Ankestyrelsens principmeddelelse 22-23 om indtægtsgrundlag - indtægt ved egen virksomhed - tilbagebetaling - folkepension - indtægt fra flere virksomheder
Beskrivelse
Principmeddelelsen fastslår Principmeddelelsen fastslår, hvordan indtægt fra egen virksomhed skal indgå i beregningen af folkepensionen, når pensionisten har indtægt fra to eller flere personligt drevne virksomheder, men ikke deltager aktivt i drifte...
Journalnummer
23-8631
Indhold
Afgørelse
Sag nr. 1, j.nr. 23-8631
Du har klaget over Udbetaling Danmarks afgørelse om efterregulering og tilbagebetaling af folkepension for 2019. Udbetaling Danmark afgjorde sagen den 4. september 2022.
Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.
Resultatet er:
Virksomhedsresultatet på 219.063 kr. for 2019 fra udlejningsejendommen skal alene indgå i beregningen af folkepensionens pensionstillæg.
Virksomhedsresultatet på 300.067 kr. for 2019 fra din enkeltmandsvirksomhed skal indgå i beregningen af folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.
Det betyder, at vi ændrer Udbetaling Danmarks afgørelse, da vi er kommet til et andet resultat. Det betyder også, at Udbetaling Danmark skal beregne din folkepension for 2019 igen efter retningslinjerne, der fremgår af vores begrundelse. Regnskaberne er vedlagt afgørelsen til brug for den videre behandling.
Vi beklager den lange sagsbehandlingstid.
Begrundelsen for afgørelsen
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at du ejer to personligt drevne virksomheder; en enkeltmandsvirksomhed og et interessentskab.
Din del af virksomhedsresultatet for 2019 fra interessentskabet skal alene indgå i beregningen af folkepensionens pensionstillæg.
Virksomhedsresultatet fra din enkeltmandsvirksomhed for 2019 skal både indgå i beregningen af folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg, da indtægten samlet set kan sidestilles med indtægt ved personligt arbejde.
Både dit erhverv som juridisk konsulent og udlejning af privat ejerlejlighed anses for at høre under din enkeltmandsvirksomhed. Det er ikke muligt at anse en begrænset del af indtægten fra en enkeltmandsvirksomhed, som indtægt ved personligt arbejde.
Hvad har været afgørende for resultatet
Du har modtaget folkepension i hele 2019, hvorfor din foreløbige pension pr. 1. januar 2019 er beregnet og udbetalt på grundlag af din og din ægtefælles forskudsopgørelser for kalenderåret 2019.
Indtægtsgrundlaget for beregningen af folkepensionen er indtægten i det aktuelle kalenderår, dvs. det kalenderår som pensionsudbetalingen vedrører.
Af din årsopgørelse for 2019 fremgår det, at du har et virksomhedsresultat på 477.600 kr. efter AM-bidrag.
Du har oplyst, at virksomhedsresultatet både indeholder indtægter fra dit erhverv som juridisk konsulent og lejeindtægter fra udlejning af din ejerlejlighed samt udlejningsejendom. Du har været indehaver af en enkeltmandsvirksomhed og deltager i et interessentskab.
Enkeltmandsvirksomheden
Det fremgår af sagen, at du har haft en virksomhed, der var CVR registreret som en enkeltmandsvirksomhed med branchekoden ”Juridisk bistand” i perioden 1. december 2007 til 31. december 2020. Du har oplyst, at du drev selvstændig virksomhed som juridisk konsulent, og at du var aktiv i driften af virksomheden.
Du har også oplyst, at du udlejer din ejerlejlighed. Du har ikke nogen arbejdsopgaver relateret til udlejningen af din ejerlejlighed.
Du har indsendt dit personlige regnskab for 2019 til Ankestyrelsen, hvoraf fremgår, at virksomhedsresultatet fra din enkeltmandsvirksomhed er opgjort til 300.067 kr. Det fremgår af specifikationerne til opgørelsen af virksomhedsresultatet i din personlige virksomhed, at du har indtægt i form af voldgiftshonorar på 415.642 kr. og lejeindtægter fra udlejning af din ejerlejlighed på 193.565 kr.
Vi er opmærksomme på, at du har udarbejdet et særskilt regnskab, der vedrører udlejning af din ejerlejlighed, og at udlejningen af ejerlejligheden ikke vedrører din enkeltmandsvirksomhed.
Oplysningen fører ikke til en ændret vurdering. Indtægt fra egen virksomhed, der indgår i den personlige indkomst efter personskattelovens § 3, kan være indtægt fra personligt drevne virksomheder, som fx enkeltmandsvirksomhed eller interessentskab. En enkeltmandsvirksomhed udgør ikke en juridisk person. Virksomhed og ejer er én og samme person. Det er derfor Ankestyrelsens vurdering, at indtægt fra forskellige erhvervsaktiviteter, der drives som enkeltmandsvirksomhed, skal betragtes som én virksomhed i pensionslovens forstand.
