Ankestyrelsens principafgørelse 35-17

GældendeÅr: 2017Udgivet: 2017-06-08

Beskrivelse

Arbejdsevnen er det centrale i vurderingen af, hvorvidt en borger kan anses for at være uarbejdsdygtig i sygedagpengelovens forstand. Der kan derfor ikke udelukkende lægges vægt på de lægelige oplysninger, fx at helbredstilstanden er stationær. Der s...

Journalnummer

2016-3310-48487

Indhold

Afgørelse

Resultatet er:

Du havde ret til sygedagpenge efter den 14. august 2016.

Det betyder, at vi ændrer kommunens afgørelse.

Begrundelse for afgørelsen

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at der fortsat var mulighed for udvikling af din arbejdsevne. Udbetalingen af sygedagpenge kunne derfor ikke standses efter bestemmelsen om en stationær tilstand.

Hvad er afgørende for resultatet

Du blev sygemeldt den 1. april 2015 fra dit arbejde på grund af en blodprop i hjernen.

Ved vurderingen lægger vi vægt på, at du efter blodproppen i hjernen havde haft følger i form af ordmobiliseringsbesvær, nedsat hukommelse og træthed. Trætheden var dit største problem, og det var derfor vigtigt, at du lærte at økonomisere med dine kræfter. Fra lægelig side blev det anbefalet, at du startede langsomt op med arbejde over de næste seks til tolv måneder, og øgede dit timetal langsomt og gradvist. Derudover skulle du have ikke stressende arbejdsopgaver.

Vi lægger også vægt på, at du under opfølgningssamtalen den 3. august 2016 oplyste, at du ikke længere oplevede udtalt træthed, når du kom hjem. Du oplyste også, at du regnede med at komme tilbage til arbejdsmarkedet på fuld tid.

Desuden lægger vi særlig vægt på, at selvom det fra lægelig side blev vurderet, at du fortsat havde følger efter blodproppen i hjernen, og der ville være tale om en varig påvirkning, var der gode muligheder for, at du igen ville komme til at arbejde på fuld tid.

I den forbindelse lægger vi vægt på, at du havde deltaget i en optrænende praktik i perioden fra den 13. juni 2016 til den 12. august 2016. Praktikken skulle have varet indtil den 9. september 2016, men stoppede før tid, da udbetalingen af sygedagpenge ophørte.

I praktikken havde du udført diverse monteringsopgaver, herunder montering af el-tavler. Du var begyndt med en ugentlig arbejdstid på 15 timer fordelt på tre dage, og havde den 8. august 2016 øget arbejdstiden til 22,5 timer om ugen.

Du oplyste, at opgaverne fungerede godt for dig, og at dine skånehensyn var fuldt ud tilgodeset, da der var tale om en skånsom opstart og ikke stressende arbejdsopgaver. Du kunne desuden selv placere dine timer om formiddagen eller om eftermiddagen.

Vi lægger også særlig vægt på, at planen var, at du skulle øge din arbejdstid, så du nåede 30 timer inden afslutningen af praktikken. Den 5. august 2016 oplyste du, at din plan var at øge din arbejdstid med 2,5 timer om ugen. Du havde dermed en forventning om, at din ugentlige arbejdstid ville være på 32,5 timer ved afslutningen af praktikken.

Der var dermed stadig mulighed for, at du kunne udvikle din arbejdsevne og øge dit timetal. Det var derfor fortsat uafklaret, om du kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet på fuld tid

Så længe der var mulighed for, at din arbejdsevne kunne udvikle sig væsentligt, kunne din arbejdsevne ikke anses for at være stationær. Kommunen kunne derfor ikke standse udbetalingen af sygedagpenge, da betingelserne i bestemmelsen om stationær tilstand ikke var opfyldt.

Vi henviser i øvrigt til Ankestyrelsens principafgørelse 32-15. Principafgørelsen fastslår, at kommunen ikke kan standse sygedagpengeudbetalingen alene med den begrundelse, at den sygemeldte vil kunne stille sig til rådighed på det ordinære arbejdsmarked på deltid.

Oplysningerne vi lægger til grund for vurderingen af din sag fremgår særligt af statusattesterne fra din læge af den 7. juli 2016 og den 10. september 2016, journal fra hospital for perioden fra den 29. marts 2015 til den 14. juli 2015, rundbordssamtale den 9. oktober 2015, opfølgningssamtalerne samt statusnotater fra praktik af den 28. juni 2016, den 4. august 2016 og den 5. august 2016.

Vi har ikke med denne afgørelse taget stilling til, hvor længe efter standsningstidspunktet du har ret til udbetaling af sygedagpenge. Det afhænger af det videre forløb, som vi ikke er bekendt med.

Vi bemærker, at udbetalingen af sygedagpenge på standsningstidspunktet var forlænget efter bestemmelsen om lægelig behandling og sikker lægelig vurdering.

På standsningstidspunktet var der imidlertid ikke tilstrækkelige oplysninger til at vurdere, om betingelserne for den løbende forlængelse eller om betingelserne for en af de andre forlængelsesbestemmelser var opfyldt. Vi har dermed alene taget stilling til, hvorvidt du var uarbejdsdygtig i sygedagpengelovens forstand på standsningstidspunktet.

I øvrigt bemærker vi, at udbetalingen af sygedagpenge kan standses fra det tidspunkt, hvor det er dokumenteret, at den sygemeldte ikke er uarbejdsdygtig i sygedagpengelovens forstand. Vi henviser til principafgørelse 103-15.

Om reglerne

Udbetalingen af sygedagpenge ophører helt eller delvist den dag, hvor den sygemeldte er helt eller delvist arbejdsdygtig, uanset om den pågældende genoptager arbejdet. Udbetalingen af sygedagpenge kan dog ophøre tidligere, når den sygemeldtes helbredstilstand er stationær, og kommunen efter en individuel, konkret vurdering af personens arbejdsevne skønner, at den sygemeldte ikke er berettiget til revalidering, ressourceforløb eller visitation til fleksjob eller førtidspension.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.

Metadata

Retsområder

Sygedagpengeloven

Nøgleord

StationærUdvikling af arbejdsevnenSygedagpengeUarbejdsdygtighed

Paragraffer

§ 7

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse 177-12

Udgivet: 2013-07-10

Det er en betingelse for at modtage sygedagpenge, at man er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. Kommunen skal efter reglerne foretage en konkret og individuel vurdering af, om borgeren er uarbejdsdygtig i sygedagpengelovens forstand. Kommunen ska...

Ankestyrelsens principafgørelse 82-19

Udgivet: 2019-12-13

En sygemeldt skal være uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom for at have ret til sygedagpenge. Det gælder også for retten til jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse. Vurderingen af uarbejdsdygtighed sker i henhold til sygedagpengelovens regl...

Ankestyrelsens principafgørelse D-6-06

Udgivet: 2013-07-11

En mand med to erhverv kunne ikke anses for fuldt uarbejdsdygtig ved genoptagelse af arbejdet i det ene erhverv, idet arbejdet i de to erhverv ikke var af væsentlig forskellig karakter. Manden skulle tilbagebetale de dagpenge, som han havde fået udbe...