Barnets lov § 141

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 141 pålægger kommunalbestyrelsen en klar pligt: Inden der træffes afgørelse om tvangsmæssige og vidtgående indgreb mod børn eller forældre – fx tvangsundersøgelser, anbringelser uden samtykke eller stærkt indgribende begrænsninger – skal de involverede, herunder børn over 10 år, gøres bekendt med retten til aktindsigt og retten til at udtale sig efter forvaltningsloven.

Lovtekst – § 141

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Kommunalbestyrelsen skal, inden der træffes afgørelse i en sag efter § 140, gøre forældremyndighedsindehaveren eller de kommende forældre og barnet eller den unge, der er fyldt 10 år, bekendt med retten til efter forvaltningsloven at se sagens akter og retten til at udtale sig, inden afgørelsen træffes.

Stk. 2. Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse over for de personer, der er nævnt i § 140, stk. 2 og 3, for så vidt angår de i disse bestemmelser nævnte afgørelser.

Praktisk betydning

§ 141 pålægger kommunalbestyrelsen en klar pligt: Inden der træffes afgørelse om tvangsmæssige og vidtgående indgreb mod børn eller forældre – fx tvangsundersøgelser, anbringelser uden samtykke eller stærkt indgribende begrænsninger – skal de involverede, herunder børn over 10 år, gøres bekendt med retten til aktindsigt og retten til at udtale sig efter forvaltningsloven. Disse garantier skal sikre en reel mulighed for indflydelse, gennemsigtighed og retssikkerhed. Man kan ikke bare lade sagen glide ubemærket igennem systemet. Paragraffen er et fundament for retssikkerheden for udsatte familier og børn, som sikres reel adgang til sagsoplysninger og mulighed for at komme til orde, før alvorlige beslutninger træffes. Historisk er bestemmelsen en nødvendig understregning af retsbeskyttelsen på socialområdet, hvor kampen mod myndighedsarbitrær behandling aldrig må tages for givet – ikke mindst når det gælder børn og sager med tvang.

Eksempler

  • Barn på 12 år inddrages i anbringelsessag

    Inden kommunen træffer afgørelse om at anbringe et 12-årigt barn uden for hjemmet, får både barnet og forældrene besked om retten til at se sagens akter og komme med bemærkninger.

  • Forældre informeres før afgørelse om tvangsundersøgelse

    Før kommunen beslutter at gennemføre en tvangsmæssig børnefaglig undersøgelse, modtager forældrene skriftlig besked om aktindsigt og mulighed for at afgive deres synspunkter.

  • Ung på 15 år udtaler sig i sag om afbrydelse af samvær

    En 15-årig får eksplicit oplysning om retten til at udtale sig og læse sagens dokumenter, før kommunen træffer beslutning om at afbryde kontakten til forældrene.

Almindelige misforståelser
  • Mange tror, at børn under 18 år automatisk ikke har partsrettigheder.
  • Det antages fejlagtigt, at information om rettigheder kun gives til forældrene.
  • Nogle tror, at pligten til at informere kan springes over ved hastesager.
Almindelige spørgsmål

Hvem skal kommunen informere om aktindsigt og udtalelsesret?

Forældremyndighedsindehaveren, kommende forældre samt barnet eller unge over 10 år – og i visse tilfælde også plejeforældre og forældre uden forældremyndighed.

Gælder retten til aktindsigt altid før en afgørelse?

Ja, når der træffes de alvorlige afgørelser oplistet i § 140, skal de berørte mennesker oplyses om aktindsigt og udtalelsesret efter forvaltningsloven.

Kan kommunen springe denne information over?

Nej, denne fremgangsmåde er lovpligtig – undlades oplysning om rettigheder, kan det få betydning for afgørelsens gyldighed.

Hvad indebærer retten til at udtale sig?

Man kan læse sagens akter og komme med egne oplysninger, indsigelser eller synspunkter, som kommunen skal tage i betragtning.

Relaterede paragraffer
  • § 140

    § 141 henviser direkte til de afgørelsestyper, hvor der skal ydes gratis advokatbistand og informationspligt gælder.

  • Forvaltningsloven

    Forvaltningslovens regler om partshøring og aktindsigt er fundamentet for § 141.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – spørg frit om børns og familiers rettigheder.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår får et barn ret til aktindsigt?
Kan jeg som forælder kræve alle dokumenter udleveret?
Hvad sker der, hvis kommunen undlader at informere om rettigheder?