Ankestyrelsens principmeddelelse 34-22 om indtægtsgrundlag - selvstændig virksomhed - beregning - folkepension - genvundne afskrivninger - hævet opsparet overskud
Beskrivelse
Principmeddelelsen fastslårPrincipmeddelelsen fastslår, hvordan indtægt fra egen virksomhed skal indgå i beregningen af folkepensionen, når virksomhedsindtægten både knytter sig til en aktiv og en passiv deltagelse i driften af virksomheden. Når virk...
Journalnummer
21-54389
Indhold
Afgørelse
Sag nr. 1, j.nr. 21-54389
Du har klaget over Udbetaling Danmarks afgørelse om efterregulering og tilbagebetaling af folkepension for 2020. Udbetaling Danmark afgjorde sagen den 3. november 2021.
Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.
Resultatet er:
Du har fået 98.962 kr. for meget i folkepension i 2020, som du skal tilbagebetale.
Det betyder, at vi stadfæster Udbetaling Danmarks afgørelse, og at afgørelsen ikke ændres.
Vi beklager den lange sagsbehandlingstid.
Begrundelse for afgørelsen
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at du har fået 98.962 kr. for meget udbetalt i folkepension i 2020, fordi du samlet set anses som aktiv i driften af din virksomhed i et sådant omfang, at virksomhedsresultatet på 700.579 kr. for 2020, må sidestilles med personligt arbejde.
Vi vurderer også, at det ikke er muligt at anse en begrænset del af indtægten ved selvstændig virksomhed som indtægt ved personligt arbejde.
Virksomhedsresultatet på 700.579 kr. skal derfor indgå i beregningen af folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg for 2020.
Hvad er afgørende for resultatet
Det fremgår, at du har modtaget folkepension hele 2020, og at din folkepension for 2020 blev beregnet ud fra, at du ville have et virksomhedsresultat på 214.057 kr.
Indtægtsgrundlaget for beregningen af folkepensionen er indtægten i det aktuelle kalenderår, dvs. det kalenderår, som pensionsudbetalingen vedrører.
Det fremgår af din årsopgørelse for 2020 af 15. november 2021, at du har et virksomhedsresultat på 700.579 kr. efter AM-bidrag, og at indkomsten er opgjort som personlig indkomst.
Vi lægger vægt på, at du har en landbrugsvirksomhed, som hos CVR er registreret med branchekoderne ”Dyrkning af korn (undtagen ris), bælgfrugter og olieholdige frø”, og ”Serviceydelser i forbindelse med planteavl”. Det fremgår af virksomhedens regnskab for 2020, at der var en nettoomsætning på 2.672.197 kr., som hidrører fra ”planteprodukter og maskinstationsindtægter”. Vi lægger til grund, at det er virksomhedens primære indtægtsgrundlag set i forhold til virksomhedens art og øvrige indtægtsgrundlag.
Derudover har din virksomhed haft en indtægt i form af genvundne afskrivninger på 1.415.959 kr., der stammer fra frasalg af en vindmølle.
Din partsrepræsentant har oplyst, at du ikke har været aktiv i driften af vindmøllen. Vi lægger derfor til grund, at du er aktiv i den øvrige del af din landbrugsvirksomhed.
Henset til nettoomsætningen i virksomhedens primære indtægtsgrundlag, hvor du er aktiv i driften, anses din arbejdsindsats i virksomheden derfor at være af et sådan omfang, at den samlede virksomhedsindtægt skal indgå som indkomst ved personligt arbejde.
Vi er opmærksomme på, at din partsrepræsentant har oplyst, at Udbetaling Danmark i en anden sag har truffet afgørelse om opdeling af virksomhedsindtægt mellem aktiv og passiv indkomst.
Oplysningen ændrer ikke ved resultatet. Personskatteloven sondrer ikke mellem aktiv og passiv indkomst ved opgørelse af den skattepligtige personlige indkomst. Det er derfor ikke muligt, at anse en begrænset del af indtægten ved selvstændig virksomhed, som indtægt ved personligt arbejde efter pensionsloven.
Vi lægger hertil vægt på, at din og din ægtefælles samlede indkomst for perioden 1. januar til 31. december 2020 er højere end den indkomst, som din pension blev beregnet på grundlag af.
