Ankestyrelsens principmeddelelse 3-20
Beskrivelse
Den sygemeldtes ret til sygedagpenge bortfalder, så længe den sygemeldte uden rimelig grund undlader at medvirke ved kommunens opfølgning. Retten til sygedagpenge bortfalder desuden, så længe den sygemeldte afviser at lade sig indlægge på sygehus, af...
Journalnummer
19-17655
Indhold
Afgørelse
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du ikke har medvirket ved kommunens opfølgning i tilstrækkeligt omfang, selvom du var mødt op til opfølgningssamtalen den 11. marts 2019.
Vi vurderer videre, at du ikke havde en rimelig grund til ikke at medvirke ved kommunens opfølgning, og at du var orienteret om konsekvenserne ved manglende medvirken.
Desuden vurderer vi, at udbetalingen af sygedagpenge ikke kunne genoptages, fordi du ikke medvirkede igen ved kommunens opfølgning.
Hvad er afgørende for resultatet
Det fremgår af oplysningerne i sagen, at du mødte op til opfølgningssamtalen den 11. marts 2019, men at du ikke ønskede at svare på kommunens spørgsmål. Du ønskede ikke at svare på, hvordan du havde det, men henviste til, at kommunen kunne afvente den lægeattest, der gerne skulle komme den efterfølgende uge.
Det fremgår af reglerne i sygedagpengeloven, at kommunen i løbende sygedagpengesager skal tilrettelægge og gennemføre et individuelt og fleksibelt opfølgningsforløb. Kommunen skal som led i opfølgningsforløbet blandt andet indhente oplysningsskema, holde samtale og foretage en samlet vurdering af behov for indsats m.v. og iværksætte den relevante indsats, herunder fremme gradvis tilbagevenden til arbejde for den sygemeldte. Det fremgår også af reglerne, at kommunen løbende skal vurdere, om betingelserne for at modtage sygedagpenge er opfyldt. Denne vurdering skal kommunen blandt andet foretage ved hver opfølgning.
Desuden fremgår det af reglerne, at den sygemeldtes ret til sygedagpenge bortfalder, hvis den sygemeldte ikke medvirker ved kommunens opfølgning, og den sygemeldte ikke har en rimelig grund til den manglende medvirken.
Vi lægger særlig vægt på, at du ikke medvirkede ved kommunens opfølgning, når du ikke ønskede at svare på kommunens spørgsmål om din helbredstilstand. Kommunen havde dermed ikke mulighed for at foretage den opfølgning, som det fremgår af reglerne, at kommunen har pligt til.
Vi lægger også vægt på, at du i indkaldelsen til opfølgningssamtale den 7. marts 2019 var blevet orienteret om, at du havde pligt til at deltage i samtalen. Du blev også orienteret om, retten til sygedagpenge ville bortfalde fra den 12. marts 2019, hvis du ikke mødte til opfølgningssamtalen.
Derudover lægger vi vægt på, at du under samtalen den 11. marts 2019 flere gange blev orienteret om, at du havde pligt til at medvirke ved kommunens opfølgning, ligesom du blev vejledt om konsekvenserne ved ikke at medvirke.
Vi er opmærksomme på dine oplysninger om, at du var meget påvirket efter din fars dødsfald i februar 2019. Du har videre oplyst, at du havde mellemørebetændelse og ikke var i stand til at arbejde.
Her lægger vi vægt på, at du var i stand til at møde op til samtalen i kommunen på trods af omstændighederne i dit privatliv og din fysiske helbredstilstand. Der er ingen holdepunkter i sagen for at antage, at disse forhold forhindrede dig i at medvirke ved kommunens opfølgning.
Du blev i partshøringsbrevet af den 11. marts 2019 også orienteret om, at udbetalingen af sygedagpenge kunne genoptages efter bortfaldet. Genoptagelse var dog betinget af, at du medvirkede igen senest fire uger efter, at du modtog afgørelsen om bortfaldet. Udbetalingen ville blive genoptaget fra og med dagen efter den dag, hvor du medvirkede igen.
Ud fra oplysningerne i sagen, medvirkede du ikke igen efter bortfaldet af retten til sygedagpenge. Derfor var der ikke grundlag for at genoptage udbetalingen, efter den var bortfaldet efter den 11. marts 2019. Det fremgår af oplysningerne i sagen, at du raskmeldte dig fra og med den 20. marts 2019, hvor du meldte dig ledig i a-kassen.
Om reglerne
Det følger af reglerne, at kommunen i løbende sygedagpengesager skal tilrettelægge og gennemføre et individuelt og fleksibelt opfølgningsforløb. Kommunen skal som led i opfølgningsforløbet blandt andet indhente oplysningsskema, holde samtale og foretage en samlet vurdering af behov for indsats m.v. og iværksætte den relevante indsats, herunder fremme gradvis tilbagevenden til arbejde for den sygemeldte. Det fremgår også af reglerne, at kommunen løbende skal vurdere, om betingelserne for at modtage sygedagpenge er opfyldt.
Efter reglerne bortfalder retten til sygedagpenge, så længe den sygemeldte uden rimelig grund undlader at medvirke ved kommunens opfølgning, herunder når den sygemeldte er udeblevet fra en opfølgningssamtale.
Retten til sygedagpenge ophører dagen efter, at betingelserne for at modtage sygedagpenge ikke længere er opfyldt.
Udbetaling af sygedagpenge, der er bortfaldet, genoptages dagen efter det tidspunkt, hvor betingelserne for udbetaling af sygedagpenge på ny er opfyldte, hvis dette sker, senest 4 uger efter at den sygemeldte er blevet underrettet om bortfaldet. Udbetaling af sygedagpenge kan kun genoptages én gang under det aktuelle sygedagpengeforløb.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
Sag om standsning af dagpenge som følge af udeblivelse fra opfølgningssamtale, da mødeindkaldelsen ikke var modtaget på grund af fravær fra hjemmet. Ankestyrelsen lagde til grund, at udgangspunktet er, at kommunen må forvente umiddelbart at kunne kom...
Udgivet: 2016-06-07
Hvis der er uenighed, om et brev sendt digitalt fra en myndighed er kommet frem til modtageren, er det myndigheden, der skal dokumentere, at brevet er kommet frem. Et brev sendt digitalt anses for at være kommet frem, når det er tilgængeligt for adre...
Udgivet: 2013-07-11
Det var ikke en rimelig grund til udeblivelse fra informationsmøde, at den sygemeldte person havde misforstået datoen for mødet. Han havde ikke udvist tilstrækkelig omhyggelighed, når han ikke havde sørget for at notere sig datoen for, hvornår han sk...