Ankestyrelsens principafgørelse 10-14
Beskrivelse
Ved beregning af merudgifter til diabetikere medregnes merudgifter til kost. Merudgiften beregnes ved at sammenligne den anbefalede diabeteskost med den danske gennemsnits-kost. Størrelsen af denne udgift afhænger som udgangspunkt af energibehov og k...
Journalnummer
2013-8135-14568
Indhold
Afgørelse
Ankestyrelsen har i møde truffet afgørelse i kommunens sag om afklaring af regler for beregning af merudgifter til kost til diabetikere efter servicelovens § 41 og som supplement til 102-10, 103-10 og 230-09.
Resultatet er
•
NN havde ret til at medtage diætkost med specialvarer som en merudgift som følge af datterens diabetes.
Det betyder, at kommunen skulle foretage en ny beregning af NNs merudgifter, hvori merudgifter til diabeteskost med specialvarer indgår.
Vi er således kommet til samme resultat som Det Sociale Nævn i Statsforvaltningen Y.
Der var enighed på mødet.
Begrundelse for afgørelsen
Ankestyrelsen finder, at der ved beregningen af merudgifter til NN skal medtages udgifter til diabeteskost med specialvarer.
Vi finder, at der er tale om en nødvendig merudgift ved forsørgelsen, idet specialvarer normaliserer barnets hverdag og medfører, at familien kan leve så normalt som muligt på trods af og med barnets nedsatte funktionsevne, samt at det hindrer at barnets nedsatte funktionsevne forværres eller får andre og mere alvorlige følger.
Vi har lagt vægt på, at det fremgår af ”Undersøgelse af merudgifter til diabeteskost 2007-2008”, at der var merudgifter forbundet med den anbefalede diabeteskost. Merudgifterne til den anbefalede diabeteskost med specialvarer i forhold til den danske gennemsnitskost var på 180-300 kr. pr. måned for børn afhængig af energitrin.
Vi har ikke fundet tilstrækkeligt grundlag for at tilsidesætte konklusionerne i denne undersøgelse, der ikke er blevet afløst af en senere undersøgelse.
Vi finder endvidere, at der ved beregningen af merudgifterne skal tages udgangspunkt i den danske gennemsnitskost sammenlignet med den anbefalede diabeteskost.
Der skal således ved vurderingen af udgiften til diabeteskost foretages en sammenligning med, hvordan familier i almindelighed lever.
Vi har herved lagt vægt på, at diabetikere i højere grad end den øvrige befolkning er nødsaget til at overholde den foreskrevne diæt i det daglige for herved at undgå yderligere følgevirkninger af en konkret foreliggende sygdom.
Vi har endvidere lagt vægt på, at det fremgår af sagen, at NN har sandsynliggjort, at hun i det daglige anvender specialvarer til datteren.
Sagsoplysninger
- Kommunen har i klagen anmodet Ankestyrelsen om at forholde sig til spørgsmålet, om der skal bevilges diabeteskost med specialvarer som en nødvendig merudgift, samt om der ved beregningen af den diabeteskost skal tages udgangspunkt i den danske gennemsnitskost eller den anbefalede normalkost.
- Kommunen har med klagen fremsendt en skrivelse fra en speciallæge i almen medicin og samfundsmedicin, der udtaler, at der ikke er merudgifter til diabeteskost ift. den anbefalede normalkost, da priserne i den anbefalede danske normalkost i 2012 var faldet i forhold til den tidligere gennemsnitskost på grund af forskellige afgifter på usunde fødevarer (sukkerafgift, fedtafgift, alkoholafgift), samt at priserne på sunde fødevarer generelt var faldet.
- Det skal hertil bemærkes, at fedtafgiften efterfølgende er blevet fjernet, samt at det fremgår af undersøgelsen fra 2008, at man ikke har medtaget alkohol i undersøgelsen.
- Vi henviser i øvrigt til vores begrundelse oven for.