Vi lægger til grund, at du har fået udbetalt 77.028 kr. i folkepensionens grundbeløb og 21.456 kr. i pensionstillæg samt 478 kr. i mediecheck. Du skulle have haft 0 kr. udbetalt i grundbeløb, pensionstillæg og mediecheck.
Udbetaling Danmark har anvendt de rette beløb, satser og fradrag ved beregningen af din pension. Din pension i perioden er blevet beregnet efter reglerne for ægtefæller og samlevende, og at din samlever modtog social pension.
Vi er derfor enige i Udbetaling Danmarks beregning af tilbagebetalingskravet, som det fremgår af Udbetaling Danmarks afgørelse af 3. november 2021.
Du har derfor pga. dit højere faktiske indkomstgrundlag modtaget 98.962 kr. for meget i folkepension i 2020, som du skal betale tilbage.
Om reglerne
Pensionsloven
Grundbeløbet beregnes på grundlag af indtægt fra pensionistens personlige arbejde.
Indtægter ved personligt arbejde omfatter lønindkomst eller indtægt, der midlertidigt træder i stedet herfor, og indtægt fra egen virksomhed, i hvis drift den pågældende tager aktivt del, hvis disse indtægter indgår i den personlige indkomst efter personskattelovens § 3, stk. 1.
Opgørelsesperioden for indtægtsgrundlaget er det kalenderår eller den del af et kalenderår, som pensionsudbetalingen vedrører.
Der skal ske forskellige fradrag i indtægterne afhængig af, hvilken personlig og økonomisk situation du er i. Der er også faste fradrag.
Omregning og efterregulering
Udbetaling Danmark skal årligt efterregulere pensionen. Hvis efterreguleringen viser, at pensionisten har fået for meget i pension, skal pensionen tilbagebetales.
Efter retssikkerhedsloven foretager Ankestyrelsen generelt en retlig prøvelse af førsteinstansens afgørelse. Det betyder, at vi blandt andet tager stilling til, om førsteinstansen har
- anvendt de korrekte regler, og om anvendelsen er korrekt,
- indhentet alle relevante og tilstrækkelige oplysninger i sagen,
- inddraget relevante og saglige hensyn, og
- overholdt sagsbehandlingsreglerne.
Hvis førsteinstansen har gjort dét - eller Ankestyrelsen i forbindelse med sin sagsbehandling har rettet op på eventuelle væsentlige fejl - har vi ikke grundlag for at tilsidesætte førsteinstansens konkrete og individuelle vurdering i sagen
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet.
Der er enighed om afgørelsen.
Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde på www.ast.dk
Sag nr. 2, j.nr. 22-952
Du har klaget over Udbetaling Danmarks afgørelse om efterregulering og tilbagebetaling af folkepension. Udbetaling Danmark afgjorde sagen den 6. november 2021.
Ankestyrelsens har nu afgjort din sag.
Resultatet er:
Du har ret til folkepensionens fulde grundbeløb på 75.924 kr. for 2019.
Det betyder, at vi ændrer Udbetaling Danmarks afgørelse, og at du ikke skal tilbagebetale 67.224 kr. i for meget udbetalt grundbeløb. Udbetaling Danmark kontakter dig.
Vi beklager den lange sagsbehandlingstid.
Begrundelse for afgørelsen
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at du har ret til folkepensionens fulde grundbeløb i 2019, da du ikke har deltaget aktivt i driften af din virksomhed i et sådant omfang, at virksomhedsresultatet på 524.428 kr. i 2019 må sidestilles med indtægt fra personligt arbejde.
Vi vurderer derved, at det samlede virksomhedsresultat på 524.428 kr. efter AM-bidrag ikke skal indgå i beregningen af folkepensionens grundbeløb.
Du skal derfor ikke tilbagebetale 67.224 kr. i for meget udbetalt grundbeløb.
Hvad er afgørende for resultatet
Du har modtaget folkepension i hele 2019.
Udbetaling Danmark vurderer, at du i 2019 har deltaget aktivt i driften af din virksomhed, da du har indtægt i form af hævet opsparet overskud og genvundne afskrivninger, som blev optjent, mens du var aktiv i virksomheden. Du har desuden også stået som aktiv i driften af virksomheden siden 2013.