Udlejningsvirksomheden er ikke drevet under anden virksomhed, og vi anser derfor udlejning af din ejerlejlighed og konsulentvirksomhed hørende under samme enkeltmandsvirksomhed.
Det følger af reglerne, at indtægt fra egen virksomhed skal indgå i beregningen af folkepensionen som indtægt ved personligt arbejde, hvis indtægten indgår i den personlige indkomst efter personskattelovens § 3, og hvis man tager aktiv del i driften.
Indkomst fra en enkeltmandsvirksomhed beskattes som personlig indkomst efter personskattelovens § 3.
Der er ikke hjemmel i pensionslovgivningen til at anse en begrænset del af indtægt fra én virksomhed, der beskattes som personlig indkomst, som indtægt ved personligt arbejde.
Når indtægt ved egen virksomhed både knytter sig til en aktiv og en passiv deltagelse i driften, skal der derfor foretages en konkret vurdering af de samlede indtægter fra selvstændig virksomhed og driftsforhold ved vurderingen af om virksomhedsindtægten, herunder den del af indtægten, der måtte stamme fra passiv deltagelse i driften af virksomheden, samlet set kan anses for indtægt ved personligt arbejde.
Den væsentligste omsætning i din enkeltmandsvirksomhed i 2019 stammer fra dit erhverv som voldgiftsdommer på 415.642 kr. Det samlede virksomhedsresultat fra din enkeltmandsvirksomhed på 300.067 kr. hidrører derfor hovedsagelig fra dit erhverv som voldgiftsdommer, hvor du var aktiv i driften. Det samlede virksomhedsresultat fra din enkeltmandsvirksomhed for 2019 kan derfor sidestilles med indtægt ved personligt arbejde.
Interessentskabet
Du har desuden virksomhedsindtægt fra udlejningsejendom, som du ejer sammen med to andre i et interessentskab. Du har redegjort for, at der er ansat en ejendomsadministrator, der varetager alle opgaver i ejendommen. Derudover er der tilknyttet en vicevært til ejendommen. Du anses derfor at være passiv i driften.
Du har indsendt interessentskabets årsregnskab for 2019, som viser et resultat på 657.188 kr. Det fremgår af dit personlige regnskab for 2019, at du er fordelt et overskud på 219.063 kr. fra udlejningsejendommen.
Du er passiv i driften i din udlejningsvirksomhed, hvorfor virksomhedens resultat for 2019 alene skal indgå i beregningen af dit pensionstillæg.
Vi lægger derved vægt på, at du ejer to personligt drevne virksomheder, hvis skattepligtige indkomster skal opgøres særskilt. Det samlede virksomhedsresultat for virksomhederne på 477.600 kr. efter AM-bidrag, som fremgår af din årsopgørelse, kan derfor opdeles i henholdsvis aktiv og passiv indkomst ved beregningen af din folkepension for 2019.
Udbetaling Danmark skal på den baggrund beregne din folkepension for 2019 igen og træffe en ny afgørelse om efterregulering af din pension for 2019.
Om reglerne
Pensionsloven
Grundbeløbet beregnes på grundlag af indtægt fra pensionistens personlige arbejde.
Pensionstillægget beregnes på baggrund af personlig indkomst, positiv kapitalindkomst og aktieindkomst, bortset fra aktieudbytte op til 5.000 kr. (indtægtsgrundlaget). Indtægtsgrundlaget opgøres på baggrund af den samlede indtægt. Indtægtsgrundlaget for gifte og samlevende er parternes samlede indtægt.
Indtægter ved personligt arbejde omfatter lønindkomst eller indtægt, der midlertidigt træder i stedet herfor, samt indtægt fra egen virksomhed, i hvis drift den pågældende tager aktivt del, hvis disse indtægter indgår i den personlige indkomst efter personskattelovens § 3, stk. 1.
Personskatteloven sondrer ikke mellem aktiv og passiv indkomst ved opgørelse af den skattepligtige personlige indkomst. Det er derfor ikke muligt efter pensionsloven at anse en begrænset del af indtægt ved selvstændig virksomhed, der beskattes som personlig indkomst, som indtægt ved personligt arbejde.
Det følger af Ankestyrelsens praksis, at når indtægt ved selvstændig virksomhed både knytter sig til en aktiv og en passiv deltagelse i driften af den enkelte virksomhed, skal Udbetaling Danmark foretage en konkret vurdering af virksomhedens samlede indtægter og driftsforhold ved vurderingen af om virksomhedsindtægten, herunder den del af indtægten, der måtte stamme fra passiv deltagelse i driften af virksomheden, samlet set kan anses for indtægt ved personligt arbejde.
