Ankestyrelsens principafgørelse F-1-03

GældendeÅr: 2003Udgivet: 2013-07-11

Beskrivelse

De sociale klageinstanser havde kompetence til at behandle spørgsmålet om aktindsigt, selv om den konkrete afgørelse, som begæringen om aktindsigt vedrørte, ikke kunne påklages. Ankestyrelsen lagde vægt på, at selvom der blev givet samtykke til anbri...

Journalnummer

J.nr.: 5000180-02

Indhold

Lovhenvisninger

  • Forvaltningsloven - lov nr. 571 af 19. december 1985 - § 16, stk. 4
  • Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område - lovbekendtgørelse nr. 807 af 26. september 2002 - § 60, stk. 1

Afgørelse

De sociale klageinstanser havde kompetence til at behandle spørgsmålet om aktindsigt

Klagen over kommunens afgørelse om aktindsigt skulle behandles af det sociale nævn.

Ankestyrelsen oversendte sagens akter til det sociale nævn med henblik på at nævnet skulle træffe en afgørelse om spørgsmålet om aktindsigt.

Det blev ved afgørelsen lagt til grund, at kommunen havde truffet en afgørelse om, at barnet skulle anbringes i henhold til servicelovens § 40, stk. 2, nr. 11.

Spørgsmålet om aktindsigt kan efter forvaltningslovens § 16, stk. 4, påklages særskilt til den myndighed, som er klageinstans i forhold til afgørelsen af den sag, begæringen om aktindsigt vedrører.

Af Justitsministeriets Vejledning til Forvaltningsloven (1986), pkt. 100, fremgår at bestemmelsen skal fortolkes således, at på sagsområder, hvor fx en kommunalbestyrelses afgørelser med hensyn til sagens realitet kan påklages til en anden, eventuelt statslig myndighed, kan også spørgsmål om aktindsigt påklages til vedkommende overordnede myndighed.

Ankestyrelsen fandt, at selv om der blev givet samtykke til anbringelse af barnet i henhold til servicelovens § 40, stk. 2, nr. 11, og afgørelsen derfor konkret ikke ville kunne påklages, vil sagen efter sin art - det vil sige afgørelser efter § 40, stk. 2, - kunne påklages til de sociale klageinstanser. Spørgsmålet om aktindsigt vil derfor kunne behandles af disse instanser. Dette er også i overensstemmelse med Ankestyrelsens praksis som beskrevet i Ankestyrelsens Klagevejledning på det sociale område (2000), kapitel 9, pkt. 43.

Det følger af retssikkerhedslovens § 60, stk. 1, at de afgørelser som kommunen og amtskommunen træffer efter den sociale lovgivning, kan indbringes for det sociale nævn. Det er således det sociale nævn, der som 1. instans skal behandle klagen jf. forvaltningslovens § 16, stk. 4.

Information

  • En kommune havde truffet afgørelse om placering af et barn på en døgninstitution som en foranstaltning efter servicelovens § 40, stk. 2, nr. 11. Indehaveren af forældremyndigheden havde givet skriftligt samtykke til placeringen og formålet med denne. Den konkrete afgørelse kunne derfor ikke påklages.
  • Kommunen havde efterfølgende truffet afgørelse om spørgsmålet om aktindsigt. Advokaten, der repræsenterede indehaveren af forældremyndigheden, havde fået afslag på aktindsigt i de akter som forelå før faderen fik overdraget forældremyndigheden.
  • Sagen blev behandlet i principielt møde med henblik på afklaring af de sociale klageinstansers kompetence i forhold til spørgsmålet om aktindsigt.

Metadata

Retsområder

RetssikkerhedslovenForvaltningloven

Nøgleord

AktindsigtAfgørelse der ikke kan påklagesKompetence

Paragraffer

§ 60§ 16§ 40

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse 41-17

Udgivet: 2017-07-01

Rådgivning og vejledning Kommunen har pligt til at give borgeren nødvendig rådgivning og vejledning. Rådgivning og vejledning er ydelser, som kommunen kan give enten alene eller sammen med anden form for hjælp. Borgeren kan klage til Ankestyrelsens B...

Ankestyrelsens principafgørelse R-2-02

Udgivet: 2013-07-11

En arving havde fået boet efter en afdød pensionist udlagt for begravelsesomkostningerne. Ankestyrelsen fandt, at hun var klageberettiget vedrørende kommunens afgørelse om at modregne det indestående på den nu afdøde pensionists administrationskonto ...

Ankestyrelsens principafgørelse 181-09

Udgivet: 2013-07-10

Beskæftigelsesankenævnet skulle behandle en klage over kommunens valg af visitationskategori som led i opfølgningen i sagen. Begrundelsen var, at klage over indplacering i visitationskategori var indgået som en del af en klage over kommunens afgørels...