Barnets lov § 62
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 62 gør det muligt for børne- og ungeudvalget at beslutte anbringelse af et barn eller en ung mellem 12 og 17 år på en sikret døgninstitution efter enten frivillig (§ 46) eller tvangsbaseret (§ 47) anbringelse.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
Børne- og ungeudvalget kan træffe afgørelse om, at et barn eller en ung mellem 12 og 17 år skal anbringes, jf. § 46 eller § 47, på en sikret døgninstitution, hvis en af følgende betingelser er opfyldt:
1) Det er absolut påkrævet for at afværge, at barnet eller den unge skader sig selv eller andre, og risikoen for skade kan ikke på forsvarlig måde afværges ved andre mere lempelige forholdsregler.
2) Det er i en indledende iagttagelsesperiode absolut påkrævet for at tilvejebringe et grundlag for den videre socialpædagogiske behandling.
3) Det fastslås på baggrund af den indledende iagttagelsesperiode efter nr. 2, at det er absolut påkrævet, at der iværksættes et længerevarende behandlingsforløb på en sikret afdeling eller døgninstitution.
1) Opholdet træder i stedet for varetægtsfængsling, jf. § 765 i retsplejeloven.
2) Opholdet er led i en afsoning, jf. § 78, stk. 1, i lov om fuldbyrdelse af straf m.v., og betingelserne i stk. 1, nr. 1, 2 eller 3, er samtidig opfyldt.
3) Opholdet er led i en idømt foranstaltning, jf. § 74 a i straffeloven.
4) Barnet eller den unge under 15 år er frihedsberøvet i medfør af udlændingelovens § 36 eller hjemrejselovens § 16.
5) Der er truffet afgørelse af børne- og ungeudvalget efter udlændingelovens kapitel 9 b.
Stk. 2. Et barn eller en ung mellem 12 og 17 år kan endvidere anbringes på en sikret døgninstitution, hvis en af følgende betingelser er opfyldt:
Stk. 3. Er betingelserne i stk. 1, nr. 1-3, eller § 16, stk. 1, i lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet opfyldt for et barn eller en ung, der er fyldt 15 år, og som er anbragt på et børne- og ungehjem, jf. § 43, stk. 1, nr. 6, hvortil der også er knyttet en sikret døgninstitution, kan lederen af den åbne døgninstitution eller dennes stedfortræder, uanset hvilket anbringelsesgrundlag der ligger til grund for anbringelsen, træffe midlertidig beslutning om overførsel af barnet eller den unge til den sikrede døgninstitution. Overførslen kan iværksættes straks. Beslutningen herom skal straks forelægges børne- og ungeudvalget til afgørelse, jf. stk. 1, i den kommune, der har truffet afgørelse om anbringelse.
Stk. 4. Social- og boligministeren kan fastsætte nærmere regler om anvendelsen af sikrede døgninstitutioner, herunder om kommunalbestyrelsens adgang til at fastsætte de nærmere rammer og vilkår for den konkrete anbringelse. Ministeren kan endvidere fastsætte nærmere regler om, at børne- og ungeudvalget i særlige situationer kan træffe afgørelse om at anbringe et barn, der er yngre end 12 år, på en sikret døgninstitution.
§ 62 gør det muligt for børne- og ungeudvalget at beslutte anbringelse af et barn eller en ung mellem 12 og 17 år på en sikret døgninstitution efter enten frivillig (§ 46) eller tvangsbaseret (§ 47) anbringelse. Afgørelsen kræver, at meget skærpede betingelser er opfyldt – for eksempel at anbringelsen er absolut påkrævet for at forhindre skade på barnet/den unge eller andre, eller hvis der er brug for en indledende observation for at vurdere det videre behandlingsbehov. Sikrede institutioner er eneste mulighed, når der ikke findes mindre indgribende løsninger. Bestemmelsen anvendes restriktivt og kun i yderste konsekvens; tvang er aldrig et mål, men midlet til at beskytte mod alvorlig fare. § 62 rummer endvidere adgang til midlertidig overførsel, hvis dom efter straffeloven, varetægtsfængsling eller udlændingeretlige forhold gør det nødvendigt. Paragraffen er central, når myndigheder står ansigt til ansigt med børn/unge, hvor samfundets og individets sikkerhed ellers ville være truet. En sikret anbringelse betyder konkret, at barnet eller den unge låses inde og dermed er frihedsberøvet, hvilket har markante retssikkerhedsgarantier.
Eksempler
Livstruende selvskade
En 14-årig pige, der gentagne gange har forsøgt selvmord på åben døgninstitution, anbringes på sikret døgninstitution for at forhindre yderligere selvskade.
Farlig adfærd over for andre
En 16-årig dreng, der har udvist voldelig og truende adfærd mod personale og andre unge, hvor ingen andre foranstaltninger har hjulpet, får en tidsbegrænset anbringelse på sikret institution.
Indledende iagttagelsesperiode
En 13-årig, hvor det er uklart, hvilken støtte der er behov for, anbringes midlertidigt på sikret døgninstitution for observation.
- •Man kan frit anbringe unge på sikret institution ved adfærdsproblemer.
- •Sikret anbringelse bruges rutinemæssigt som disciplinær foranstaltning.
- •Barnet mister alle rettigheder under anbringelsen på sikret døgninstitution.
Hvornår kan et barn anbringes på sikret døgninstitution?
Kun når det er absolut nødvendigt for at forhindre skade på sig selv eller andre, eller hvis der er brug for observation og ingen mindre indgribende alternativer er mulige.
Hvem træffer afgørelsen om sikret anbringelse?
Det er børne- og ungeudvalget i kommunen, der træffer afgørelsen efter indstilling fra socialforvaltningen.
Har barnet ret til advokatbistand?
Ja, barnet/den unge og forældremyndighedsindehaveren skal tilbydes gratis advokat, inden afgørelsen træffes.
Hvor længe kan en anbringelse vare?
Varigheden afgøres konkret og skal løbende revurderes; anbringelsen må aldrig vare længere end nødvendigt.
Kan sikret anbringelse bruges som straf?
Nej, formålet er ikke straf, men beskyttelse – dog kan det i få tilfælde bruges i forbindelse med varetægtsfængsling eller afsoning for unge.
Velkommen – her kan du få klar besked om sikrede anbringelser.
Velkommen – her kan du få klar besked om sikrede anbringelser.