Ankestyrelsens principmeddelelse 11-21
Beskrivelse
Når en elev i folkeskolen har ulovligt skolefravær på 15 procent eller derover, skal kommunen træffe afgørelse om standsning af børne- og ungeydelsen. Det er skolelederen, der underretter kommunen, hvis en elev har ulovligt fravær. Skolen skal regist...
Journalnummer
20-4080
Indhold
Afgørelse
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at kommunen ikke kunne standse udbetalingen af børne- og ungeydelsen i et kvartal.
Hvad er afgørende for resultatet
Det fremgår af kommunens afgørelse, at din søn […] har haft ulovligt skolefravær på 15 procent i 3. kvartal 2020.
Vi lægger vægt på, at det fremgår af partshøringen og af din klage, at du i 5 ud af de i alt 10 dage, hvor der er registreret ulovligt skolefravær, har holdt din søn hjemme efter aftale med skolen.
Vi lægger videre vægt på, at du oplyser, at din søn har været hjemme fra skolen, mens du ventede svar på coronatest. Du oplyser også, at dette var aftalt med skolen.
Vi lægger vægt på, at skolen bekræfter, at der var en aftale om fravær, mens du afventede svar på coronatest. Skolen oplyser, at det er en fejl, at skolen har underrettet kommunen om ulovligt fravær med mere end 15 procent i 3. kvartal 2020.
Vi lægger herefter vægt på, at det ulovlige fravær udgør 5 dage.
På den baggrund vurderer vi, at kommunen ikke kunne standse din børne- og ungeydelse i et kvartal.
Oplysningerne fremgår særligt af kommunens afgørelse, dit partshøringssvar og klage, genvurderingen samt oplysningerne som Ankestyrelsen har indhentet fra din søns skole den 8. marts 2021.
Om reglerne
Efter servicelovens regler skal en skoleleder underrette kommunen, hvis en elev har ulovligt skolefravær på 15 procent eller derover inden for et kvartal.
Når kommunen modtager en underretning fra skolelederen om, at en elev har haft ulovligt fravær på 15 procent eller derover, skal kommunen træffe afgørelse om standsning af børne- og ungeydelsen.
Kommunen har ikke kompetence til at efterprøve skolelederens beslutning om at underrette kommunen om, at en elev har ulovligt skolefravær.
Kommunen vil efter omstændighederne også skulle kontakte skolelederen med henblik på at få bekræftet, at eleven rent faktisk har haft ulovligt skolefravær på 15 procent eller derover. Det kan fx være i tilfælde, hvor partshøringen har givet anledning til at formode, at der er tale om fejlregistrering af fravær.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-10
En formandsafgørelse om undersøgelse bortfalder efter udløbet af 7dages-fristen, når den ikke forinden er godkendt af Børn og unge udvalget, og har herefter ingen retsvirkning. En godkendelse af Udvalgets godkendelse af yderligere en formandsafgørels...
Udgivet: 2013-07-10
I en sag om bilstøtte på erhvervsmæssigt grundlag lagde Ankestyrelsen til grund, at både amtskommunen og nævnet havde fundet, at ansøgeren opfyldte betingelserne i bilbekendtgørelsen om kørsel til og fra arbejde. Ansøgeren havde ud over lønindtægt fr...
Udgivet: 2016-11-18
Som udgangspunkt har man kun ret til hjælp efter serviceloven, hvis man opholder sig lovligt i Danmark. Ministeren er i serviceloven bemyndiget til at fastsætte regler om, hvilke ydelser der kan medtages under midlertidige ophold i udlandet. I udland...