Ankestyrelsens principmeddelelse 98-19

GældendeÅr: 2019Udgivet: 2019-12-19

Beskrivelse

For pensionister, som modtager sygedagpenge, gælder der en særlig tidsbegrænsning. For denne personkreds ophører udbetalingen af sygedagpenge efter udløbet af en kalendermåned, når der er udbetalt sygedagpenge eller løn under sygdom for mere end 26 u...

Journalnummer

19-27878

Indhold

Afgørelse

Du har klaget over X Kommunes afgørelse om ophør af udbetaling af sygedagpenge. X Kommunes afgjorde sagen den 24. maj 2019.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag.

Resultatet er:

Du har ikke ret til sygedagpenge efter den 31. maj 2019.

Det betyder, at vi stadfæster kommunens afgørelse, da vi er kommet frem til samme resultat.

Vi kritiserer, at kommunen ikke har sendt de nødvendige sagsakter sammen med klagen og genvurderingen. Det fører dog ikke til et andet resultat i din sag.

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du på tidspunktet for den særlige tidsbegrænsning ikke opfyldte betingelsen for forlængelse af udbetalingen af sygedagpenge.

Vi vurderer, at der ikke forelå en sikker lægelig vurdering af, at du inden for 26 uger ville kunne genoptage beskæftigelse i samme omfang som tidligere.

Hvad er afgørende for sagen

Du blev sygemeldt den 7. november 2018 på grund af mavesår. Under sygemeldingen fik du indopereret en ny hjerteklap. Den særlige tidsbegrænsning indtrådte den 31. maj 2019. Kommunen afgjorde den 24. maj 2019, at udbetalingen af sygedagpenge skulle standses efter den 31. maj 2019.

Vi lægger vægt på oplysninger fra din læge i maj 2019, hvoraf det fremgår, at du den 25. marts 2019 havde fået isat en ny hjerteklap. Der var umiddelbart god hjertepumpefunktion efter operationen, men du havde dannet væske på lungerne, og du havde derfor haft behov for drænage i april og i maj 2019. Du var stadig udtalt træt, og du dannede fortsat væske på lungerne.

Ved vurderingen lægger vi også vægt på din læges oplysning om, at en vigtig del af din efterbehandling var genoptræning, og at du på grund af træthed endnu ikke var startet på genoptræningen. Din læge vurderede, at du ikke kunne vende tilbage til ordinær beskæftigelse, og at det endnu var uvist, om du ville kunne vende delvist tilbage på få timer. Hvis du blev arbejdsdygtig igen, ville du formentlig skulle skånes på tid og belastning.

Vi er opmærksomme på, at du mente, at du ville være tilbage på arbejde efter ca. tre måneder, og at din læge i maj oplyste, at det ikke var usandsynligt, at du kunne være tilbage på arbejde efter to til tre måneder.

Oplysningerne kan ikke føre til en ændret vurdering.

Vi bemærker, at den lægelige vurdering skal ses i sammenhæng med sagens samlede oplysninger. Det betyder, at der skal anlægges en helhedsvurdering ved vurderingen af, om den sygemeldte med lægelig sikkerhed vil kunne stå til rådighed for arbejdsmarkedet eller genoptage erhvervsmæssig beskæftigelse i samme omfang som tidligere inden for 26 uger.

Vi lægger derfor vægt på, at du på tidspunktet for den særlige tidsbegrænsnings indtræden fortsat var meget træt, og at du fortsat dannede væske på lungerne.

Vi lægger også vægt på, at din læge den 24. maj 2019 oplyste, at der på grund af dine mange lidelser ikke var lægefagligt belæg for at lave en sikker vurdering.

Der var efter en helhedsvurdering dermed ikke en sikker forventning om, at du kunne genoptage erhvervsmæssig beskæftigelse i samme omfang som tidligere inden for 26 uger. Udbetaling af sygedagpenge kunne derfor ikke forlænges.

Oplysningerne

Oplysningerne, vi særligt lægger vægt på, fremgår af notat af samtale mellem din læge og kommunen af den 24. maj 2019, statusattest fra din læge af den 9. maj 2019.

Om reglerne

Efter reglerne gælder, at sygedagpenge som udgangspunkt er en korttidsydelse. Sygedagpengeperioden kan kun forlænges ud over revurderingstidspunktet, hvis det efter en sikker lægelig vurdering skønnes, at du inden for 26 uger fra standsningstidspunktet vil kunne stå til rådighed for arbejdsmarkedet eller genoptage beskæftigelse.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.

Metadata

Retsområder

Sygedagpengeloven

Nøgleord

HelhedsvurderingLægelig vurderingForlængelsePensionSygedagpenge

Paragraffer

§ 29§ 27§ 25

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse D-5-98

Udgivet: 2013-07-11

Ved beregning af dagpenge til en lønmodtager skal der ikke tages hensyn til vederlag for borgerligt ombud. Der var derfor ikke grundlag for at foretage fradrag ved beregning af refusion til arbejdsgiveren. Dagpengeudvalget lagde vægt på, at vederlag ...

Ankestyrelsens principafgørelse D-8-03

Udgivet: 2013-07-11

Forlængelse af dagpengeperioden med henblik på afklaring af arbejdsevnen kunne ikke overstige 2 x 13 uger, selv om afklaringen ikke var afsluttet inden periodens udløb. Ankestyrelsen lagde vægt på, at der ikke i loven eller forarbejderne til loven va...

Ankestyrelsens principafgørelse 75-15

Udgivet: 2015-11-12

Udbetalingen af sygedagpenge kan først standses efter sygedagpengelovens § 24, stk. 1, jf. § 27, stk. 1, når der er truffet en gyldig afgørelse. Udbetalingen af sygedagpenge standses ikke automatisk på revurderingstidspunktet (tidligere varighedsbegr...