværet ikke skyldtes uarbejdsdygtighed....