Vi lægger i vores vurdering vægt på, at du har en landbrugsvirksomhed. Det fremgår af virksomhedens regnskab for 2019, at du har lejeindtægt på 600.000 kr. fra bortforpagtning af jord, og at du ikke har nogen indtægter fra dyrkning af korn. Forpagtningsaftalen omfatter landsbrugsareal på 113 ha, og jorden er bortforpagtet i perioden 1. august 2018 til 31. december 2022. Det fremgår også, at du har råderet over jorden frem til efteråret 2017 (efter høst) med henblik på såning af vinterafgrøder og efterårsbehandling i øvrigt. Det fremgår videre af regnskabet, at du sidst har haft indtjening fra dyrkning af korn i 2018. Du har desuden solgt ud af landbrugsmaskinerne, som du anvendte, da du var fuldt aktiv i driften som landmand.
Det forhold, at du i 2019 har indtægt fra genvundne afskrivninger og hævet opsparet overskud, som er optjent, mens du var aktiv i virksomheden, kan ikke føre til en ændret vurdering. Der er tale om en landbrugsvirksomhed, hvor du i 2019 ikke har indtægter fra dyrkning af afgrøder, da jorden er bortforpagtet. Den største indtægt i virksomheden er lejeindtægten fra bortforpagtningsaftalen, som ikke kræver en arbejdsindsats fra dig. Der er heller ikke oplysninger om, at du har andre arbejdsopgaver i virksomheden. Samlet set anses du derfor ikke for at deltage i driften af virksomheden i et sådan omfang, at din samlede virksomhedsindtægt i 2019 kan sidestilles med personligt arbejde.
Da din samlede virksomhedsindtægt i 2019 ikke kan sidestilles med personligt arbejde, skal indtægten alene indgå i beregningen af folkepensionens pensionstillæg. Du har ikke fået udbetalt pensionstillæg i 2019, og der er derfor ikke et tilbagebetalingskrav vedrørende pensionstillæg for 2019.
Vi bemærker, at såfremt du ikke længere ejede virksomheden eller ikke havde andre indtægter i virksomheden, skulle hævet opsparet overskud og genvundne afskrivninger være indgået i beregningen af folkepensionens grundbeløb. Begrundelsen er, at virksomhedens indtægt i 2019 derved alene havde været oppebåret af din aktive deltagelse i driften af virksomheden på tidspunktet for optjening af indtægten. Vi henviser til Ankestyrelsens principmeddelelser P-11-98 og P-6-01.
Om reglerne
Pensionsloven
Grundbeløbet beregnes på grundlag af indtægt fra pensionistens personlige arbejde.
Indtægter ved personligt arbejde omfatter lønindkomst eller indtægt, der midlertidigt træder i stedet herfor, samt indtægt fra egen virksomhed, i hvis drift den pågældende tager aktivt del, hvis disse indtægter indgår i den personlige indkomst efter personskattelovens § 3, stk. 1.
Det følger af personskattelovens regler, at ved afgørelse af, om arbejdsindsatsen er væsentlig, gælder den samme praksis som gælder for reglerne om arbejdsindsats i etablerings- og iværksætterkontoloven. Som en vejledende regel anses en personlig arbejdsindsats på 50 timer om måneden for at være en væsentlig arbejdsindsats
Består virksomheden alene i udlejning af en afskrivningsberettiget ejendom eller afskrivningsberettigede driftsmidler, vil der normalt være tale om en så passiv form for virksomhed, at arbejdskravet ikke kan være opfyldt, jf. cirkulære om indskud på etableringskonto.
Opgørelsesperioden for indtægtsgrundlaget er det kalenderår eller den del af et kalenderår, som pensionsudbetalingen vedrører.
Der skal ske forskellige fradrag i indtægterne afhængig af, hvilken personlig og økonomisk situation du er i. Der er også faste fradrag.
Omregning og efterregulering
Udbetaling Danmark skal årligt efterregulere pensionen. Hvis efterreguleringen viser, at pensionisten har fået for meget i pension, skal pensionen tilbagebetales.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde på www.ast.dk
Sag nr. 3, j.nr. 21-54389
Du har klaget over Udbetaling Danmarks afgørelse om efterregulering og tilbagebetaling af folkepension. Udbetaling Danmark afgjorde sagen den 5. november 2021.
Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.
Resultatet er:
Du har fået 2.878 kr. for meget i folkepensionens pensionstillæg i 2020, som du skal tilbagebetale.