Information
- Vi har afgjort sagen på grundlag af:
- •
- De oplysninger, som forelå da nævnet traf afgørelse i sagen
- •
- Nævnets afgørelse af 15. maj 2013
- •
- Klagen til Ankestyrelsen af 7. juni 2012
- •
- Nævnets genvurdering
- Kommunen bevilgede diabeteskost på 98 kr. om måneden. Diabeteskosten var udregnet uden specialvarer, da kommunen fandt, at det ikke var nødvendigt med specialvarer i datterens tilfælde, idet normal diabeteskost stort set svarer til den normalt anbefalede
- Nævnet ændrede kommunens afgørelse og hjemviste sagen til fornyet beregning. Moderen havde ret til at medtage diabeteskost med specialvarer som en merudgift som følge af datterens diabetes.
- Nævnet havde lagt vægt på Servicestyrelsens ”Undersøgelse af merudgifter til diabeteskost 2007-2008, hvori det konkluderedes, at der er merudgifter forbundet med den anbefalede diabeteskost
- Nævnet havde været opmærksom på, at anbefalingen til diabetikere er, at de skal spise normal, sund og varieret kost, svarende til den anbefalede danske normalkost. Nævnet fandt dog, at der ved beregningen af merudgifterne skulle tages udgangspunkt i den danske gennemsnitskost, da en sådan beregning gav et mere præcist estimat af de reelle merudgifter end et udgangspunkt i den anbefalede normalkost.
- Nævnet var af den opfattelse, at alle burde spise en normal sund og varieret kost, men at det i praksis ikke var sådan, det forholdt sig.
- Det fremgik af Servicestyrelsens undersøgelse, at der var merudgifter forbundet med den anbefalede diabeteskost, hvilket nævnet henholdt sig til. Nævnet fandt, at fedtafgiften i 2012 ikke kunne føre til en ændret begrundelse.
- I klagen har kommunen henvist til ovennævnte undersøgelse, hvorefter specialvarer normaliserer det enkelte barns hverdag. Kommunen stillede spørgsmålstegn ved, om specialvarer kan anses for en nødvendig merudgift ved forsørgelsen af barnet i hjemmet. Disse varer skaber ikke stabilisering af blodsukkeret som juice og druesukker.
- Endvidere stillede kommunen spørgsmålstegn ved, at diabeteskosten skulle udregnes med udgangspunkt i den danske gennemsnitskost og ikke den anbefalede normalkost, idet det anbefales diabetikere at spise normal, sund og varieret kost svarende til, hvad der anbefales alle danskere at spise. I undersøgelsen var der ved beregning af merudgifterne taget udgangspunkt i den anbefalede diabeteskost. Når der tages udgangspunkt heri, fandt kommunen, at der tilsvarende skulle tages udgangspunkt i den anbefalede normalkost fremfor den faktiske gennemsnitskost. Hvis der tages udgangspunkt heri må det forventes, at beregningen af merudgifter også foretages efter den faktiske diabeteskost.
- Yderligere bemærkede kommunen, at der efter undersøgelsens beregninger af fødevaresammensætningen er større forskel mellem gennemsnitskosten og den anbefalede diabeteskost end gennemsnits-kosten og den anbefalede normalkost. Kommunen fandt, at diabetes-kosten måtte udregnes på baggrund af den normal anbefalede kost til danskere og ikke gennemsnitskosten.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-10
En servicehundmåtte anses for at være et hjælpemiddel. Selv om servicehunden ikke i væsentlig grad kunne afhælpe de varige følger af ansøgers nedsatte funktionsevne eller i væsentlig grad kunne lette den daglige tilværelse i hjemmet, vurderedes deti ...
Udgivet: 2014-10-10
Et toilet og et toiletsæde med skylle-tørre funktion er en boligindretning i servicelovens forstand og ikke et forbrugsgode eller et hjælpemiddel. Toilettet er ligesom et almindeligt toilet mur- og nagelfast. Toiletsædet skal monteres på toilettet og...
Udgivet: 2014-06-13
Udgifter til kost kan efter en konkret vurdering dækkes efter reglerne om merudgifter, hvis der er tale om nødvendige merudgifter som følge af barnets funktionsnedsættelse. Det er således en forudsætning for dækning af udgifter til kost, at der er sa...