Barnets lov § 3
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 3 sikrer, at børn og unge, der er fyldt 10 år, får reel indflydelse i sager om indsatser, pålæg, anbringelse uden for hjemmet, valg af anbringelsessted, behandling under anbringelse, hjemgivelse, samvær og støtte efter række centrale bestemmelser.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
Børn og unge, der er fyldt 10 år, udøver partsbeføjelser i følgende sager:
1) Indsatser efter § 32, stk. 1.
2) Børne- og ungepålæg efter § 39.
3) Anbringelse uden for hjemmet efter § 46.
4) Valg af anbringelsessted efter § 52.
5) Behandling og uddannelse m.v. efter § 97, stk. 2.
6) Hjemgivelse og hjemgivelsesperiode efter § 100, stk. 1.
7) Samvær og kontakt efter § 104, stk. 2-4.
8) Ungestøtte efter §§ 114-116 og opretholdt anbringelse efter § 120, der træffes i medfør af § 111 og § 112, stk. 3, inden den unge fylder 18 år.
9) Sager, der behandles efter §§ 142, 143, 146-148 og 151.
§ 3 sikrer, at børn og unge, der er fyldt 10 år, får reel indflydelse i sager om indsatser, pålæg, anbringelse uden for hjemmet, valg af anbringelsessted, behandling under anbringelse, hjemgivelse, samvær og støtte efter række centrale bestemmelser. Det betyder, at de fra den alder anses som parter, og kan fremføre deres egne meninger, klage og have adgang til de samme rettigheder som voksne parter i sagen. Dette markerer et markant brud med en fortid, hvor børns stemme ofte blev overset i socialretten. I dag giver bestemmelsen børnene ikke alene mulighed for at blive hørt – de får formelle rettigheder, såsom ret til partsrepræsentation og adgang til aktindsigt. I praksis har det stor betydning, især i sager om tvangsmæssige anbringelser eller pålæg, hvor det kan ændre sagens udfald, hvis barnet har en selvstændig opfattelse. Loven er udtryk for en politisk vilje til at give børn retssikkerhed og beskytte deres interesser – og stiller samtidig krav til myndigheder om at inddrage dem konkret.
Eksempler
Anbringelse uden for hjemmet
En 11-årig får mulighed for at udtale sig og klage, hvis kommunen vil anbringe ham uden for hjemmet mod forældrenes ønske.
Valg af anbringelsessted
En pige på 12 ønsker, at et bestemt sted vælges som anbringelsessted. Hun fremlægger sit synspunkt som part i sagen, og dette skal inddrages.
Samvær og kontakt
En 10-årig, anbragt uden for hjemmet, har ret til at gøre indsigelse, hvis hun ønsker mere eller mindre samvær med forældre eller netværk.
- •At alle børn fra 10 år altid er part i enhver sag om dem.
- •At børn under 10 år aldrig kan blive hørt – de kan faktisk godt inddrages, men har ikke partsrettigheder.
- •At partsbeføjelser automatisk betyder, at barnets ønske bestemmer – det er ikke tilfældet, men det skal vægtes.
Har børn altid ret til partsbeføjelser fra de fylder 10 år?
Ja, men kun i de sager, som er specifikt nævnt i § 3. Retten omfatter ikke alle mulige forhold men kun dem, som loven oplister.
Kan et barn på 10 år klage over en anbringelse?
Ja, børn fra 10 år kan som parter klage over afgørelser som anbringelse eller valg af anbringelsessted, hvis sagen er omfattet af § 3.
Får børn ret til gratis advokat i disse sager?
Ja, i de fleste sager med alvorlige indgreb, fx anbringelse uden for hjemmet, har børn fra 10 år ret til gratis advokatbistand.
Gælder partsbeføjelserne, hvis barnet ikke selv ønsker at deltage?
Et barn kan vælge ikke at gøre brug af sine partsrettigheder, men myndighederne har stadig pligt til at informere barnet om dem.
Velkommen! Spørg om børns ret til at blive hørt.
Velkommen! Spørg om børns ret til at blive hørt.