Det betyder, at vi stadfæster Udbetaling Danmarks afgørelse, og at afgørelsen ikke ændres.
Vi beklager den lange sagsbehandlingstid.
Begrundelse for afgørelsen
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at du har fået 2.878 kr. for meget udbetalt i folkepensionens pensionstillæg i 2020, fordi du samlet set ikke kan anses for at være aktiv i driften af din virksomhed i et sådan omfang, at virksomhedsresultatet på 21.675 kr. i 2020 kan sidestilles med personligt arbejde.
Virksomhedsindtægten på 21.675 kr. skal derfor indgå i beregningen af folkepensionens pensionstillæg for 2020 uden bundfradrag.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at du har modtaget folkepension hele 2020, og at din folkepension for 2020 blev beregnet ud fra, at du ville have et virksomhedsresultat på - 41.954 kr.
Indtægtsgrundlaget for beregningen af folkepensionen er indtægten i det aktuelle kalenderår, dvs. det kalenderår, som pensionsudbetalingen vedrører.
Det fremgår af årsopgørelsen for 2020 af 31. januar 2022, at du har et virksomhedsresultat på 21.675 kr. efter AM-bidrag, og at indkomsten er opgjort som personlig indkomst.
Vi lægger særlig vægt på, at du har en udlejningsvirksomhed sammen med din søn, som består af tre ejendomme med i alt 12 lejemål.
Det er Ankestyrelsens opfattelse, at udlejning af boliger ofte er kendetegnet ved, at udlejer har indtægt i form af husleje fra lejerne hver måned, uafhængigt af, hvor meget arbejde, der er med at administrere udlejningen og udføre forbedringer. Udlejers indtægt er derved ikke afhængig af en arbejdsindsats.
Vi lægger også vægt på dine oplysninger om driften af virksomheden. Der har været tre flytninger i 2020, hvor der i den forbindelse afholdes flyttesyn. Der males, afhøvles gulve, renses tæpper, rengøring mv. Der annonceres efter nye lejere og fremvises lejemål. Der er også løbende vedligeholdelse af grønne områder og maling/varmemåling. Det er din søn, der udarbejder udlejningsvirksomhedens regnskab. Du har oplyst, at der kan være store forskelle i opgaverne over tid, og at der særligt i 2020 har været store tidskrævende opgaver med dine lejemål.
Du varetager opgaverne på ejendom nr. 1 og nr. 3. Din søn varetager opgaverne på ejendom nr. 2.
Det fremgår af sagens oplysninger, at der ikke har været nogen fraflytninger i 2020 fra ejendom nr. 1.
Der har været to fraflytninger fra ejendom nr. 2 i 2020, hvor lejer er faktureret for 46 timer vedrørende den ene fraflytning. Der er ikke registreret nogen timer vedrørende den anden fraflytning, men der er betalt 1.500 kr. til rengøring og maling i henhold til udflytningsrapporten.
På ejendom nr. 3 har du faktureret for 51,5 timer i 2020, som er brugt til istandsættelse. Der er ikke opgjort timer til maling af døre, afhentning og pålægning af tæppe.
Desuden påhviler det lejer, at vedligeholde det indvendige (§ 8 i lejekontrakterne), og i erhvervslejemålene skal lejeren også feje/rydde fortov.
På baggrund af ovenstående oplysninger om driften af virksomheden, anses du ikke for at have været aktiv i driften i et sådant omfang, at virksomhedsindtægten for 2020 kan sidestilles med personligt arbejde. Virksomhedsindtægten skal derfor indgå i beregningen af dit pensionstillæg uden bundfradrag.
Vi bemærker i øvrigt, at det ikke var opgjort, hvor mange timer du og din søn hver især har brugt på fraflytningerne. Dokumentationen for opdelingen af arbejdstimerne mellem dig og din søn havde været afgørende for vurderingen af din sag, hvis timeantallet havde været højere.
Vi er opmærksomme på, at du også har indsendt dokumentation for din arbejdsindsats i virksomheden i 2021 og 2022.
Oplysningerne er ikke indgået i vores vurdering. Din sag handler om efterregulering af folkepension for 2020. Vi har derfor alene taget stilling til, om din virksomhedsindtægt i 2020 kunne sidestilles med personligt arbejde.
