Barnets lov § 102

Billedgenerering afventer: Illustration of Danish child welfare meeting concerning foster child reunification, official setting, Danish context

Kort sagt

§ 102 fastlægger en relativ kort frist for kommunalbestyrelsen til at tage stilling til anmodninger om hjemgivelse fra forældremyndighedsindehaveren eller den unge selv (fra 15 år), når barnet eller den unge er anbragt frivilligt efter § 46.

Lovtekst – § 102 Barnets lov

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 282

I tilfælde, hvor forældremyndighedsindehaveren anmoder om at få hjemgivet et barn eller en ung, der er anbragt med samtykke efter § 46, skal kommunalbestyrelsen tage stilling til spørgsmålet om hjemgivelse, senest 7 dage efter at anmodningen fremsættes. Tilsvarende gælder, såfremt en ung, som er fyldt 15 år, der er anbragt med samtykke efter § 46, anmoder om at blive hjemgivet.

1) § 47, hvis der ikke er sket væsentlige ændringer af forholdene hos forældremyndighedsindehaveren, barnet eller den unge.

2) § 67, hvis der ikke er sket væsentlige ændringer af forholdene hos anbringelsesstedet, barnet eller den unge.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen har ikke pligt til at behandle en anmodning om hjemgivelse i den periode, hvor en sag er under behandling i Ankestyrelsen eller ved retten.

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan afvise at behandle en anmodning fra forældremyndighedsindehaveren om hjemgivelse af et barn eller en ung, der er anbragt efter følgende bestemmelser:

Stk. 4. Når kommunalbestyrelsen behandler en anmodning fra forældremyndighedsindehaveren eller den unge, der er fyldt 15 år, om hjemgivelse af et barn eller en ung, der er anbragt efter §§ 47 eller 67, skal kommunalbestyrelsen træffe afgørelse om hjemgivelse og hjemgivelsesperiodens længde, jf. § 100, stk. 1, hvis der er grundlag herfor. Hvis kommunalbestyrelsen ikke finder, at der er grundlag for at hjemgive barnet eller den unge, forelægges sagen til afgørelse i børne- og ungeudvalget, jf. §§ 47 eller 67.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsen skal umiddelbart orientere børne- og ungeudvalget om afgørelser om hjemgivelse af et barn eller en ung, der er anbragt efter §§ 47 eller 67.

Praktisk betydning

§ 102 fastlægger en relativ kort frist for kommunalbestyrelsen til at tage stilling til anmodninger om hjemgivelse fra forældremyndighedsindehaveren eller den unge selv (fra 15 år), når barnet eller den unge er anbragt frivilligt efter § 46. Denne regel sikrer en hurtig sagsbehandling, hvilket er essentielt for at undgå unødige administrative forsinkelser og for at respektere barnets eller den unges ret til at vende hjem i rette tid. Det understreger også lovens generelle fokus på barnets tarv og rettigheder, herunder den unges voksenerklærelsesret. I praksis kan en 7-dages frist dog være udfordrende at overholde inden for kommunernes arbejdsbyrde, særligt hvis sagen er kompleks og kræver indhentning af udtalelser, jf. Ankestyrelsens principafgørelse C-44-05, som peger på nødvendigheden af konkrete vurderinger og rimelig sagsbehandlingstid. Loven indeholder dog mulighed for, at kommunalbestyrelsen kan afvise at behandle anmodninger under visse omstændigheder (jf. § 102, stk. 3). Det kunne med fordel overvejes, om paragrafens ordlyd skulle præcisere muligheden for en fleksibel håndtering af tidsfristen i overensstemmelse med sagens kompleksitet for at sikre både retssikkerhed og pragmatisk sagsbehandling.

Eksempler

  • Hurtig behandling af hjemgivelsesanmodning

    En mor anmoder kommunen om hjemgivelse af sin 12-årige anbragte datter. Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse indenfor 7 dage efter lovens krav og planlægger en samtale med plejefamilien og datteren forud for beslutningen.

  • Ung 16 år anmoder om hjemgivelse

    En 16-årig ung, anbragt med samtykke, ønsker at blive hjemgivet til sine forældre. Kommunen skal ifølge § 102 tage stilling til anmodningen hurtigt og vurdere, om hjemgivelsen er til barnets bedste uden unødig forsinkelse.

  • Afvisning af hjemgivelsesanmodning under sagsbehandling

    I en sag under Ankestyrelsens behandling modtager kommunen en hjemgivelsesanmodning. Kommunen afviser at behandle anmodningen, da sagen allerede er under behandling, jf. § 102, stk. 3, og principafgørelse C-44-05 understøtter nødvendigheden af dette.

Almindelige misforståelser
  • At kommunen altid skal acceptere hjemgivelsesanmodningen straks uden vurdering.
  • At 7-dages fristen er absolut og ufravigelig uden hensyn til sagens kompleksitet.
  • At unge under 15 år har samme ret til selv at anmode om hjemgivelse som unge over 15 år.
Almindelige spørgsmål

Hvad sker der, hvis kommunen ikke tager stilling inden 7 dage?

Loven fastsætter en frist på 7 dage for kommunalbestyrelsens stillingtagen, men den indeholder ikke direkte sanktioner. I praksis kan forsinkelse give anledning til klage over sagsbehandlingen, jf. regler om retssikkerhed og administration. Ankestyrelsen kan i ekstreme tilfælde pålægge kommunen at træffe afgørelse hurtigere.

Kan kommunen afvise at behandle en hjemgivelsesanmodning?

Ja, jf. § 102, stk. 3, kan kommunen afvise at behandle en anmodning, hvis sagen er under Ankestyrelsens eller domstolenes behandling. Dette skal sikre, at sagsbehandlingen ikke udskydes eller modarbejdes unødigt.

Gælder fristen også for hjemgivelsesanmodninger fra børn under 15 år?

Samme 7-dages frist gælder formelt for anmodninger fra forældremyndighedsindehaveren om hjemgivelse. For børn under 15 år kan sagens kompleksitet og barnets retlige rådighed samt samarbejde med forældrene påvirke processen.

Hvordan inddrages barnets eller den unges perspektiv ved hjemgivelse?

Paragraffen regulerer ikke dette direkte, men henviser til den generelle praksis og pligt til at inddrage barnets eller den unges bedste og synspunkt jf. § 5. I sager om hjemgivelse vurderes barnets tarv nøje, ofte i samarbejde med barnet eller den unge.

Relaterede love
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen til barnets lov-advokatassistent.

Foreslåede spørgsmål
Hvad betyder hjemgivelse efter § 102?
Hvordan foregår sagsbehandlingen ved hjemgivelse?
Hvad er kommunens pligter ved anmodning om hjemgivelse?