Ankestyrelsens principafgørelse 60-18

GældendeÅr: 2018Udgivet: 2018-12-18

Beskrivelse

Kommunen skal tilbyde at udarbejde en handleplan, når kommunen træffer afgørelse om bevilling af støtte efter serviceloven til voksne borgere, som har en betydelig nedsat funktionsevne. Det gælder i situationer, hvor borgeren er under folkepensionsal...

Journalnummer

18-4321

Indhold

Afgørelse

Du har klaget over A afgørelse om socialpædagogisk støtte og afslag på botilbud. A Kommune afgjorde sagen den 13. december 2017.

Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.

Resultatet er:

Kommunen skal behandle din sag igen.

Det betyder, at vi hjemviser sagen til ny behandling, og at kommunen skal afgøre sagen på ny. Du skal være opmærksom på, at en ny behandling godt kan føre til det samme resultat i din sag.

Kommunen skal, inden den afgør sagen, opgøre og redegøre for, hvilken konkret støtte, som du har behov for i egen bolig. Kommunen skal endvidere indhente oplysninger, der kan afklare, om du kan modtage den nødvendige støtte i eget hjem.

Kommunen kontakter dig.

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsen vurderer, at sagen ikke er tilstrækkeligt oplyst til, at det kan afgøres, om kommunens bevilling af støtte er tilstrækkelig. Kommunen har ikke redegjort for, hvilken støtte du skal have i egen bolig.

Hvad er afgørende for resultatet

Socialpædagogisk støtte og botilbud

Vi lægger særligt vægt på, at kommunen i genvurderingen lægger til grund, at du har behov for mere fleksibel og løbende støtte, end det der fremgår af deres afgørelse fra 13. december 2017. Kommunen har herved vurderet, at du har behov for en anden form for støtte, end du først er bevilget af kommunen.

Vi lægger endvidere vægt på, at kommunen herefter ikke redegør for hvilken socialpædagogisk støtte, som du vil kunne modtage i egen bolig, og hvordan dit støttebehov skal varetages i egen bolig.

Vi lægger også vægt på oplysningerne om dit støttebehov. Det fremgår af funktionsevnevurderingen, at du har brug for støtte til at huske personlig pleje, at du skal opmuntres til sociale aktiviteter, idet du ellers isolerer dig på dit værelse. Du har et stort behov for at blive påmindet om at holde dit værelse rent, da du ikke selv kan se, når der er meget beskidt. Du har problemer med selv at styre din økonomi, og at du har haft brug for meget støtte fra pædagogerne på Sæterhuset til at planlægge og strukturere din dag, så dagens aktiviteter lykkes for dig.

Din partsrepræsentant oplyser i klagen, at du ikke er klar til at bo i egen lejlighed, da du har behov for omfattende hjælp til almindelige, daglige

funktioner, personlig pleje og særlig støtte. Din partsrepræsentant mener, at du således er omfattet af målgruppen til et midlertidigt botilbud, og at du ikke vil kunne få hverdagen til at fungere med fire ugentlige støttetimer.

Da kommunen ikke har dokumenteret, at dit hjælpebehov kan dækkes i eget hjem via socialpædagogisk støtte, hjemviser vi også sagen til, at kommunen skal tage stilling til, om du kan klare dig i egen bolig med støtte eller om du har behov for et (midlertidigt) botilbud.

Handleplan

Kommunen tilbyder dig i overensstemmelse med lovgivningen en handleplan, da du modtager kommunens afgørelse. Kommunen genfremsender indkaldelse til handleplansmøde den 8. januar 2018. Det fremgår ikke af sagen, om du har sagt ja til, at der udarbejdes en handleplan.

Vi vurderer, at du er omfattet af personkredsen, som skal tilbydes handleplan, da du har behov for betydelig støtte for at forbedre de personlige udviklingsmuligheder.

Vi vurderer dog samtidigt, at sagen ikke er tilstrækkeligt oplyst, og vi hjemviser derfor sagen til fornyet behandling, selvom kommunen har overholdt pligten til at tilbyde dig at udarbejde en handleplan.

Hvad skal kommunen?

