Ankestyrelsens principafgørelse 95-16

GældendeÅr: 2016Udgivet: 2017-02-28

Beskrivelse

Efter serviceloven skal kommunen tilbyde 15 timers ledsagelse om måneden til personer, der ikke kan færdes alene på grund af betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Borgeren skal kunne efterspørge individuel ledsagelse og kunne ...

Journalnummer

2016-2134-26023

Indhold

Afgørelse

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsen vurderer, at du er omfattet af personkredsen, som er berettiget til ledsagelse efter servicelovens § 97.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du kan efterspørge ledsagelse uden socialpædagogisk indhold.

Vi lægger i den forbindelse særlig vægt på, at der i dit lokalområde ikke er mulighed for at benytte mere end 2-3 selvvalgte aktiviteter, herunder at der ikke er mulighed for at kunne deltage i kulturelle oplevelser som koncerter eller biografture, da dette ikke er en mulighed i din hjemby.

Det faktum, at du selv kan deltage i svømning og gå til frisør i dit nærmiljø, udelukker dig ikke fra at være omfattet af ledsageordningen. Da der i din by ikke udbydes flere selvvalgte aktiviteter, som du kan deltage i, finder vi, at du dermed ikke har samme muligheder som andre borgere på samme alder og i samme livssituation uden funktionsnedsættelse.

Vi bemærker, at når kommunen skal vurdere, om en borger er omfattet af personkredsen til ledsagelse, skal de foretage en konkret og individuel vurdering af borgerens lokalområde. Kommunen skal se på hvilke muligheder, der er for selvvalgte aktiviteter, og på karakteren af de udbudte selvvalgte aktiviteter.

Der skal være mulighed for at kunne deltage i aktiviteter af forskellig art fx biografture, koncerter, køb af tøj mv. Endvidere skal det vurderes om borgeren, selvom vedkommende selv kan transportere sig derhen, også kan deltage i aktiviteten uden hjælp.

Vi lægger samtidig vægt på, at det fremgår af sagens akter, at du ikke selv kan benytte offentlig transport uden hjælp til praktiske opgaver, der ligger inden for ledsageordningens formål.

Om reglerne

Formålet med ledsageordningen er at medvirke til normalisering og integration i samfundet.

Det følger af servicelovens formålsbestemmelse, at formålet med hjælpen efter loven er at fremme den enkeltes mulighed for at klare sig selv eller at lette den daglige tilværelse og forbedre livskvaliteten.

Ledsageordningen indeholder ikke socialpædagogisk støtte, men udelukkende ledsagelse til aktiviteter, som brugeren selv bestemmer indholdet i, og ordningen er derfor begrænset til personer, der kan efterspørge individuel ledsagelse uden socialpædagogisk indhold.

Metadata

Retsområder

Serviceloven

Nøgleord

Skadens omfangHelhedsvurderingLedsageordningSelvvalgte aktiviteterLokalområdePersonkreds

Paragraffer

§ 97§ 4

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse C-31-03

Udgivet: 2013-07-10

En blind dreng med Aspergers syndrom, der med forældrenes samtykke var døgnanbragt uden for hjemmet med betaling fra hjemkommunen, kunne ikke anses for at være forsørget i hjemmet. Det kunne derfor ikke pålægges kommunen at bevilge en tandemcykel til...

Ankestyrelsens principafgørelse C-20-03

Udgivet: 2013-07-10

En ansøger, der er bevilget en ledsageordning, bestemmer selv hvilke aktiviteter han ønsker at blive ledsaget til. Ansøgeren kan også vælge aktiviteter sammen med sine børn. Medtagelse af børn i forbindelse med aktiviteter medfører ikke ændringer i l...

Ankestyrelsens principafgørelse C-17-02

Udgivet: 2013-07-10

Udgifter til tatovering af øjenbryn og øjenvipper kunne ikke anses for at være en nødvendig merudgift ved forsørgelsen i hjemmet af et barn under 18 år. Ankestyrelsen lagde vægt på praksis og lovens forarbejder, hvorefter der skal være tale om egentl...