Vi lægger videre vægt på, at din og din ægtefælles samlede indkomst for perioden 1. januar til 31. december 2020 er højere end den indkomst, som din pension blev beregnet på grundlag af.
Vi lægger til grund, at du har fået 42.912 kr. i pensionstillæg og 478 kr. i mediecheck. Du skulle have haft 40.512 kr. udbetalt i pensionstillæg og 0 kr. mediecheck.
Udbetaling Danmark har anvendt de rette beløb, satser og fradrag ved beregningen af din pension. Din pension er i perioden blevet beregnet efter reglerne for ægtefæller og samlevende, og at din samlever modtog social pension.
Vi er således enige i Udbetaling Danmarks beregning af tilbagebetalingskravet, som det fremgår af Udbetaling Danmarks afgørelse af 5. november 2021.
Du har derfor pga. dit højere faktiske indkomstgrundlag modtaget 2.878 kr. for meget i pension i 2020, som du skal betale tilbage.
Om reglerne
Pensionsloven
Grundbeløbet beregnes på grundlag af indtægt fra pensionistens personlige arbejde.
Indtægter ved personligt arbejde omfatter lønindkomst eller indtægt, der midlertidigt træder i stedet herfor, og indtægt fra egen virksomhed, i hvis drift den pågældende tager aktivt del, hvis disse indtægter indgår i den personlige indkomst efter personskattelovens § 3, stk. 1.
Det følger af personskattelovens regler, at ved afgørelse af, om arbejdsindsatsen er væsentlig, gælder den samme praksis som gælder for reglerne om arbejdsindsats i etablerings- og iværksætterkontoloven. Som en vejledende regel anses en personlig arbejdsindsats på 50 timer om måneden for at være en væsentlig arbejdsindsats.
Består virksomheden alene i udlejning af en afskrivningsberettiget ejendom eller afskrivningsberettigede driftsmidler, vil der normalt være tale om en så passiv form for virksomhed, at arbejdskravet ikke kan være opfyldt.
Pensionstillægget beregnes på baggrund af personlig indkomst, positiv kapitalindkomst og aktieindkomst, bortset fra aktieudbytte op til 5.000 kr. (indtægtsgrundlaget). Indtægtsgrundlaget opgøres på baggrund af den samlede indtægt. Indtægtsgrundlaget for gifte og samlevende er parternes samlede indtægt.
Opgørelsesperioden for indtægtsgrundlaget er det kalenderår eller den del af et kalenderår, som pensionsudbetalingen vedrører.
Der skal ske forskellige fradrag i indtægterne afhængig af, hvilken personlig og økonomisk situation du er i. Der er også faste fradrag.
Omregning og efterregulering
Udbetaling Danmark skal årligt efterregulere pensionen. Hvis efterreguleringen viser, at pensionisten har fået for meget i pension, skal pensionen tilbagebetales.
Efter retssikkerhedsloven foretager Ankestyrelsen generelt en retlig prøvelse af førsteinstansens afgørelse. Det betyder, at vi blandt andet tager stilling til, om førsteinstansen har
- anvendt de korrekte regler, og om anvendelsen er korrekt,
- indhentet alle relevante og tilstrækkelige oplysninger i sagen,
- inddraget relevante og saglige hensyn, og
- overholdt sagsbehandlingsreglerne.
Hvis førsteinstansen har gjort dét - eller Ankestyrelsen i forbindelse med sin sagsbehandling har rettet op på eventuelle væsentlige fejl - har vi ikke grundlag for at tilsidesætte førsteinstansens konkrete og individuelle vurdering i sagen
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde på www.ast.dk
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
Ret til udbetaling af en ekstra måneds pension ved overgangen til social pension forudsatte alene, at ansøgeren forud for overgangen havde modtaget enten en forudbetalt løn eller offentlig ydelse. Det var således ikke til hinder for udbetalingen af e...
Udgivet: 2013-07-11
En pensionists overdragelse af sin ejendom som gave til en datter varomfattet af reglerne om forhøjelse af indtægtsgrundlaget for pensionsberegning ved bortgivelse, uanset at ejendommen ikke var ind tægtsgivende. Der blev lagt vægt på, at pensioniste...
Udgivet: 2013-07-11
Der var ikke hjemmel til ved beregningen af tillæg til pension at medregne et fiktivt beløb fra en indekskontrakt, der endnu ikke var til udbetaling....