Opgørelsesperioden for indtægtsgrundlaget er det kalenderår eller den del af et kalenderår, som pensionsudbetalingen vedrører.
Indkomster der ikke fremgår af indkomstregisteret, fordeles ligeligt over kalenderåret.
Der skal ske forskellige fradrag i indtægterne afhængig af, hvilken personlig og økonomisk situation pensionisten er i. Der er også faste fradrag.
Omregning og efterregulering
Udbetaling Danmark skal årligt efterregulere pensionen. Hvis efterreguleringen viser, at pensionisten har fået for meget i pension, skal pensionen tilbagebetales.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet.
Der er enighed om afgørelsen.
Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde på
www.ast.dk
Sag nr. 2, j.nr. 22-42728
Du har klaget over Udbetaling Danmarks afgørelse om efterregulering og tilbagebetaling af folkepension. Udbetaling Danmark afgjorde sagen den 17. september 2022.
Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.
Resultatet er:
Du har fået 38.736,00 kr. for meget i folkepension i 2021, som du skal tilbagebetale.
Det betyder, at vi stadfæster Udbetaling Danmarks afgørelse, da vi er kommet til samme resultat .
Vi beklager den lange sagsbehandlingstid.
Begrundelsen for afgørelsen
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at du har fået 38.736,00 kr. for meget udbetalt i folkepension i 2021, som du skal tilbagebetale.
Du ejer én personligt drevet virksomhed i form af en enkeltmandsvirksomhed, og både dit erhverv som juridisk konsulent og udlejningsvirksomhed anses for at høre under din enkeltmandsvirksomhed.
Det er ikke muligt at anse en begrænset del af indtægten fra en enkeltmandsvirksomhed, som indtægt ved personligt arbejde.
Virksomhedsresultatet på 427.823 kr. kan sidestilles som indtægt ved personligt arbejde, og indtægten skal derfor indgå i beregningen af både folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.
Hvad har været afgørende for resultatet
Din samlede indkomst for 2021 er højere end den indkomst, som din pension blev beregnet på grundlag af. Din folkepension for 2021 blev beregnet ud fra, at du ville have en arbejdsindkomst fra selvstændig virksomhed på 364.222 kr.
Det fremgår af din årsopgørelse for 2021 af 22. marts 2022, at du har et virksomhedsresultat på 427.823 kr. efter AM-bidrag, og at indkomsten er opgjort som personlig indkomst.
Du har oplyst, at virksomhedsresultatet består af to aktiviteter; indtægt fra udlejningsejendom og indtægt fra din enkeltmandsvirksomhed, som er registreret i CVR, hvori du driver erhverv som juridisk konsulent. Du har oplyst, at du kun er aktiv i driften i relation til dit erhverv som juridisk konsulent i din enkeltmandsvirksomhed, og du vil derfor gerne have opdelt virksomhedsresultatet i aktiv og passiv indtægt. Du oplyser hertil, at din udlejningsejendom ikke vedrører din enkeltmandsvirksomhed.
Udbetaling Danmark vurderer, at den samlede virksomhedsindtægt for begge aktiviteter skal indgå som indtægt ved personligt arbejde, da du kun er registreret med et CVR nr.
Vi bemærker, at indtægt fra egen virksomhed, der indgår i den personlige indkomst efter personskattelovens § 3, kan være indtægt fra personligt drevne virksomheder, som fx enkeltmandsvirksomhed eller interessentskab. En enkeltmandsvirksomhed udgør ikke en juridisk person. Virksomhed og ejer er én og samme person. Det er derfor Ankestyrelsens vurdering, at indtægt fra forskellige erhvervsaktiviteter, som drives som enkeltmandsvirksomhed, skal betragtes som én virksomhed i pensionslovens forstand.
Udlejningsvirksomheden er ikke drevet under en anden virksomhed, og vi anser derfor din konsulent- og udlejningsvirksomhed hørende under samme enkeltmandsvirksomhed.
Det følger af reglerne, at indtægt fra egen virksomhed skal indgå i beregningen af folkepensionen, som indtægt ved personligt arbejde, hvis indtægten indgår i den personlige indkomst efter personskattelovens § 3, og hvis man tager aktiv del i driften.
Personskatteloven sondrer ikke mellem aktiv og passiv indkomst ved opgørelse af den skattepligtige personlige indkomst. Det er ikke muligt efter pensionslovgivningen, at anse en begrænset del af indtægt ved en selvstændig virksomhed, der beskattes som personlig indkomst, som indtægt ved personligt arbejde.
