Lejeloven § 116
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 116 giver boligministeren mulighed for at delegere de beføjelser, som loven tillægger ministeren, til et styrelse under ministeriet.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 927 af 11.9.2019
Boligministeren kan bemyndige en under ministeriet oprettet styrelse til at udøve de beføjelser, der i denne lov er tillagt ministeren.
Stk. 2. Boligministeren kan fastsætte regler om adgangen til at påklage afgørelser, der er truffet i henhold til bemyndigelse efter stk. 1, herunder at afgørelsen ikke skal kunne indbringes for ministeren.
§ 116 giver boligministeren mulighed for at delegere de beføjelser, som loven tillægger ministeren, til et styrelse under ministeriet. I praksis betyder det, at ministerens mange administrative og afgørende opgaver efter lejeloven kan varetages af eksempelvis Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, i stedet for at alt skal godkendes, underskrives eller besluttes direkte af ministeren selv. Dette er afgørende for en moderne offentlig administration, hvor det er umuligt for en minister personligt at tage stilling til samtlige enkeltsager og detaljer. Afgørelser truffet af styrelsen har samme juridiske gyldighed som hvis de var truffet af ministeren. Typisk vil dette vedrøre udstedelse af bekendtgørelser, standardblanketter og visse klagesager inden for bolig- og lejeretten.
Eksempler
Delegering af godkendelse af standardblanketter
Ministeriet overlader ansvaret for at godkende og administrere autoriserede lejekontraktblanketter til en styrelse, som herefter træffer beslutningerne.
Afvikling af klagesager
En klage over en afgørelse efter lejeloven behandles ikke af ministeren direkte, men af en underliggende styrelse bemyndiget i henhold til § 116.
Fastlæggelse af regnskabsprocedure
Styrelsen fastsætter nærmere regler om standardiserede ind- og fraflytningsrapporter på ministerens vegne.
- •Mange tror kun få eller særligt uvæsentlige opgaver kan delegeres – men det kan omfatte alle ministerens beføjelser.
- •Man antager nogle gange, at delegation svækker retssikkerheden; men afgørelserne er fortsat underlagt de samme regler og kan have klageadgang.
- •Det er ikke ministeren selv, man kan forvente svar fra i sager, der er delegeret – det er helt normalt og i overensstemmelse med loven.
Kan alle boligministerens beslutninger overlades til en styrelse?
Ja, hvis det sker med udtrykkelig bemyndigelse i henhold til § 116, kan alle relevante beføjelser delegeres, medmindre andet følger af loven.
Hvad betyder det for lejere og udlejere, at en afgørelse er truffet af en styrelse?
Afgørelsen har samme retskraft som hvis den var truffet af ministeren personligt. Der er ingen praktisk forskel for borgeren.
Kan man klage til ministeren, hvis man er utilfreds med styrelsens afgørelse?
Boligministeren kan fastsætte regler om klageadgang, herunder at en afgørelse ikke kan indbringes for ministeren, jf. § 116, stk. 2.
Er det obligatorisk, at ministeren uddelegerer beføjelser?
Nej, det er en mulighed – ikke et krav. Ministeren bestemmer selv, om og i hvilket omfang, der delegeres.
Velkommen! Spørg endelig om lejeloven og dens regler.
Velkommen! Spørg endelig om lejeloven og dens regler.