Kommunen skal opgøre og redegøre for, hvilken konkret støtte, som du har behov for med henblik på at kunne bo i egen bolig. Kommunen skal endvidere indhente oplysninger, der kan afklare, om du kan modtage den nødvendige støtte i egen bolig.

Kommunen skal herefter træffe en ny afgørelse. Hvis kommunen ikke fuldt ud imødekommer din ansøgning, skal kommunen i afgørelsen angive de hovedhensyn og de faktiske oplysninger, der er indgået i kommunens vurdering.

Vi bemærker, at du kan klage over den nye afgørelse efter de almindelige regler. Det betyder, at du kan klage til kommunen inden fire uger efter, du har modtaget den nye afgørelse fra kommunen.

Om reglerne

Efter serviceloven skal kommunen tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.

Kommunen skal tilbyde midlertidigt ophold blandt andet til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har behov for omfattende hjælp til almindelige, daglige funktioner eller for pleje, eller som i en periode har behov for særlig behandlingsmæssig støtte.

Kommunen skal tilbyde at udarbejde en handleplan, når hjælpen ydes til:

1) personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller

2) personer med alvorlige sociale problemer, der ikke eller kun med betydelig støtte kan opholde sig i egen bolig, eller som i øvrigt har behov for betydelig støtte for at forbedre de personlige udviklingsmuligheder.

Det følger af vores praksis, at kommunen er forpligtet til at sikre, at støtten er tilrettelagt på en sådan måde, at borgeren får opfyldt sit behov for hjælp, og borgeren reelt kan modtage støtten, da formålet med støtten ellers ikke kan opfyldes. Vi henviser til principafgørelse 76-17.

Det følger endvidere af vores praksis, at kommunen skal undersøge, om det rent faktisk er muligt at levere den socialpædagogiske støtte til borgeren under borgerens aktuelle boligmæssige rammer. Hvis borgeren ikke selv kan skabe de rammer, der er nødvendige for at kunne modtage støtten, skal kommunen sørge for, at rammerne for at levere støtten er til stede. Det betyder, at kommunen skal hjælpe borgeren i forhold til at finde indkvartering eller en bolig. Det er fordi, kommunen skal sikre, at borgeren får en sammenhængende og helhedsorienteret indsats, der modsvarer borgerens behov. Det er dog ikke ensbetydende med, at kommunen er forpligtet til at skaffe en lejlighed til borgeren, hvis den bevilgede støtte kan leveres på anden vis.

Hvis kommunen kan konstatere, at rammerne for at levere den nødvendige støtte ikke er til stede, og det ikke uden videre er muligt at hjælpe borgeren i forhold til at finde en bolig eller indkvartering, vil borgeren være berettiget til et midlertidigt botilbud, indtil kommunen har sørget for, at borgeren kan få leveret den nødvendige hjælp på anden vis. I sådanne tilfælde vil et tilbud om et midlertidigt botilbud være den eneste måde, kommunen kan levere den nødvendige hjælp på og dermed leve op til sin omsorgsforpligtelse i serviceloven. Vi henviser til principafgørelse 21-18.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.

Metadata

Retsområder

Serviceloven

Nøgleord

OrdensforskriftHandleplanKlageadgang

Paragraffer

§ 3§ 141

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse 83-15

Udgivet: 2015-12-04

Når borgeren søger om en bestemt form for hjælp, f.eks. et ressourceforløb, skal kommunen på baggrund af en konkret og individuel vurdering af borgerens samlede situation, herunder borgerens helbredsmæssige-, sociale og arbejdsmæssige forhold vurdere...

Ankestyrelsens principafgørelse 47-12

Udgivet: 2013-07-10

En kommune havde ikke ret til at frakende bilstøtte til en borger, som tidligere var bevilget støtte til køb af bil og afgiftsfritagelse, og som nu ansøgte kommunen om særlig indretning til bilen. I forbindelse med behandlingen af ansøgningen om særl...

Ankestyrelsens principafgørelse 133-10

Udgivet: 2013-07-10

Ansøger havde ret til en hverdagsprotese, selvom hun allerede havde en arbejdsprotese. Ankestyrelsen lagde vægt på, at en hverdagsprotese er omfattet af hjælpemiddelbekendtgørelsen og derfor kan bevilges, hvis den i væsentlig grad afhjælper den nedsa...