Når indtægt ved egen virksomhed både knytter sig til en aktiv og en passiv deltagelse i driften, skal der derfor foretages en konkret vurdering af de samlede indtægter fra selvstændig virksomhed og driftsforhold ved vurderingen af om virksomhedsindtægten, herunder den del af indtægten, der måtte stamme fra passiv deltagelse i driften af virksomheden, samlet set kan anses for indtægt ved personligt arbejde.
Henset til omsætningen i dit erhverv som juridisk konsulent, hvor du er aktiv i driften, anses din arbejdsindsats i virksomheden derfor for at være af et sådan omfang, at den samlede virksomhedsindtægt for 2021 kan sidestilles med indtægt ved personligt arbejde.
Vi lægger til grund, at du har fået 72.336 kr. udbetalt i folkepensionens grundbeløb. Du skulle have haft 53.256 kr. udbetalt i folkepensionens grundbeløb og har fået 39.228 kr. udbetalt i folkepensionens pensionstillæg. Du skulle have haft 19.572 kr. udbetalt i folkepensionens pensionstillæg.
Udbetaling Danmark har anvendt de rette beløb, satser og fradrag ved beregningen af din pension. Din pension er i perioden blevet beregnet efter reglerne for enlige.
Vi er derfor enige i Udbetaling Danmarks beregning af tilbagebetalingskravet, som det fremgår af Udbetaling Danmarks afgørelse af 17. september 2022.
Du har pga. dit højere faktiske indkomstgrundlag modtaget 38.736,00 kr. for meget i pension i 2021, som du skal betale tilbage.
Reglerne
Pensionsloven
Grundbeløbet beregnes på grundlag af indtægt fra pensionistens personlige arbejde.
Pensionstillægget beregnes på baggrund af personlig indkomst, positiv kapitalindkomst og aktieindkomst, bortset fra aktieudbytte op til 5.000 kr. (indtægtsgrundlaget). Indtægtsgrundlaget opgøres på baggrund af den samlede indtægt. Indtægtsgrundlaget for gifte og samlevende er parternes samlede indtægt.
Indtægter ved personligt arbejde omfatter lønindkomst eller indtægt, der midlertidigt træder i stedet herfor, samt indtægt fra egen virksomhed, i hvis drift den pågældende tager aktivt del, hvis disse indtægter indgår i den personlige indkomst efter personskattelovens § 3, stk. 1.
Opgørelsesperioden for indtægtsgrundlaget er det kalenderår eller den del af et kalenderår, som pensionsudbetalingen vedrører.
Indkomster der ikke fremgår af indkomstregisteret, fordeles ligeligt over kalenderåret.
Der skal ske forskellige fradrag i indtægterne afhængig af, hvilken personlig og økonomisk situation pensionisten er i. Der er også faste fradrag.
Omregning og efterregulering
Pensionen skal omregnes for hele opgørelsesperioden, hvis det månedligt opgjorte indtægtsgrundlag afviger fra det hidtil anvendte indtægtsgrundlag.
Opgørelsesperioden er normalt kalenderåret, men hvis der sker ændringer af personlige forhold, herunder ægtefælles overgang til folkepension, ændres opgørelsesperioden, der opdeles i en periode før og efter omregningen. Det betyder, at det kun er indkomstforholdene i perioden efter ændringen af de personlige forhold m.v., der bestemmer den foreløbige og den endelige pension i den resterende del af kalenderåret (opgørelsesperioden).
Udbetaling Danmark skal årligt efterregulere pensionen. Hvis efterreguleringen viser, at pensionisten har fået for meget i pension, skal pensionen tilbagebetales.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet.
Der er enighed om afgørelsen.
Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde på
www.ast.dk
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
Fratrædelsesgodtgørelse ydet efter rammeaftalen om seniorpolitik på det kommunale område var så tæt forbundet med arbejdet som lønmodtager, at det måtte sidestilles med indtægt ved personligt arbejde. Beløbet blev desuden beskattet som personlig indk...
Udgivet: 2013-07-11
Fratrædelsesgodtgørelse, der blev udbetalt i forlængelse af en arbejdsindtægt, og som var tæt forbundet med arbejdet som lønmodtager, måtte sidestilles med indtægt ved personligt arbejde. Fratrædelsesgodtgørelsen skulle derfor indgå i indtægtsgrundla...
Udgivet: 2013-07-11
Genvundne afskrivninger skulle indgå i indtægtsgrundlaget for beregning af folkepensionens grundbeløb, også selv om de måtte være afskrevet i perioden forud for overgang til folkepensionist. Det var en forudsætning, at betingelserne herfor i øvrigt v...